Gluconatul de calciu poate fi eficient în lupta cu laringita, însă menirea lui este alta. Iată ce este gluconatul de calciu și pentru ce se administrează, de fapt.
Gluconatul de calciu reprezintă o soluție la îndemână pentru creșterea valorii calciului din sânge. Este folosit pentru administrarea pacienților cu niveluri reduse de calciu în sânge (hipocalcemie) și care prezintă simptome acute, precum reducerea sensibilităţii la nivelul pielii (amorţeală, mâncărimi, senzaţie de arsură), contracturi musculare (tetanie), crampe la nivelul mâinilor şi picioarelor, colici, slăbiciune musculară, dificultăţi de vorbire şi confuzie, şi care poate duce, în cele din urmă, la crize convulsive.
Unii medici recomandă administrarea gluconatului de calciu copiilor, atunci când se confruntă cu laringita sau când au un deficit de calciu în sânge. Medicii pediatri sunt de părere că bebelușii trebuie să primească calciu timp de 10 zile în fiecare lună și, de aceea, recomandă preparate de calciu gluconic. Pentru început, în primele două – trei luni de viață, se recomandă administrarea a 5 ml, după care se recomandă administrarea a 10 ml pe zi, până la împlinirea vârstei de doi ani.
Gluconatul de calciu poate fi de ajutor în laringită?
Laringita constă în inflamația laringelui, organ situat în gât, între faringe și trahee. Această inflamație poate fi cauzată de suprasolicitarea, iritarea sau infecția laringelui.
În interiorul laringelui se găsesc corzile vocale. Acestea sunt două pliuri de membrană mucoasă, care acoperă muşchiul şi cartilajul. De regulă, corzile vocale se deschid și se închid cu ușurință, formând sunete. Însă, în cazul laringitei, corzile vocale se inflamează și se irită. Astfel, sunetul care trece prin ele este distorsionat, vocea fiind răgușită. Sunt cazuri de laringită când vocea dispare cu totul și trece de la sine în aproximativ două săptămâni.
Laringita poate fi de scurtă durată (acută) sau de lungă durată (cronică). De reținut este că o majoritate covârșitoare a cazurilor de laringită sunt provocate de o infecție virală temporară sau de o afectare a corzilor vocale și nu sunt grave. Rareori, o răgușeală persistentă poate duce la o afecțiune mai severă.
În lupta cu laringita, sunt medici care recomandă administrarea gluconatului de calciu. De obicei, această recomandare este făcută copiilor, alături de alte medicamente care să îi ajute să se simtă mai bine. În acest fel, medicii consideră că o fiolă de cinci mililitri de calciu gluconic pe zi, timp de cinci zile, este suficientă pentru ameliorarea simptomelor date de laringită. Bineînțeles, în funție de caz, sunt necesare și alte medicamente, deoarece calciul gluconic nu poate funcționa de unul singur.
Sfaturi pentru a scăpa de laringită din confortul propriei locuințe
Un remediu eficient împotriva laringitei este gargara cu apă sărată. Tot ce trebuie să faci este să dizolvi o linguriță de sare grunjoasă (de mare sau de mină, sau sare roz de Himalaya, nerafinată și fără adaos de E-uri) într-o cană cu apă călduță. Fă gargară de trei ori consecutiv, de mai multe ori pe zi, în special înainte de culcare. După gargară, nu mai bea și nu mai mânca nimic, timp de jumătate de oră.
De asemenea, poți face gargară și cu apă oxigenată. Trebuie să folosești apă oxigenată de 3%, diluată într-o proporție de 1 la 4. De exemplu, amestecă 1 linguriță de apă oxigenată la 4 lingurițe de apă. Gargara se face de două sau trei ori pe zi. Dar mare grijă! Nu înghiți soluția respectivă, deoarece poate fi iritantă pentru mucoasa intestinală.
Un alt remediu la îndemână este uleiul de măsline. Acesta este considerat un adevărat balsam pentru gât. Trebuie să amesteci o lingură de ulei de măsline, o lingură de miere și puțin suc de lămâie, într-un pahar cu apă călduță. Omogenizează bine amestecul și folosește-l pentru gargară, dimineața și seara. După gargară, poți înghiți preparatul, fiindcă are efecte pozitive asupra imunității generale a organismului.