Prima pagină » Sanatate » Globule albe. Cum ne protejează acestea de patologii?

Globule albe. Cum ne protejează acestea de patologii?

07 mart. 2023, 14:00,
în Sanatate

Globulele albe captează și neutralizează bacteriile, astfel încât rolul principal al acestor celule din sânge este de a proteja organismul de boli. Sângele este mediul de mișcare al corpului viu. Spălând organele și țesuturile noastre, el furnizează oxigenul dătător de viață, nutrienți, enzime, transportă produsele reziduale ale metabolismului.

În plus, sângele ne protejează organismul de microorganismele agresive invadatoare. Sângele îndeplinește toate aceste funcții importante deoarece conține elementele speciale care alcătuiesc fiziologia noastră. Împreună cu globulele roșii și trombocitele, leucocitele fac parte din elementele care formează sângele, care reprezintă cel puțin 45% din volumul sanguin. Restul de 65% este alcătuit din partea lichidă a sângelui. Toate aceste elemente hematopoietice sub formă de celule minuscule de diferite forme sunt clar vizibile la microscop și, în funcție de modificările nivelului lor în sânge, medicii pot obține informații că ceva nu este în regulă în organism.

Globule albe. Cum se purifică sângele de bacterii?

Celulele albe din sânge au forma unor bile albe sau incolore. Fiecare „bilă” este o singură celulă. În 1 ml de sânge există între 5000-8000 de globule albe, iar acest număr poate varia în funcție de faptul că persoana este sătulă sau flămândă, activă fizic sau în repaus și dacă este bolnavă sau sănătoasă. Chiar și ora din zi afectează numărul de globule albe din sânge. Celulele roșii și albe din sânge sunt produse în materia roșie din măduva osoasă, în ganglionii limfatici și în splină.

Celulele din măduva osoasă produc neutrofile, bazofile și eozinofile. Neutrofilul cu ajutorul unor picioare false speciale, care, de altfel, îl ajută să se deplaseze, prinde bacteria și o digeră. Procesul de distrugere a „inamicului” se numește monocitoză. Basofilele și neutrofilele participă, de asemenea, la lupta împotriva microbilor.

Limfocitele sunt produse în splină și în ganglionii limfatici. Splina produce cel mai mare dintre globulele albe, monocitele. Scopul limfocitelor și al monocitelor este de a curăța sângele de resturile microorganismelor distruse anterior de alte celule albe din sânge. De asemenea, acestea au scopul de a  elimina resturile celulelor albe „ucise în acțiune”. În acest fel, ele purifică sângele de elementele nedorite până la capăt.

Cum se deplasează celulele albe? Care este principala funcție a leucocitelor?

Comună tuturor celulelor albe din sânge este proprietatea de a se deplasa independent, și nu numai prin fluxul sanguin. Ele pătrund cu ușurință în peretele vascular și ajung în toate organele și țesuturile corpului uman și apoi se întorc în fluxul sanguin.

Primind alarma, unitățile de leucocite ajung rapid la destinație, mai întâi cu ajutorul fluxului sanguin și apoi deplasându-se independent cu ajutorul picioarelor false. Apropo, datorită acestei abilități, celulele albe din sânge sunt adesea comparate cu pietonii.

Cea mai importantă funcție a leucocitelor este capacitatea lor de a fagocita, de a ucide microorganismele și de a curăța organismul de resturile de microorganisme, celule moarte, produse de descompunere și alte substanțe dăunătoare.

Globulele albe din sânge produc substanțe protectoare, anticorpi, cu ajutorul cărora neutralizează proteinele străine și toxice pentru corpul uman. În plus, în cazul în care o persoană s-a vindecat de o boală infecțioasă, acești anticorpi o fac imună la reinfectare. Cu toate acestea, acest lucru se aplică doar în cazul anumitor boli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *