Glanda tiroidă produce hormonii tiroidieni care accelerează metabolismul uman. Când aceasta înregistrează dereglări există mai multe tratamente medicamentoase, însă sunt și o serie de tratamente naturiste care pot avea rezultate neașteptat de bune în cazul unor afecțiuni ale acestei glande.
Glanda tiroidă este amplasată în zona gâtului și folosește iodul pentru a produce hormonii tiroidieni T3 și T4. În momentul în care apare deficitul de iod apar și problemele legate de glanda tiroidiană. Activitatea glandei tiroide este controlată de hipotalamus și de glanda pituitară.
În cele mai multe cazuri în care este afectată glanda tiroidă, bolile sunt hipertiroidismul, hipotiroidismul, gușa, precum și nodulii care apar la nivelul acesteia.
Principalele simptome ale afectării glandei tiroide
În momentul în care apar dereglări ale glandei tiroide, principalele simptome sunt inflamarea gâtului, oboseală extremă, pierderea poftei de mâncare, lăcrimarea ochilor sau accelerarea pulsului.
Demn de menționat faptul că aceste simptome nu sunt general valabil și că acestea pot varia de la o persoană la alta. În anumite cazuri, afectarea glandei tiroide poate duce la o paloare a feței, agitație în timpul somnului, insomnia, dificultăți de concentrare, deficit de atenție, transpirație excesivă sau intoleranță la căldură.
La unele persoane poate să apară un tremor al mâinilor, o stare irascibilitate crescută, afectarea nervului optic din cauza nivelului crescut de hormoni tiroidieni sau diaree.
Glanda tiroidă: Tratament naturist
Pentru stabilirea unui tratament, medicul va ține cont de afecțiunea bolii tiroide și va putea prescrie tratamente hormonale, pe bază de iod radioactive sau pe bază de medicamente antitiroidiene. În anumite cazuri se poate ajunge chiar la intervenții chirurgicale.
Pentru a îmbunătăți funcțiile glandei tiroide și pentru a ameliora anumite afecțiuni ale acesteia există mai multe tratamente naturiste. Medicii sunt de acord cu aceste remedii natural, însă recomandă ca acestea să fie luate în paralel cu medicamentele prescrise.
Unul dintre cele mai des folosite tratamente naturiste pentru probleme ale glandei tiroide este ceapă roșie. Acest tratament presupune ca, înainte de culcare, să-ți masezi gâtul cu o jumătate de ceapă. Masajul se face cu mișcări circulare și trebuie să cuprindă cu precădere zona unde este localizată tiroida.
Ceapa conţine vitamine, minerale şi antioxidanţi și ameliorează considerabil o serie de simptome ale problemelor legate de glanda tiroidă, precum inflamarea gâtului, insomnia, transpirația excesivă sau diareea.
Pentru ameliorarea problemelor legate de glanda tiroidă este indicat să ai o alimentație bogată în iod. Tocmai de aceea este recomandat să consumi pește, alge, fructele de mare, usturoi, ouă, fructe uscate, cerealele și ananasul proaspăt. Aceste alimente nu doar că au o concentrație ridicată de iod, necesar bunei funcționări a tiroidei, dar sunt bogate și în vitamine și minerale, care ajută la rezolvarea disfuncționalităților glandei tiroide.
Pentru optimizarea funcționării glandei tiroide se recomandă consumul de semințe de dovleac. Acestea conțin mult zinc, un mineral care ajută la ameliorarea disfuncționalității tiroidei. În plus, semințele de dovleac conțin tirozina și seleniul, doi nutrienți benefici glandei tiroide.
Alte tratamente naturiste pentru glanda tiroidă
În cazul persoanelor care suferă de hipotiroidie se recomandă consumul de oțet de mere cu miere. Tratamentul presupune să se bea zilnic un pahar cu apă în care s-au adăugat două lingurițe de oțet de mere cu miere.
De asemenea, pentru hipertiroidie este recomandat sucul de țelină. Băut dimineața, înainte de a lua micul-dejun, 100 ml de suc de țelină ameliorează această problemă.
În cazul persoanelor care suferă de boala Basedow, se recomandă un amestec din pulberea de rădăcină de brusture dulce și pulberea de turiță mare. La acest tratament trebuie luată câte o linguriță de amestec de 3 ori pe zi.