Prima pagină » Sanatate » Glanda tiroidă și simptomele provocate la femei. Metode de tratament în funcție de diagnostic

Glanda tiroidă și simptomele provocate la femei. Metode de tratament în funcție de diagnostic

26 mai 2023, 11:08,
în Sanatate

Problemele cu glanda tiroidă pot afecta atât femeile, cât și bărbații, dar anumite afecțiuni tiroidiene sunt mai frecvente la femei. Glanda tiroidă este responsabilă pentru producerea și reglarea hormonilor tiroidieni, care au un impact semnificativ asupra funcționării corpului.

Glanda tiroidă este o glandă endocrină situată în partea anterioară a gâtului, sub forma unei mici structuri în formă de fluture. Ea produce hormoni tiroidieni, care sunt responsabili de reglarea metabolismului corpului, a temperaturii, a ritmului cardiac și a altor funcții importante.

Probleme de glandă tiroidă și simptome provocate la femei. Cum să observi la timp problema de sănătate?

Hipotiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă produce prea puțini hormoni tiroidieni. Simptomele hipotiroidismului pot include oboseală persistentă, sensibilitate la frig, creștere în greutate, piele uscată, cădere a părului, slăbiciune musculară, tulburări menstruale și stări depresive.

Tiroidita cronică autoimună este o afecțiune în care sistemul imunitar atacă glanda tiroidă, afectând funcția sa. Simptomele pot varia, dar pot include oboseală, creștere în greutate, piele uscată, frisoane, constipație, sensibilitate la frig și depresie.

Gușa tiroidiană este o afecțiune în care glanda tiroidă se mărește în dimensiuni, formând o umflătură vizibilă în partea frontală a gâtului. Gușa poate fi asociată cu probleme de respirație, înghițire și disconfort în zona gâtului.

Ce medicamente pot ajuta la tratarea disconfortului provocat de glanda tiroidă?

Este important să menționați că aceste simptome pot fi comune și în alte afecțiuni, iar diagnosticul corect al problemelor tiroidiene se bazează pe evaluarea medicală și pe teste specifice. Dacă experimentați simptome care vă ridică suspiciunea unei afecțiuni tiroidiene, este recomandat să consultați un medic specialist endocrinolog pentru evaluare și diagnostic adecvat.

Tratamentul pentru afecțiunile glandei tiroide la femei depinde de tipul și severitatea a problemei. Unele opțiuni comune de tratament includ medicamente pentru reglarea hormonilor tiroidieni. Pentru hipotiroidism, se administrează de obicei hormon de substituție tiroidiană, cum ar fi levotiroxina sodică.

Aceste medicamente ajută la compensarea nivelului scăzut de hormoni tiroidieni în organism. Doza este ajustată individual în funcție de rezultatele testelor de sânge și de simptomele pacientului. În cazul hipertiroidismului, se pot prescrie medicamente antitiroidiene, cum ar fi metimazolul sau propiltiouracilul, care încetinesc producția excesivă de hormoni tiroidieni. Aceste medicamente sunt adesea utilizate înainte de intervenția chirurgicală sau de terapia cu iod radioactiv.

Când este necesară îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroidiene?

În cazuri severe de hipertiroidism sau în cazul unor noduli tiroidieni măriți sau canceroși, poate fi necesară îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroidiene. După această procedură, pacientul va necesita administrarea de hormoni tiroidieni pe toată durata vieții.

Unii medici recomandă terapia cu iod radioactiv. Această opțiune de tratament implică administrarea unei doze de iod radioactiv, care distruge parțial sau total glanda tiroidă, reducând producția excesivă de hormoni tiroidieni. După această procedură, pacientul poate necesita, de asemenea, administrarea de hormoni tiroidieni de substituție.

Este important să consultați un medic specialist endocrinolog pentru a evalua problemele de glandă tiroidă în funcție de ce simptome apar la femei. Tratamentul trebuie personalizat în funcție de nevoile și circumstanțele individuale ale pacientului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`