Prima pagină » Culinar » Gofre: Rețetă potrivită și în perioada postului. Cu ce se pot umple aceste cornete crocante
Gofre: Rețetă potrivită și în perioada postului. Cu ce se pot umple aceste cornete crocante

Gofre: Rețetă potrivită și în perioada postului. Cu ce se pot umple aceste cornete crocante

25 aug. 2023, 10:10,
în Culinar

Există multe varietăți de vafe sau gofre în lume. De la cele americane pufoase până la gofrele belgiene servite cu gemuri, fructe și diverse siropuri. Vafele englezești se prepară cu legume, iar cele olandeze sunt umplute cu topping de caramel. În continuare, veți afla cum să obțineți cele mai bune gofre, rețetă de post din care putem obține și niște cornete de înghețată crocante.

Gofre: Rețetă potrivită pentru atunci când ținem post

Pentru cei pasionați de dulciuri, cuvântul gofre este asociat cu o vafă crocantă și subțire, care se face într-un aparat electrocasnic special. Urmând această rețetă veți obține niște gofre crocante și delicioase, pe care le puteți umple cu înghețată sau diverse alte ingrediente, după bunul plac. Însă, țineți cont că aveți nevoie de un aparat special pentru făcut gofre subțiri (sau cornete de înghețată).

Veți avea nevoie de câteva aparate și ustensile de bucătărie, precum aparatul pentru gofre, un cântar de bucătărie și alte instrumente pentru măsurarea cantităților, o sită fină, câteva boluri adânci, un mixer sau un blender.
În primul rând, trebuie să aveți toate ingredientele la îndemână. Gofrele sunt dulci, însă puteți reduce cantitatea de zahăr dacă doriți.

Untul poate fi înlocuit cu margarina pentru copt sau cu altă variantă vegetală daca țineți post. Astfel, gofrele vor fi mai puțin grase și mai ușor de rulat în formă de con sau tub, iar gustul nu va fi afectat. Umplutura de vafe sugerată de noi este departe de a fi dietetică, crema fiind formată dintr-un amestec de lapte condensat fiert și alune (puteți folosi și nuci, fistic sau alte oleaginoase).
Pentru compoziția gofrelor avem nevoie de 2 căni făină, 2/3 cană zahăr, 1/2 linguriță turmeric (opțional), 1 plic de zahăr vanilat, un vârf cuțit de sare, 100 g unt (sau o alternativă vegetală), 350 ml de apă, 1/3 linguriță de bicarbonate de sodiu.

Prepararea gofrelor subțiri (sau a cornetelor de înghețată)

Se amestecă făina, zahărul, sarea, zahărul vanilat, turmericul (pentru culoare) și untul sau margarina. Frământăm astfel încât să obținem o compoziție fărâmicioasă. Adăugați apa și amestecați bine. Puteți bate puțin cu mixerul până când se obține o compoziție de grosimea aluatului de clătite sau a smântânei. După aceea vom stinge bicarbonatul de sodiu cu suc de lămâie sau oțet, îl adăugăm în aluat și amestecăm din nou.

Apoi va trebui să pregătim aparatul de gofre. Îl ungem cu unt sau ulei și îl băgăm în priză pentru a se încălzi.
Din aluatul obținut, se toarnă 2 linguri sau jumătate de polonic în mijlocul tavei și se închide. Dar, cantitatea de aluat depinde de grosimea pe care doriți să o obțineți.Coacem gofra până capătă o nuanță de auriu închis. Tava aparatului trebuie unsă din când în când cu unt sau ulei, pentru a ne asigura că nu se vor arde.Dacă doriți să faceți tuburi sau cornete, trebuie să le răsuciți imediat ce le scoateți din aparat, deoarece se întăresc rapid. Puteți răsuci cu o formă de cont, cu un cuțit sau pur și simplu cu mâinile. Și pentru a nu vă arde, protejați-vă cu mănuși.

Dacă înlocuim untul cu o sursă de grăsime vegetală, aceasta este o rețetă ce poate fi gătită în post atunci când dorim ceva dulce. De asemenea, se poate face și cu ouă și lapte în loc de apă, compoziția finală trebuind să fie asemănătoare cu cea a clătitelor.
Aceste gofre se pot umple cu diferite creme în funcție de preferințe, însă cu umplutura de lapte condensat caramelizat (dulce de leche) și alune prăjite sunt un adevărat deliciu. De asemenea, merg de minune cu înghețată, banane, ganache de ciocolată, cremă de vanilie, sau sorbet de fructe pentru atunci când ținem post. Deși, chiar și așa simple, aceste gofre (rețetă de post) sunt foarte gustoase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *