Prima pagină » Sanatate » Globule albe mărite. Cauzele maligne și benigne ale leucocitozei
Globule albe mărite. Cauzele maligne și benigne ale leucocitozei

Globule albe mărite. Cauzele maligne și benigne ale leucocitozei

09 nov. 2023, 16:00,
în Sanatate

Celulele albe din sânge, numite leucocite, sunt importante pentru că asigură buna funcționare a organismului sănătos. Acestea îl protejează de substanțe străine și luptă împotriva infecțiilor. Globulele albe mărite mult peste nivelul normal din sânge se numește leucocitoză. Leucocitele cresc în mod obișnuit în număr atunci când își fac treaba, dar există și alte condiții care pot duce la o creștere.

Diagnostic globule albe mărite

Nu există un număr normal de celule albe în sânge pentru toată lumea. Un număr normal pentru adulți este cuprins între 4.500 și 11.000 per microlitru. Nou-născuții au un număr mult mai mare, chiar până la 38.000. Acest număr scade pe măsură ce copilul crește, ajungând în cele din urmă la nivelurile adulților. De asemenea, și femeile gravide au numere ușor mai mari.

Cu toate că leucocitele sunt foarte importante, ele reprezintă doar aproximativ 1% din sângele tău. La fel precum celelalte celule sanguine, ele sunt produse în măduva osoasă. Acestea se înmulțesc în permanență, deoarece majoritatea au o durată de viață foarte scurtă. Unele trăiesc mai puțin de o zi. Există 5 tipuri majore de celule albe din sânge, și anume neutrofile, eozinofile, monocite, limfocite și bazofile.

Atunci când organsimul este atacat, celulele albe din sânge se grăbesc să ajungă în zona respectivă pentru a rezolva problemă. Diferite tipuri de celule albe au roluri diferite în lupta împotriva invadatorilor. Neutrofilele luptă împotriva bacteriilor, eozinofilele luptă împotriva paraziților, monocitele luptă împotriva organismelor străine și se ocupă, de asemenea, de deșeurile celulare, iar limfocitele fac parte din sistemul imunitar. Rolul bazofilelor nu este clar, dar ele sunt, de asemenea, implicate în răspunsul imun.

Diagnosticarea leucocitozei implică mai multe etape. Medicul va stabili diagnosticul pe baza rezultatelor obținute dintr-un test de sânge, care măsoară cantitatea de celule albe din sânge. Acest test se numește hemoleucogramă completă (CBC). Specialistul va încerca să identifice cauza leucocitozei, va dori să cunoască istoricul medical al pacientului și simptomele acestuia. Este important ca medicul să afle dacă pacientul a trecut prin stres emoțional sau fizic recent, care este rutina sa zilnică obișnuită, dacă suferă de alergii. De asemenea, medicul va efectua un examen fizic complet al pacientului.

Puteți avea un număr mare al tuturor celor 5 tipuri de celule, a câtorva tipuri sau doar a unuia – de obicei limfocite sau neutrofile. Un număr mare al acestor celule este uneori asociat cu cancerele de sânge.

Cauzele benigne și maligne ale leucocitozei

Tulburările celulelor albe din sânge pot fi maligne sau benigne. Cauza principală benignă a leucocitozei este infecția. Un număr crescut de celule albe în sânge semnalează cel mai adesea o infecție în organism, în special atunci când sunt prezente și alte simptome.

Alte condiții care pot cauza leucocitoză pot fi factorii de stil de viață (precum obezitatea și fumatul), condițiile cronice (precum artrita reumatoidă sau boala inflamatorie intestinală), condițiile genetice, precum sindromul Down.

Leucocitoza poate semnala, de asemenea, tulburări maligne, în special leucemii sau alte cancere ale sângelui. Medicii iau în considerare mai mulți factori atunci când vin cu acest diagnostic.

Febra, transpirațiile nocturne și pierderea în greutate sunt 3 simptome care sugerează o cauză malignă a leucocitozei. Medicii vor verifica de asemenea și dacă persoana se confruntă cu sângerari sau vânătăi ușoare. Oboseala este adesea prezentă în acest caz.

De asemenea, medicii vor verifica dacă pacientul prezintă ganglioni limfatici umflați, ficat mărit și splină mărită, sau pete de sânge sub piele, cauzate de sângerare sub piele. Cancerele de sânge sunt cauza tipică a globulelor albe mărite, de peste 30.000 per microlitru. În acest caz, unele dintre celule pot fi imature. În schimb, celulele roșii din sânge și trombocitele, ar putea fi scăzute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024