Prima pagină » Sanatate » Giardia la copii: Ce simptome prezintă și cum poate fi tratată

Giardia la copii: Ce simptome prezintă și cum poate fi tratată

10 mart. 2022, 11:35,
BZI.ro, în Sanatate

Giardia este o afecțiune des întâlnită la copii. Se transmite de la o persoană infectată sau de la un animal infectat, fie prin contact direct, prin consumul apei contaminate sau prin consumarea hranei infestate.

Infecția cu Giardia lamblia mai poartă numele și de giardioză. Apariția acesteia este determinată de un parazit microscopic, care se găsește în toată lumea, mai ales în zonele în care apa nu este bună pentru consum sau igiena este precară. Paraziții pot fi întâlniți în râuri și lacuri, dar și în piscine sau fântâni.

Infecția pe care o provoacă este una intestinală, adică se caracterizează prin crampe abdominale, balonare, greață și chiar diaree apoasă. Modul în care acționează parazitul este uyrmătorul: se prinde mucoasa care îmbracă intestinul subțire și afectează absorbția grăsimilor și carbohidraților digerate. Înainte de a fi eliminați din organism prin fecale, paraziții se închid în capsule tari, ce poartă denumirea de chisturi, fapt cele permite să trăiască mult timp în afara intestinelor. Odată pătrunse în organism, chisturile se dizolvă și permit paraziților să fie eliberați în intestine.

giardia la microscop

Infecția cu Giardia lamblia mai poartă numele și de giardioză.

Giardia la copii: Cauze frecvente și simptome

Cele mai frecvente cauze ale infectării cu Giardia sunt: consumul de apă contaminată, consumul alimentelor contaminate sau contactul direct. Paraziții trăiesc în lacuri, râuri, ape curgătoare, fântâni sau piscine. De asemenea, paraziții se transmit și prin alimente, fie din cauză că persoanele care le transportă nu s-au spălat bine pe mâini, fie că produsul a fost spălat cu apă contaminată. Giardioza se poate transmite și prin contact direct, atunci când mâinile sunt contaminate cu materii fecale. Riscul de contaminare este crescut în locurile cu mulți copii, cum sunt grădinițele sau parcurile de joacă.

Semnele și simptomele infectării cu Giardia lamblia apar în 1-3 săptămâni de la expunere. Acestea sunt: diaree apoasă, scaune moi, stare de oboaseală, stare generală de rău, gaze intestinale, greață, scădere în greutate, crampe abdominale și balonare. Acestea durează de la două până la șase săptămâni și reapar după o perioadă.

Diagnosticarea se poate face cu ajutorul unor probe de scaun, însă există și metode alternative: teste rapide cu cartuş imunocromatografic, truse pentru imunotestul enzimatic (EIA), microscopie cu colorare tricromă și teste moleculare. Pentru rezultate mai precise se recomandă colectarea a trei probe de scaun timp de câteva zile.

În cazul în care infecția nu este înlăturată, pot apărea complicații severe: inflamația țesutului cardiac, aritmia sau bătăi neregulate ale inimii.

un copil în tricou roșu cu durere de burtă

Semnele și simptomele infectării cu Giardia lamblia apar în 1-3 săptămâni de la expunere.

Tratament pentru gioardioza la copii

În general, tratamentul este medicamentos și cuprinde: metronidazolul, tinidazolul și nitazoxanida. Totodată, mai pot fi utilizate paromomicina, quinacrina și furazolidona.

În cazul în care giardioza este reconfirmată printr-un test de scaun pozitiv, iar pacientul prezintă simptome în continuare, se are în vedere terapia combinată. O astfel de terapie este sigură, eficientă și utilă. După ce pacientul a luat ultima doză din medicament, medicul curant este nevoit să mai aștepte încă două săptămâni, înainte de a recomanda o nouă probă de scaun.

Se poate întâmpla ca probele să rămână pozitive pentru Giardia, situație în care trebuie luată în considerare o imunodeficiență subiacentă, care poate împiedica eliminarea infecției.

copii care se spală pe mâni

În cazul în care giardioza este reconfirmată printr-un test de scaun pozitiv, iar pacientul prezintă simptome în continuare, se are în vedere terapia combinată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *