Gica Neamțu, producător tradițional din Iași, susține că din cauza scumpirilor din ultima perioadă caută soluții de supraviețuire. Mai mult, spune că nu a simțit că statul român a ajutat-o în ultimii 8 ani
Gica Neamțu este un cunoscut producător tradițional din Iași care a fost afectat de avalanșa creșterilor incontrolabile de prețuri. Produce dulcețuri, sosuri și zacuscă și spune că toate cheltuielile au devenit extrem de costisitoare, iar acum caută soluții de supraviețuire.
„Scumpirile ne-au afectat într-un mod grav, pentru că în momentul de față nu știm să ne facem calcule de preț final, preț de cost al produsului. Nu prea mai încape absolut deloc sau spre deloc profitul, pentru că pe lângă toate cheltuielile pe care toată lumea le resimte, energie, gaz, combustibil, sunt creșteri foarte mari de preț la ambalaje, atât la cele de sticlă, cât și la cele de carton, pentru că noi punem borcanele pentru transport pentru partenerii din țară și din afară în cutii de carton. Am agreat întotdeauna ambalajul cât mai verde, cât mai spre eco. Am refuzat plasticul sau altă soluție, din start. Dar iată că acum au devenit extrem de costisitoare. Borcanul, cel de 350 de grame, pe care îl folosesc la zacuscă, de la 1 leu a ajuns la 1,8 lei. Cutia de carton, de la 4,3 lei este 8,2 lei. Nu găsim soluții punctual. Deocamdată, ne-am oprit și calculăm prețurile. Suntem la ora de aritmetică”, spune Gica Neamțu, producător tradițional din Iași și fondator „Pofta Focului”.
Gica Neamțu, producător din Iași, spune că așteaptă granturile promise de stat
Antreprenoarea mai spune că nu a căutat clienți noi din cauza situației legate de costurile de producție.
„Cu vânzările suntem exact pe cantitățile și valorile financiare de anul trecut. Nici nu am scăzut, nici nu am crescut. Nu am făcut eforturi de a căuta clienți noi, de a ne extinde, pentru că, în acest moment, ne bate matematica. Producătorii de fructe și legume dictează, într-un fel, ținând cont de problemele pe care le-au avut vizavi de secetă. Acum, sunt la doi metri de piață și văd prețurile de astăzi. Eu nu cumpăr la kilogram, ci angro, la prețuri mai mici decât cel la kilogram. Nu poți acuza deloc fermierii că au prețuri mari. Au fețele triste, îngrijorate. Nu te pot ajuta. Roșia era între 1,5 și 2,2 lei pe kilogram, anul trecut. Luni am cumpărat cu 4 lei kilogramul”, mai spune Gica Neamțu care așteaptă granturile promise de stat.
„Mă uit și eu în fiecare dimineață, poate că vin acele granturi. Le tot aștept, dar, sincer, nu mi-am făcut calcule. Când vor veni banii, vor fi extrem de bine-veniți. Suntem foarte eligibili, ne-am înscris în toate baremele de eligibilitate. Dumnezeu știe când vor veni. Poți să-ți faci calcule pe acei bani? Întotdeauna, un bănuț, când îl primești, este apreciat și valoros. Ideea este cum îți faci tu calcule, ca antreprenor. Acum, dacă îți faci calcule pe acei bani, dacă vin la anul, dacă se mai dublează o dată atât materia primă, cât și celelalte articole folosite în procesul de producție, practic, nu mai ești pe aceleași calcule, atunci ce faci”, explică Gica Neamțu care în anul precedent susținea că vrea să investească în afacere fonduri europene în valoare de 500.000 de euro.
Gica Neamțu: „Nu simt pe nicăieri că m-a ajutat statul român”
Producătorul din Iași mai spune că nu simte că a fost ajutată vreodată de statul român.
„Nu simt pe nicăieri că m-a ajutat statul român. Eu nu merg de braț cu statul român la piață, unde prețul pe produs, pe legume, e tot la fel. Nu merg cu statul român la plată la taxe și impozite. Știu doar că am datorii zero și nu îmi plătește nimeni taxele. Eu nu simt, poate am eu percepție greșită, dar unde m-a ajutat? Am avut vreo facilitate și nu am știut să o exploatez, îmi dă ceva și nu știu de unde să mă duc să iau? Doamne, apără, dar nu cred”, încheie Gica Neamțu.
Antreprenoarea din Iași a vândut casa și terenul pentru a deschide afacerea cu produse tradiționale și recent a ajuns în topul celor mai de succes femei din România. Gica Neamțu a fost primul producător din Iași care a obținut atestatul de producător tradițional.
Pe la constiinta poate ar fi trebuit sa simti, madam!
Afla ca statul roman este reprezentat de institutiile alea care te-au chemat la Prefectura si la universitate la targuri. Institutia la care faceai reclamatii la adresa celorlalti participanti la targuri tot a statului roman este, ” doamna”…uiti cam repede ….