Prima pagină » Sanatate » Glucoză serică ușor mare în sânge. Iată ce este și care sunt valorile normale

Glucoză serică ușor mare în sânge. Iată ce este și care sunt valorile normale

17 feb. 2025, 14:51,
Redacția BZI în Sanatate

O glucoză serică mare în sânge apare atunci când mecanismele de reglare a nivelului de glucoză nu mai funcționează corespunzător, din cauza unor afecțiuni sau a unui stil de viață nesănătos. Hiperglicemia este unul dintre semnele de diabet zaharat și poate duce la complicații severe, precum cetoacidoză diabetică, dacă nu este tratată corespunzător.

Glucoza serică reprezintă cea mai importantă sursă de energie din organism și totodată o substanță indispensabilă pentru funcționarea fiecărei celule din corpul uman. Provine din alimentele pe care le consumăm zilnic și este prezentă în sânge, de unde este absorbită în celule, care o transformă în energie pentru a-și putea îndeplini funcțiile cărora le sunt destinate.

Glucoză serică ușor mare în sânge

Pentru ca organismul să funcționeze în parametri optimi, glucoza serică din sânge trebuie să se mențină în limita unor valori considerate normale. Nivelul glucozei serice la un anumit moment se numește glicemie, iar dacă acesta se menține peste valoarea normală putem vorbi despre hiperglicemie, în timp ce o valoare sub limita normală indică prezența hipoglicemiei.

Atât nivelul glucozei serice, cât și cel scăzut reprezintă probleme serioase de sănătate, iar din acest motiv este foarte important ca glicemia să fie menținută la valorile normale.

Nivelurile normale variază în funcție de factori precum starea de repaus alimentar și condițiile individuale de sănătate. În general, nivelurile normale ale glicemiei după repaus alimentar variază între 70 și 100 mg/dL, în timp ce nivelurile sub 70 mg/dL pot indica hipoglicemiei, iar nivelurile peste 100 mg/lD pot indica hiperglicemie.

Glucoza serică crescut pe termen lung se poate manifesta prin oboseală, pierdere în greutate, infecții vaginale, infecții cutanate, tăieturi și răni cu vindecare lentă.

Glucoza crescută în sânge netratată poate evolua spre cetoacidoză diabetică, o afecțiune care pune viața în pericol și care se caracterizează prin greață și vărsături, deshidratare, dureri abdominale, palpitații, respirație cu miros fructat, confuzie.

Ce riscuri presupun nivelurile anormale

În cele mai multe cazuri, se ajunge la valori anormale de glucoză serică prin depășirea limitei superioare, ceea ce înseamnă că în sânge există o cantitate mai mare de glucoză.

O valoare prea mare a glucozei serice se numește hiperglicemie și este un din caracteristicile definitorii ale diabetului zaharat de tip 2. Așadar, în momentul în care glucoza serică depășește valoarea normală și se menține constant la un nivel ridicat, este un semn clar că pacientul suferă de diabet, întrucât organismul nu mai are capacitatea de a folosi în mod eficient glucoza, care se acumulează în sânge.

Dacă este neglijată, această boală poate genera complicații grave de natură renală, cardiovasculară, neurologică, oculară sau imunitară. Spre exemplu, poate fi afectată circulația sanguină și sensibilitatea nervilor la nivel periferic, și astfel apare neuropatia diabetică, ce afectează preponderent picioarele și poate duce chiar la amputarea acestora.

La extrema cealaltă se află hipoglicemia, care constă în scăderea nivelului glucozei serice sub valoarea normală. Spre deosebire de hiperglicemie, ale cărei efecte negative evoluează lent, hipoglicemia determină simptome severe, cu un debut brusc.

Acestea se manifestă prin stări de confuzie și dificultăți de concentrare, transpirații reci, senzație de slăbiciune și tremur la nivelul membrelor, dureri de cap, palpitații și stări de anxietate.

În anumite situații se poate ajunge și la pierderea cunoștinței, iar în cazuri grave pacienții intră în comă hipoglicemică, ce le poate fi fatală dacă nu primesc de urgență ajutor de specialitate. Prin urmare, este important să știi ce afecțiuni poate indica o glucoză serică mare în sânge.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Vremea la început de aprilie. ANM anunță ploi dese și maxime sub 18°C
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cel mai periculos electrocasnic. Te poate omorî
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
A aruncat Rusia în aer! Putin se află în fața unui moment crucial!
Playtech.ro
Românii ar putea primi 2.250 de lei lunar de la stat. Legea de care puţini ştiu
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025