Potrivit unui studiu recent american, ghimbirul ar reduce simptomele lupusului eritematos sistemic.
Lupusul eritematos sistemic este o boală cronică autoimună care afectează în special femeile (care reprezintă 90% dintre pacienți) intre 30 si 40 de ani. Boala se caracterizează prin apariția de pete roșii pe față care se formează ca o mască (sau aripi de fluture): aceste leziuni sunt agravate sau declanșate de expunerea la soare. Pacienții care suferă de lupus eritematos sistemic pot prezenta, de asemenea, leziuni ale mucoaselor (ulcere bucale etc.) și/sau ale scalpului (alopecie): în 80% din cazuri, există și leziuni articulare (dureri la nivelul degetelor, încheieturilor, gleznelor, mai ales noaptea).
Dar conform unui studiu recent al Universității din Michigan (Statele Unite), consumul regulat de ghimbir ar putea ajuta la reducerea simptomelor acestei boli autoimune.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii americani au analizat un grup de șoareci care suferă de lupus. Unii dintre acești șoareci aveau, de asemenea, sindromul anticorpilor antifosfolipidici (sau sindromul Hughes), o boală autoimună asociată adesea cu lupusul, care presupune formarea de cheaguri în vasele de sânge.
Oamenii de știință (care și-au publicat lucrările în jurnalul comercial JCI Insight) au descoperit că 6-gingerolul, o moleculă găsită în mod natural în ghimbir, reduce inflamația, care este mecanismul imunitar al lupusului și sindromului Hugues. Mai precis: 6-gingerolul a redus activarea neutrofilelor, aceste celule albe din sânge care participă la dezvoltarea bolilor autoimune.
Prin urmare, cercetătorii recomandă suplimente alimentare pe bază de ghimbir pentru pacienții cu lupus eritematos sistemic și/sau sindrom de anticorpi antifosfolipidici. Aceștia recomandă consumul zilnic de ghimbir, dacă este posibil proaspăt și neprelucrat.