Prima pagină » Stiri si curiozitati » Gogonele murate ca la bunica: Secretul unui gust acrișor picant

Gogonele murate ca la bunica: Secretul unui gust acrișor picant

12 nov. 2021, 14:47,
în Stiri si curiozitati

Este perioada în care toate gospodinele pregătesc murăturile pentru iarnă, iar dintre rețetele folosite nu au cum să lipsească gogonelele murate.

Iarna, când mergeam la bunica, la orice carne făcută de aceasta, fie că era friptură sau grătar, ea ne punea pe masă și câteva gogonele murate ca la bunica. Acel gust ușor acrișor și picant nu poate fi comparat cu nimic și tocmai de aceea ar trebuie ca fiecare gospodină să știe cum să pună la murat gogonele.

Rețeta de gogonele murate ca la bunica este ușoară și rapidă astfel că orice gospodină o poate face fără a avea cunoștințe prea mari în domeniul culinar.

borcan cu gogonele murate

Gogonele murate ca la bunica: Ingredientele unui gust savuros

Pentru rețeta de gogonele murate, bunica folosea gogonele, morcovi, rădăcină și frunze de hrean, boabe de piper, usturoi, ardei iuți, frunze de țelină, mărar uscat și sare.

La începutul toamnei, bunica strângea roșiile coapte și făcea din ele suc de roșii. Pe urmă, bunica le strângea pe cele verzi și le punea la murat.

Mai întâi, bunica spăla gogonelele morcovii și țelina, tăia morcovii rondele sau fâșii și curăța usturoiul.

În borcanele pregătite dinainte, bunica punea mai întâi niște frunze de țelină și mărar după care începea să așeze gogonelele, având grijă să le potrivească în așa fel încât să stea puțin înghesuite.

borcane cu gogonele murate

Mai întâi, bunica punea un rând li apoi continua cu altul până ce ajungea sus. În golurile dintre gogonele, bunica punea morcovi mici întregi sau felii de morcov, dar și bucăți de alte legume pe care dorea să le mureze.

Când termina de așezat totul în borcane, bunica punea deasupra un cățel sau doi de usturoi și un ardei iute întreg. Dacă borcanul era mai mare, bunica punea și bucăți de ardei iute sau alți ardei iuți.

La final, adăuga și frunze verzi de țelină, tije uscate de mărar și frunze verzi de hrean sau rădăcină de hrean tăiată fâșii. Opțional putem adăuga și condimente cum ar fi boabe de piper, boabe de muștar sau boabe de coriandru.

Sub borcanele cu gogonele, bunica punea o lingură de metal sau lama unui cuțit pentru a împiedica posibila spargere a acestuia înainte de a turna saramura clocotită.

castron cu gogonele murate

Cum făcea bunica saramura pentru gogonele murate

Saramura pe care o turna la final peste gogonele bunica o făcea din apă cu sare. Înainte de a o prepara, bunica își calculă ce cantitate va avea nevoie la final. Astfel, bunica avea grijă să pună 20 de grame de sare neoidată la un kilogram de apă.

Amestecul îl punea pe foc și lăsa să dea doua-trei clocote după care dădea vasul cu saramura deoparte.

Apa fierbinte o turna în fiecare borcan astfel încât să ajungă până la limita de sus a gurii borcanului și să acopere tot.

După ce turna saramura, bunica lăsa borcanele fără să le închidă cu capacele până a doua zi când dădea jos din saramură o cantitate cât să mai rămână în borcan până unde începe gâtul acestuia.

De-abia a doua zi închidea cu capace, întorcea borcanele invers ca să verifice dacă nu curge saramura. Le agita de două-trei ori, după care le punea la păstrare într-o cămară mai întunecoasă și răcoroasă, pentru iarnă.

borcane cu gogonele murate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *