Prima pagină » Cultural » Scena artistica din Romania » Gina Patrichi, poveste de dragoste ca in povesti. Si-a cunoscut sotul dupa ce a pierdut un pantof
Gina Patrichi, poveste de dragoste ca in povesti. Si-a cunoscut sotul dupa ce a pierdut un pantof

Gina Patrichi, poveste de dragoste ca in povesti. Si-a cunoscut sotul dupa ce a pierdut un pantof

09 mart. 2018, 08:31,
BZI.ro, în Cultural
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:66450;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}

Ne este dor de marii actori care umpleau salile de teatru si de cinema. Gina Patrichi a facut si ea parte din ”Generatia de Aur”, dar ne-a parasit prea devreme, in anul 1994, la numai 58 de ani. Viata ei a fost pe cat de tumultoasa, pe atat de frumoasa.

Colegii au spus despre Gina Patrichi ca a fost un talent rar, o actrita complexa care a dat viata unor personaje memorabile in teatru, film si televiziune. Astazi (8 martie) ar fi implinit 82 de ani.

Este considerata una dintre cele mai distinse si talentate doamne ale teatrului si filmului romanesc. Gina Patrichi s-a stins din viata intr-o zi de 18 martie, in anul 1994, macinata de cancer.

Gina Patrichi s-a nascut pe 8 martie 1936 si ajuns in lumea teatrului de la varsta de 16 ani, fiind admisa la Institutul de Teatru, la clasa profesoarei Aurei Buzescu. Din motive numai de ea stiute, Gina Patrichi nu si-a terminat studiile si a mers sa lucreze ca bibliotecara undeva pe litoral, la Mamaia, scrie adevarul.ro.

La 20 de ani, a fost chemata la Galati, unde tocmai se infiinta un nou teatru si unde fusese repartizat ca regizor Valeriu Moisescu, fost coleg de institut. Avea sa debuteze pe scena Teatrului Dramatic din Galati intr-o piesa a regizorului Valeriu Moisescu ”Nota zero la purtare”, in rolul principal, cel al elevei Mariana Plesoianu.

Povestea dintre actrita si sotul ei Victor Anagnoste a inceput la Galati, intr-o seara de septembrie. Gina Patrichi, tanara, frumoasa, se afla la un balci improvizat, cu o tiribomba cu lanturi si o roata uriasa. Actrita s-a urcat in roata si in vartejul ametitor i-a zburat un pantof care a cazut chiar langa tanarul avocat Victor Anagnoste. Actorul Stefan Banica, fost coleg de facultate al Ginei si coleg de teatru, a vrut sa-i recupereze pantoful, dar Victor Anagnoste a spus ca vrea sa i-l inapoieze personal si s-o cunoasca pe ”Cenusareasa” acelei seri. Actrita i-a prezentat scuze pentru incident si l-a invitat pe avocat la teatru.

Cei doi s-au casatorit curand, iar in 1966 s-a nascut fiica lor, Oana. De la fiica Ginei Patrichi am aflat povestea de dragoste dintre parintii ei. Mai tarziu, cand locuiau in centrul Bucurestiului, pe o strada situata intre Piata Victoriei si Piata Romana si cand Oana se marise si pleca spre liceu pe role, mama o conducea o bucata de drum tot pe role, scrie adevarul.ro.

Apropiatii spun ca era la fel de frumoasa si de fireasca indiferent daca era pe scena, imbracata in rochie de regina, sau in Piata Amzei, la cumparaturi, imbracata in jeansi si tricou.

In cei aproape opt ani petrecuti la Galati, la Teatrul Dramatic, Gina Patrichi a jucat in peste 30 de premiere. Nu a refuzat nici un rol. A trecut cu usurinta de la tragedie la comedie, de la roluri de subreta, la cele de drama, de la personaje puternice, la cele romantice, de la vampa Wanda, la timida si generoasa Gena din ”Titanic Vals”.

In 1964, a fost invitata sa se alature colectivului Teatrului Bulandra din Bucuresti, condus de regizorul, actorul si scenograful de mare valoare Liviu Ciulei. Aici a jucat marile sale roluri. In film a debutat remarcabil, alaturi de Victor Rebengiuc, cu rolul Rozei Ianosi din filmul ”Padurea spanzuratilor”, al lui Liviu Ciulei (1964).

Tragediana prin vocatie datorita fortei de interpretare, vocii ei speciale si inteligentei, Gina Patrichi a interpretat cu aceeasi pasiune si roluri pentru teatru radiofonic, participand, de asemenea, la spectacole de muzica si poezie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *