Prima pagină » Culinar » Gogoșari bulgărești fără fierbere, pentru iarnă. Vei rămâne uimit de gustul dulce-acrișor intens!
Gogoșari bulgărești fără fierbere, pentru iarnă. Vei rămâne uimit de gustul dulce-acrișor intens!

Gogoșari bulgărești fără fierbere, pentru iarnă. Vei rămâne uimit de gustul dulce-acrișor intens!

19 sept. 2023, 12:46,
în Culinar

Această rețetă de gogoșari bulgărești conservați la rece păstrează textura crocantă, dar și vitaminele ardeilor proaspeți. În acest moment, piețele sunt pline de gogoșari, roșii, ardei kapia, castraveți și vinete, așa că este momentul ideal să începem să pregătim conserve pentru iarnă.

Cu acești gogoșari dulci-acrișori nu puteți da rateuri, deoarece sunt foarte ușor de pregătit. Puteți adăuga și un vârf de cuțit de conservant (salicil), după preferință. Însă, pentru 3 kilograme de gogoșari este nevoie de foarte puțin conservant, un compromis ce merită făcut având în vedere că nu opărim gogoșarii, și astfel beneficiem de o mai mare parte din vitaminele pe care îi conțin atunci când sunt cruzi.

Gogoșari bulgărești în oțet fără fierbere

Datorită hreanului, gogoșarii vor rămâne tari și crocanți! Puteți adăuga, la alegere, diverse mirodenii precum boabe de piper, frunze de țelină, sau frunze de vișin. Însă, condimentele de bază constau din boabe de piper negru, 3 frunze de dafin și câteva fâșii de hrean.

Astfel, pentru a prepara acești gogoșari bulgărești cărnoși și crocanți avem nevoie de 3 kg de gogoșari, cântăriți după curățare și feliere, 350 ml de oțet de 9 grade, 250 g de zahăr tos, 90 g de sare neiodată specială pentru murături, opțional un vârf de cuțit de conservant (salicil), și condimente precum boabe de piper, frunze de dafin, fâșii de hrean, frunze de țelină etc. Cantitățile acestei rețete sunt pentru 4 borcane de 800 ml.

Începeți prin a spală și curăța gogoșarii de cotoare și semințe, iar apoi îi tăiați în felii de aproximativ 1 cm lățime. Totodată, curățați și o bucată de hrean de 10 cm și tăiați-o în fâșii lungi.
Amestecați cu o lingură oțetul cu sarea și zahărul într-un castron, până când toate cristalele s-au dizolvat. Nu adăugați apă deloc, deoarece gogoșarii vor elibera suficientă zeamă pe parcursul timpului de conservare. De asemenea, în acest moment puteți adăuga și un vârf de cuțit de salicil (conservant), însă acest pas este opțional. Depinde de preferințele personale și de temperaturile din cămară. Ca măsură de precauție, este bine să adaugați și conservant dacă aveți o cămară mai călduroasă.

Așezarea gogoșarilor în borcane

Așezați feliile de gogoșar într-un castron încăpător și turnați saramura peste ele. După, adaugați 3 foi de dafin, o lingură de boabe de piper și fâșiile de hrean. Amestecați ușor cu mâinile, fără a zdrobi feliile de gogoșar, și acoperiți castronul cu o cârpă de bucătărie sau cu o pungă de plastic. Lăsați acest amestec la odihnă timp de 12 ore, la temperatura camerei. După cele 12 ore, gogoșarii în oțet vor lăsa zeamă, vor fi ușor înmuiați și vor începe să capete aspectul tipic al murăturilor. Ei vor emana un miros foarte plăcut, iar dacă îi degustați, veți fi surprinși de aroma dulceagă îmbătătoare.

Este foarte important să sterilizați borcanele și capacele înainte de aranjarea gogoșarilor. Așteptați câteva minute ca acestea să se răcească, deoarece există riscul să crape dacă punem gogoșari reci în ele atunci când încă sunt calde. Mai întâi așezați fâșiile de gogoșar și hrean în borcane, iar după aceea turnați suficientă zeamă peste ele, umplându-le până la margine. Dacă din întâmplare, gogoșarii nu eliberează suficientă zeamă, puteți completa cu oțet (nu cu apă). Boabele de piper rămase pe fundul castronului le-am împărțit în mod egal între borcane. Punem capacele și sigilăm borcanele sterilizate. În acest moment gogoșarii bulgărești sunt gata pentru a fi păstrați în cămară!

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Descoperirea care schimbă tot. Formă de viață necunoscută: Prototaxites
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Radare trafic! Unde au voie să se ascundă polițiștii şi când poți contesta amendă, de fapt
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`