Prima pagină » Titlurile zilei » Ghetoul din Moara de Vânt, unde se termină civilizația! Zeci de familii locuiesc în condiții inumane într-un bloc uitat în câmp, odinioară paradisul orașului. O stație de autobuz, singurul semn de normalitate – FOTO

Ghetoul din Moara de Vânt, unde se termină civilizația! Zeci de familii locuiesc în condiții inumane într-un bloc uitat în câmp, odinioară paradisul orașului. O stație de autobuz, singurul semn de normalitate – FOTO

08 ian. 2022, 02:00,
George Popa în Titlurile zilei

Nu departe de centrul Iașului, mai multe familii trăiesc în condiții inumane. În zona Moara de Vânt, chiar lângă amplasamentul Spitalului Regional de Urgență, se află Blocurile Șorogari, ce aparțineau unui fost CAP. Chiriașii nu au apă, canalizare și se chinuie de pe o zi pe alta

La mai puțin de 6 kilometri de centrul Iașului se află o așezare ruptă de realitate. Aici, nu mai puțin de 20 de familii locuiesc în condiții inumane, într-un imobil ce aparținea unui fost CAP (Cooperativă Agricolă de Producție) din perioada comunistă care exploata viile din zonă. Anii au trecut, proprietarii s-au schimbat, dar chiriașii au rămas, bucurându-se de un acoperiș deasupra capului, în imobilul cunoscut ca Blocurile Șorogari. Clădirea este grav afectată la nivelul structurii de susținere, nu are ușă la intrare, iar fațadele sunt distruse. Nici la partea de utilități nu stă mai bine. Drumul care duce spre bloc este impracticabil, mai ales în sezonul ploios. Reporterii BZI au stat de vorbă cu locuitorii din zonă, care au calitatea de chiriași. Aceștia au devenit destul de circumspecți cu privire la relația contractuală cu proprietarul din zonă.

”De câteva luni m-am mutat aici, nu am nicio utilitate, nu am apă, nu am canalizare și dacă vreau curent trebuie să îmi trag din banii mei. Mai mult, uitați cum se vede cărămida din cauză că a căzut tencuiala de pe bloc, iar cei de la care am închiriat locuința mi-au spus că dacă vreau să repar blocul, nu am decât să plătesc din banii mei pentru fațadă. Este drept că plătesc doar 45 de lei pe chirie, dar, totuși, aș fi dorit să am măcar siguranța că blocul nu o să cadă peste mine în timp ce dorm”, a declarat unul dintre chiriașii blocului din Șorogari.

Locuiește în ghetou de aproape 52 de ani

Reporterii BZI au stat de vorbă cu un chiriaș în vârstă, îmbrăcat sărăcăcios, prezent pe dealurile din Moara de Vânt încă din anul 1970. Cu vocea scăzută, bărbatul s-a plâns de viața grea, că abia mai rezistă de pe o zi pe alta.

”Eu locuiesc aici de când mă știu, mai exact de prin 1970. Părinții mei erau angajați aici la CAP, se ocupau cu întreținerea plantațiilor de viță-de-vie. Înainte de revoluție aici era un fel de paradis, aveam de toate, nu ca acum. Înainte aveam apă, curent, încălzire, tot ce ne trebuia, era foarte bine de trăit aici. În schimb, după anii 1990, încet, încet, a început să se fure tot și uitați unde s-a ajuns. Acum nu mai avem nimic, nici apă, nici căldură, nici măcar ușă la intrarea în bloc, trăim de pe o zi pe alta”, a declarat alt chiriaș din bloc.

Spală rufe cu apa dintr-un iaz din apropiere

În spatele Blocului Șorogari, într-o anexă a fostului CAP, locuiește o familie cu doi copii care este nevoită să se aprovizioneze cu apă de la un iaz din apropiere pentru a putea spăla rufele copiilor.

”Aici m-am născut, acum 33 de ani. De atunci duc traiul ăsta pe care îl vedeți, fără apă, fără canalizare și cu sobă în casă. Îmi este greu, dar ce putem face dacă altceva nu ne permitem? După cum vedeți, tocmai m-am întors de la iaz, m-am dus să aduc apă ca să am cu ce spăla hainele copiilor, că doar nu îi putem trimite murdari la școală. Acum am adus cam 300 de litri, am o mașină de spălat pe care o alimentez cu apă dintr-un butoi și ăștia 300 de litri de apă îmi ajung cam 3 zile. Noroc că eu am cu ce aduce apă, că sunt alții, mai bătrâni, care trebuie să plătească ca să li se aducă apă cu o căruță sau cu mașina. Cât despre chirie, eu plătesc 30 de lei pe lună, dar nu mai am contractul și nici nu am mai făcut altul nou pentru că nu mi se pare corect să achit taxă la Salubris atât timp cât nu am pubelă”, a declarat Alina, femeia care locuiește de peste 30 de ani la blocurile din Șorogari.

Stație de autobuz în fața blocului pentru câțiva copii care merg la școală

Deși trăiesc de pe o zi pe alta, chiriașii din blocurile Șorogari sunt bucuroși că beneficiază totuși de transport public. În luna august 2021, Compania de Transport Public (CTP) Iași a înființat un traseu de transport public pentru ieșenii din ghetou. Astfel, a fost pus în circulație un microbuz școlar pe traseul Blocuri Șorogari – Târgu Cucu. Astfel, cei mici mai au o șansă la educație. Parcurgerea pe jos a traseului, mai ales în timpul iernii, este practic imposibilă.

”Ne bucurăm totuși că primarul ne-a pus transport public anul trecut ca să avem cu ce trimite copiii la școală”, a spus o femeie din blocul amintit.

Un ghetou asemănător este prezent și în zona centrală a Iașului în cartierul Cantemir, cunoscut ca blocul M2 sau blocul ”fantomă”, propus pentru demolare.

Mocirlă, haite de câini, mirosuri greu de suportat, în ghetoul din Moara de Vânt

Curtea blocurilor fostului CAP se transformă, la fiecare ploaie, într-o mocirlă greu de descris. De asemenea, zona este împânzită de gunoaie aruncate și haite de câini. În acest peisaj dezolant se pot observa câteva animale crescute de ieșenii care locuiesc în acea zonă.

”Avem noroc că mai putem ține câteva animale care să ne ofere câte ceva de mâncare. Mai ținem când ne permitem câte un porc, însă ce creștem cel mai des aici sunt găinile, pentru că mai mâncăm câte un ou sau, din când în când, mai tăiem câte o găină ca să facem o ciorbă. Noi patru, alături de mama mea, locuim aici în spatele blocului, în locul unde a fost mai demult amenajată o ciupercărie. Nici nu vă mai spun cât mucegai era pe pereți și cât de mult am muncit ca să putem să aducem camera într-o stare locuibilă, dacă putem spune așa. Am dat jos tot de pe pereți, până la cărămidă, am lăsat să se usuce și abia după ne-am apucat să tencuim la loc. Doar așa am putut scăpa de mucegai. În bloc, chiria e de 45 de lei și sunt apartamente cu trei camere. Dar tot fără utilități trăiesc locatarii”, a adăugat Alina, care s-a plâns că blocul nu are canalizare, toaletele fiind racordate la fosă vidanjabilă care se înfundă des.

Lângă ghetoul din Moara de Vânt va fi construit Spitalul Regional de Urgență

La doar câțiva metri de blocurile Șorogari, după cum scrie și pe stația de autobuz din zonă, se va construi Spitalul Regional de Urgență. La finele anului 2021 a fost semnat contractul de proiectare pentru Spitalul Regional de Urgență Iași. O firmă din Italia a câștigat licitația organizată de Ministerul Sănătății pentru proiectarea spitalul și se va ocupa de construcție. Noul spital va avea 850 de paturi și va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe ”Sfântul Spiridon”, care a împlinit deja 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Grigore Popa” din Iaşi. Noul spital cu şapte etaje va oferi atât servicii spitaliceşti, cât şi asistenţă medicală ambulatorie, estimându-se a fi operaţional în 2027.

Costul Spitalului Regional de Urgență Iași ajunge la circa 500,35 milioane de euro. Împrumutul contractat de la Banca Europeană de Investiții pentru susținerea unității medicale reprezintă circa 59,4 la sută din costul net al proiectului. Diferența de circa 170,9 milioane de euro din costul total net va fi asigurată din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat. Zona este urmărită și de dezvoltatorii imobiliari care au achiziționat suprafețe importante în vederea construirii mai multor blocuri de locuințe colective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024