Prima pagină » Sanatate » Glanda tiroidă și cafeaua. Ce efecte are consumul de cofeină și cui îi este contraindicat

Glanda tiroidă și cafeaua. Ce efecte are consumul de cofeină și cui îi este contraindicat

31 aug. 2024, 12:55,
în Sanatate

Cafeaua, nelipsită din viața de zi cu zi a multora dintre noi, poate avea un impact semnificativ asupra sănătății glandei tiroide. Băută în exces, această băutură are efecte nocive asupra funcționării tiroidei și a modului în care influențează ea absorbția hormonilor tiroidieni.

Cafeaua, o băutură consumată zilnic de milioane de oameni, poate ridica semne de întrebare cu privire la efectele sale asupra sănătății glandei tiroide.

Glanda tiroidă și cafeaua

Tiroida este o glandă în formă de fluture, amplasată în partea din față a gâtului. Principalul rol al ei este acela de a produce hormoni tiroidieni, mai ales T3 și T4, care reglează o serie de mecanisme din organism, printre care și metabolismul. Atunci când apar dezechilibre la nivelul acestei glande, pot apărea fluctuații inexplicabile de greutate.

În ceea ce privește cafeaua, aceasta este a doua cea mai consumată băutură la nivel mondial, bineînțeles, după apă. Aceasta sporește concentrarea, ne face mai alerți și mai atenți, însă este foarte important să nu uităm că ce e prea mult strică sau chiar dăunează sănătății.

Cafeaua are, asupra sănătății, avantaje și dezavantaje. Ei bine, printre avantaje se numără faptul că este o sursă deosebită de antioxidanți, conține și diferite vitamine și nutrienți, precum potasiul, magneziul, previne deteriorarea celulelor.

Cafeaua este plină de antioxidanți și polifenoli, care de obicei se regăsesc și în fructe sau legume. În condițiile în care tiroidă este responsabilă pentru depozitarea iodului în organsim, consumul de cafea accelerează funcția tiroidiană.

Printre băuturile contraindicate se mai numără și: alcoolul, băuturile carbogazoase, energizantele sau, de cele mai multe ori, ceaiurile tari, cum ar fi ceaiul de pătrunjel. De obicei, efectele negative încep să se simtă atunci când depășim doza zilnică de cafea recomandată. Poate duce la creșterea valorii tensiunii arteriale, putem avea stări de nervozitate, putem experimenta palpitații cardiace.

Ce efecte negative poate avea această băutură

Sănătatea și bunăstarea glandei tiroidei depinde în mod proporțional de băuturile pe care persoana respectivă le consumă. Cafeaua este recomandată însă cu o anumită limită, deoarece poate duce la dependență.

Mai mult decât atât, cafeaua duce la dezvoltarea unor boli periculoase și grave ale glandei tiroide. Aceasta nu doar că stimulează activitatea glandei endocrine, ci și a altor organe. De asemenea, este contraindicat consumul pe stomacul gol.

Principalele disfuncții tiroidiene sunt hipotiroidismul și hipertiroidismul, afecțiuni care interzic în totalitate cafeaua. Hipotiroidismul înseamnă, de cele mai multe ori, oboseală, depresie, senzație de frig, dureri musculare sau probleme cu digestia, multe dintre aceste putând fi tratate prin remedii naturale, cum este rostopasca pentru alunițe roșii.

Pe de altă parte, persoanele care suferă de hipertirodism se confruntă cu senzația de căldură, căderea părului, ochii bulbucați sau tremurături. Excesul de cafeină poate produce disfuncții ale glandei tiroide.

Persoanele care suferă de disfuncții ale glandei tiroidie trebuie să fie precaute în ceea ce privește consumul  de cafea. Consumul zilnic, moderat de cafea nu va afecta prea mult glanda tiroidă, dar în exces, aceasta poate afecta în mod sever funcționarea glandei suprarenale, iar de aici vor apărea și disfuncțiile tiroidiene și oboseala cronică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`