Eugenia Margareta Elena, cunoscută marelui public sub numele de Gina Patrichi, una dintre cele mai mari actrițe ale teatrului românesc, a trecut în lumea celor drepți pe 18 martie 1994, în urma unei boli necruţătoare. Astăzi se împlinesc 27 de ani de când Gina Patrichi a plecat în ceruri la numai 58 de ani, fiind răpusă de cancer.
La ultima ei apariţie în public, Gina Patrichi a venit la Gala Premiilor UNITER, când se ştia că finalu leste aproaep, a spus un fragment din monologul lui Prospero din „Furtuna”, de William Shakespeare.
O apropiată a actriței a spus că ascultând-o pe Gina Patrichi, a făcut legătura cu imaginea regăsită într-un tablou din camera ei, făcut cu mulţi ani în urmă de pictorul Alin Gheorghiu şi despre care toată lumea a spus că n useamănă cu actrița. Soţul Ginei Patrichi, avocatul Anagnoste, spunea că în ultimele zile de viață actrița semăna din ce în ce mai mult cu imaginea pe care o întrevăzuse Alin Gheorghiu în portretul pe care i-l făcuse.
Gina Patrichi, cauza morții: Probleme cu regimul comunist
Gina Patrichi a fost o actriță complexă, ce a dat viață unor personaje memorabile în teatru, film și televiziune.
Cei care au cunoscut-o au spus că era foarte frumoasă, chiar dacă nu era un om comod. Multă lume spunea despre actriță că poate fi extrem de dură, dar se ştia că niciodată Gina nu minte.
Pe timpul regimului socialist, aceasta a fost adesea solicitată să recite poezii patriotice, iar refuzul ei sistematic nu a fost prea bine primit de cei din sistem. Fiind o mare actriță, iar soțul un mare avocat i-au ferit întrucâtva de necesitatea de a aduce osanale regimului şi de a sta la cozi interminabile. Asta nu înseamnă că nu s-au confruntat cu greutăţile vremii. Pe de altă parte, plecarea definitivă a fratelui mamei în Elveţia, în 1974, a îngreunat, pentru o perioadă, deplasarea părinţilor mei în străinătate.
Roluri secundare, interpretate magistral
Despre geniul interpretativ al Ginei Patrichi a vorbit și fiica sa, Oana. Aceasta a spus că în rolul Lisette din „Saltimbancii“, a marcat-o prin finalul tragic, în care personajul moare într-un incendiu. La premieră, Oana și-a amintit că nu se puteaa opri din plans, iar mama ei încerca să o liniştească, spunându-i că este doar un film. Un alt rol pe cât de mic, pe atât de important, făcut de Gina Patrihchi a fost Guica din „Moromeţii“, un rol de compoziţie în care Oana a mențioant că a recunoscut-o cu greu pe mama sa.
Alte roluri interpretate magistral de Gina a Patrihchi au fost Hanna din „Trecătoarele iubiri“, mai ales scena despărţirii de la aeroport, rememorată de fiica sa, reportera din „Proba de microfon“ sau pe Zaza din „Pe malul stâng al Dunării albastre“, rol pentru care a obţinut Premiul Acin în 1983.
„În meseria noastră, dacă nu eşti în stare să o iei mereu de la capăt, eşti pierdut. Încerc, pe cât se poate, să alerg spre o nouă tinereţe în teatru. Sper să o găsesc, pentru că, în unele cazuri – spun eu – niciodată nu-i prea târziu. Şi pentru că nimeni, niciodată, nu este, nu poate fi, pe de-a-ntregul adult!”, spunea Gina Patrichi.