Prima pagină » International » Giorgia Meloni va primi despăgubiri de 5000 de euro din partea unei jurnaliste: „Nu mă sperii”
Giorgia Meloni va primi despăgubiri de 5000 de euro din partea unei jurnaliste:

Giorgia Meloni va primi despăgubiri de 5000 de euro din partea unei jurnaliste: „Nu mă sperii”

18 iul. 2024, 17:58, 1 ,
BZI.ro, în International

O instanță din Milano a ordonat unei jurnaliste să îi plătească premierului Giorgia Meloni despăgubiri de 5.000 de euro pentru ridiculizarea acesteia într-o postare pe rețelele de socializare, informează agenția ANSA, citată de Reuters.

Jurnalista Giulia Cortese a primit și o amendă cu suspendare de 1.200 de euro pentru o altă postare pe Twitter, rețea de socializare redenumită „X” de Elon Musk după ce a achiziționat-o în octombrie 2022.

Instanța i-a cerut lui Cortese să plătească despăgubiri de 5.000 de euro pentru o postare din octombrie 2021, în care a făcut comentarii considerate de judecători drept „bodyshaming” referitoare la înălțimea lui Meloni.

Giorgia Meloni spune că va dona despăgubirile acordate de instanță

Meloni a intentat proces împotriva lui Cortese după mai multe schimburi de replici tensionate pe rețelele de socializare. La acea vreme, Meloni și partidul său Fratelli d’Italia se aflau în opoziție. Într-una dintre postări, Cortese a distribuit o fotografie trucată cu Meloni și fostul lider fascist Benito Mussolini, la care Meloni a reacționat critic.

Cortese a răspuns pe Twitter, inclusiv într-o postare în care a scris:

„Nu mă sperii, Giorgia Meloni. În fond, ai doar 1,2 metri. Nici măcar nu te pot vedea”.

Înălțimea lui Meloni este estimată de diverse surse între 1,58 și 1,63 metri.

Meloni a anunțat că va dona despăgubirile obținute de la Cortese unor organizații caritabile. Decizia instanței din Milano nu este definitivă, iar jurnalista are posibilitatea de a face apel. Avocatul lui Meloni a confirmat intenția premierului de a dona orice despăgubiri obținute.

Organizația Reporteri fără Frontiere a criticat numărul mare de procese intentate jurnaliștilor în Italia, menționând că acest lucru a contribuit la scăderea cu cinci locuri a poziției Italiei în Indicele privind libertatea presei.

Italia ocupă locul 46 în raportul World Press Freedom Index din 2024.

Procesul intentat de Meloni împotriva lui Cortese nu este primul în care politiciana cheamă jurnaliști în instanță. Anul trecut, o instanță din Roma l-a amendat pe jurnalistul și scriitorul Roberto Salviano cu 1.000 de euro, plus costurile legale, pentru că a insultat-o pe Meloni într-o emisiune televizată în 2021, criticând pozițiile sale dure privind imigrația ilegală.

Grupurile pentru apărarea libertății presei susțin că astfel de procese sunt parte dintr-o cultură italiană în care persoanele publice, în special politicienii, folosesc frecvent procesele pentru a intimida jurnaliștii.

În mai 2023, jurnaliștii de la RAI, societatea de radiodifuziune din Italia, au intrat în grevă, protestând împotriva a ceea ce au numit „controlul sufocant” exercitat de guvernul Meloni asupra muncii lor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *