Calciul este unul dintre mineralele indispensabile organsimului chiar de la naștere și până la bătrânețe, asigurând rezistența oaselor și dinților dar și contracția celulelor musculare și transmiterea impulsurilor nervoase. Mamele care vor să asigure necesarul zilnic de calciu copiilor sunt interesate să știe dacă gluconatul de calciu se bea sau există o altă modalitate de administrare.
Cantitatea de calciu din organism și necesarul zilnic diferă în funcție de vârstă. Astfel, dacă un bebeluș are nevoie de are aproximativ 30 g de calciu, în cea mai mare parte fiind incorporat în oase, în timp ce un adult ajunge la o cantitate de 1-1,5 kg de calciu, din care peste 99% este concentrat în oase. Demn de menționat este faptul că într-un an, aproximativ 20% din calciul existent în organism este înlocuit.
Cum ajută calciul organsimul
Calciul contribuie, alături de fosfor la formarea și consolidarea oaselor și dinților, cu ajutorul vitaminei D, fără de care absorbția calciului nu se poate realiza.
Calciucl asigură creșterea capacității de apărare a organismului prin creșterea capacității antimicrobiene a leucocitelor.
În plus, calciul asigură contracția întregului sistem muscular, inclusiv a inimii, crește ritmul cardiac și prin aceasta asigură oxigenarea optimă a tuturor țesuturilor, cu ajutorul magneziului, un alt mineral foarte important.
De asemenea, calciul asigură transmiterea impulsurilor nervoase, contribuind astfel la bună funcționare a sistemului nervos.
Calciul participă activ la anumite procese metabolice, favorizând inclusiv absorbția fierului și a vitaminei B12, dar și la procesul de coagulare prin activarea fibrinei.
Gluconat de calciu se bea: Răspunsul dat de medici
Pentru a ajuta organismul în cazul carenței de calciu, medicii recoamndă administrarea unui surplus de calciu. Astfel, o fiolă de calciu gluconic de 10 ml reprezintă echivalentul a 100 mg de calciu, adică necesarul zilnic pentru un adult care are carențe de calciu.
Lunar, medicii recomandă administarrea a 10 fiole de calciu gluconic lunar. Aceste fiole pot fi băute, însă este mai indicat să fie administrate intravenos sau intramuscular deoarece astfel calciul se asimilează mult mai bine.
Dacă fiolele sunt băute, calciul intră în contact cu aciditatea gastrică și așa scade nivelul de absorbție.
În plus, pe lângă calciu gluconic, se recomandă sumplimente pe bază de calciu și vitamina D sau magneziu și mai ales alimentele bogate în calciu.
Vitamina D se administrează zilnic și este obligatorie pentru copiilor sub 2 ani. Sinteza de vitamina D este favorizată de expunerea la soare, de aceea copiii de peste 2 ani pot lua suplimente doar în lunile reci ale anului.
Fierul și calciul nu trebuie administrate în același timp deoarece unul dintre minerale nu se va asimila corespunzător.
În plus, trebuie ținut cont de faptul că nu numai alimentația deficitară poate duce la o carență de calciu, ci și funcționarea improprie a organismului.