Prima pagină » Sanatate » Giardia la copii: Ce simptome prezintă și cum poate fi tratată

Giardia la copii: Ce simptome prezintă și cum poate fi tratată

10 mart. 2022, 11:35,
în Sanatate

Giardia este o afecțiune des întâlnită la copii. Se transmite de la o persoană infectată sau de la un animal infectat, fie prin contact direct, prin consumul apei contaminate sau prin consumarea hranei infestate.

Infecția cu Giardia lamblia mai poartă numele și de giardioză. Apariția acesteia este determinată de un parazit microscopic, care se găsește în toată lumea, mai ales în zonele în care apa nu este bună pentru consum sau igiena este precară. Paraziții pot fi întâlniți în râuri și lacuri, dar și în piscine sau fântâni.

Infecția pe care o provoacă este una intestinală, adică se caracterizează prin crampe abdominale, balonare, greață și chiar diaree apoasă. Modul în care acționează parazitul este uyrmătorul: se prinde mucoasa care îmbracă intestinul subțire și afectează absorbția grăsimilor și carbohidraților digerate. Înainte de a fi eliminați din organism prin fecale, paraziții se închid în capsule tari, ce poartă denumirea de chisturi, fapt cele permite să trăiască mult timp în afara intestinelor. Odată pătrunse în organism, chisturile se dizolvă și permit paraziților să fie eliberați în intestine.

giardia la microscop

Infecția cu Giardia lamblia mai poartă numele și de giardioză.

Giardia la copii: Cauze frecvente și simptome

Cele mai frecvente cauze ale infectării cu Giardia sunt: consumul de apă contaminată, consumul alimentelor contaminate sau contactul direct. Paraziții trăiesc în lacuri, râuri, ape curgătoare, fântâni sau piscine. De asemenea, paraziții se transmit și prin alimente, fie din cauză că persoanele care le transportă nu s-au spălat bine pe mâini, fie că produsul a fost spălat cu apă contaminată. Giardioza se poate transmite și prin contact direct, atunci când mâinile sunt contaminate cu materii fecale. Riscul de contaminare este crescut în locurile cu mulți copii, cum sunt grădinițele sau parcurile de joacă.

Semnele și simptomele infectării cu Giardia lamblia apar în 1-3 săptămâni de la expunere. Acestea sunt: diaree apoasă, scaune moi, stare de oboaseală, stare generală de rău, gaze intestinale, greață, scădere în greutate, crampe abdominale și balonare. Acestea durează de la două până la șase săptămâni și reapar după o perioadă.

Diagnosticarea se poate face cu ajutorul unor probe de scaun, însă există și metode alternative: teste rapide cu cartuş imunocromatografic, truse pentru imunotestul enzimatic (EIA), microscopie cu colorare tricromă și teste moleculare. Pentru rezultate mai precise se recomandă colectarea a trei probe de scaun timp de câteva zile.

În cazul în care infecția nu este înlăturată, pot apărea complicații severe: inflamația țesutului cardiac, aritmia sau bătăi neregulate ale inimii.

un copil în tricou roșu cu durere de burtă

Semnele și simptomele infectării cu Giardia lamblia apar în 1-3 săptămâni de la expunere.

Tratament pentru gioardioza la copii

În general, tratamentul este medicamentos și cuprinde: metronidazolul, tinidazolul și nitazoxanida. Totodată, mai pot fi utilizate paromomicina, quinacrina și furazolidona.

În cazul în care giardioza este reconfirmată printr-un test de scaun pozitiv, iar pacientul prezintă simptome în continuare, se are în vedere terapia combinată. O astfel de terapie este sigură, eficientă și utilă. După ce pacientul a luat ultima doză din medicament, medicul curant este nevoit să mai aștepte încă două săptămâni, înainte de a recomanda o nouă probă de scaun.

Se poate întâmpla ca probele să rămână pozitive pentru Giardia, situație în care trebuie luată în considerare o imunodeficiență subiacentă, care poate împiedica eliminarea infecției.

copii care se spală pe mâni

În cazul în care giardioza este reconfirmată printr-un test de scaun pozitiv, iar pacientul prezintă simptome în continuare, se are în vedere terapia combinată.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
Ce ne aşteaptă de la 1 august, când cresc accizele şi TVA. Analist economic: "Inflaţia va exploda"
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Evz.ro
Gustări de vară. Pasta de dovlecei și icrele false din fasole vor arăta spectaculos pe platourile festive
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
De ce carnea din străinătate este mai scumpă? O româncă stabilită în Elveţia face comparaţia: „Nu am dubii”
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025