Prima pagină » Actualitate » Gindrovel Dumitra, despre vaccinul anti-COVID-19: Cum va fi distribuit

Gindrovel Dumitra, despre vaccinul anti-COVID-19: Cum va fi distribuit

27 nov. 2020, 15:32,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, a vorbit vinery, 27 noiembrie, despre vaccinul anti-COVID-19 și despre modul în care acesta va fi dsitrubuit în România. Gindrovel Dumitra susține că vaccinul va fi gratuit și nu va fi distribuit pe internet, iar oamenii trebuie să se ferească de anunțurile de vânzare a acestui produs.

„Vaccinul nu poate fi disponibil nici acum, nici în viitor pe internet sau în farmaciile comunitare. Va fi distribuit de către autoritățile naționale prin mecanismul declanșat la nivelul Comisiei Europene. Va fi administrat gratuit și în condiții de siguranță. Vaccinarea va fi făcută în centrele de vaccinare, respectiv în cabinete medicilor de familie când va fi posibil acest lucru. În niciun caz oamenii să nu se adreseze pe net sau pe social media pentru a obține acest produs!“, a declarat Gindrovel Dumitra.

Gindrovel Dumitra: „

Vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei a precizat că strategia de vaccinare anti-COVID-19 din România va fi discutată săptămâna viitoare într-o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

„Conform strategiei, din grupurile prioritare pentru vaccinare împotriva SARS-CoV2 fac parte: personalul din domeniul sănătății, tot personalul din domeniul sănătății, ca și cel din centre rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției și personalul din domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății.

Vaccinarea se va face etapizat, iar definirea etapelor de vaccinare și inițierea acestora vor fi stabilite în funcție de aprobarea, producția și alocarea unuia sau mai multor vaccinuri către fiecare țară, folosindu-se o procedură specifică în funcție de vaccin. Vaccinarea se va realiza la locul de muncă pentru personalul din domeniul sănătății și prin centrele de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie și centre drive-through pentru celelalte categorii de populație“, a menționat Gindrovel Dumitra.

Spitalul Militar de la Iași, centru de depozitare

Strategia de distribuție va ține cont de condițiile specifice de stocare și transport necesare pentru fiecare vaccin în parte, Ministerul Apărării fiind cel care va asigura gestionarea depozitului central, precum și a celor 6 depozite regionale, de unde se va face distribuția către centrele de vaccinare locale fixe și mobile.

Au fost identificate centrele de depozitare în condiții speciale a dozelor de vaccin care necesită condiții de stocare la temperatura de -80°C, centrul principal fiind Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, iar șase spitale militare de urgență (de la Timișoara, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Constanța) au fost desemnate drept centre regionale de depozitare.

MApN va asigura transportul dozelor de vaccin cu mijloace terestre și aeriene, de la sosirea în țară a acestora către centrele regionale de depozitare și va sprijini distribuția către centrele vaccinare din țară și echipele de vaccinare cu resursă umană calificată.

Categoriile de persoane care vor fi vaccinate anti-COVID-19

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, care se va desfășura la nivel național, a clarificat cine va primi cu prioritate vaccinul, atunci când acesta va ajunge în România.

„Categoric, persoanele vulnerabile, ceea ce înseamnă persoane peste 65 de ani și persoane cu boli cronice, începând de la boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, obezitate, diabet zaharat, neoplazii, cancere, sunt boli prioritare care îi poziționează pe pacienți în primele categorii ca beneficiari ai campaniei de vaccinare.

Este evident ca prioritatea campaniei de vaccinare să fie aceea de a proteja lucrătorii din sistemul de sănătate, în primul rând, și în al doilea rând de a proteja categoriile vulnerabile, tocmai pentru a scădea riscul de deces. Motiv pentru care la aceste categorii deja menționate se adaugă activitățile esențiale din infrastructura critică și protejarea persoanelor, care deservesc aceste tipuri de activități”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *