Prima pagină » Actualitate » Gheorghe Piperea lansează o ipostază bombă: Pandemia coronavirusului este fie cea mai mare farsă manipulatorie din istorie, fie cea mai bună oportunitate
Gheorghe Piperea lansează o ipostază bombă: Pandemia coronavirusului este fie cea mai mare farsă manipulatorie din istorie, fie cea mai bună oportunitate

Gheorghe Piperea lansează o ipostază bombă: Pandemia coronavirusului este fie cea mai mare farsă manipulatorie din istorie, fie cea mai bună oportunitate

05 mart. 2020, 07:20,
în Actualitate

Cunoscutul avocatul Gheorghe Piperea, profesor de Drept comercial la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, afirmă că „pandemia coronavirusului este fie cea mai mare farsă manipulatorie din istorie, fie cea mai bună oportunitate de a câştiga din suferinţa, panica şi îndobitocirea oamenilor”. Acesta dă exemplul companiei Modernă, care a câştigat un miliard de dolari în două zile, după o declaraţie a unui oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„Un oficial al OMS anunţa săptămâna trecută ca remdesivir, vaccin în curs de apariţie al companiei americane Modernă, ar putea fi cel mai bun pariu pentru a trata cazurile de coronavirus.

Compania Modernă confirma că are în teste pe subiecţi umani acest vaccin.

Urmează un salt uriaş al acţiunilor listate la bursa ale companiei Modernă, de 11% într-o zi, şi de 30% în cele două zile care au urmat de la anunţul făcut de onestul şi neutrul oficial al OMS, salt din care câţiva inşi şi un număr mic de investitori instituţionali câştiga aproape un miliard de dolari.

Iată câteva exemple :

– BlackRock, cel mai mare gestionar de active din lume, deţinător al unei infinit de încâlcite scheme de acţionariat în mai multe companii biotech şi imunologie, câştig de 64,9 mil dolari;

– Fidelity, controlată de Waren Buffet, un sărăcăcios cu 100 mld dolari avere, câştig de 88,6 mil dolari;

– Vanguard, al doilea cel mai mare gestionar de active din lume, câştig de 95,8 mil dolari;

– AstraZeneca, unul dintre cei 10 mari BigPharma globali, câştig de 141 mil dolari;

– Flagship Pioneering, un fond cu capital de risc specializat în biotech şi inginerie genetică, fondatorul Modernă, câştig de 281,3 mil dolari;

– Robert S. Langer, profesor la MIT şi membru în boardul Modernă, câştig de 63,6 milioane dolari;

– Managerul Modernă, Stephan Bancel, săracul de el, a câştigat „doar” 41 mil dolari.

Deci, remdesivir chiar a fost cel mai bun pariu, dar nu pentru pacienţi, ci pentru acţionarii Modernă. Nişte merituoşi şi de oameni iubitori, de altfel.

În condiţiile în care Bursa din New York a avut, în perioada epidemiei de coronavirus (până la pandemie declarată de şeful OMS mai sunt câteva ore, cum zicea aseară Arafat), una dintre cele mai mari căderi din istorie, mă întreb dacă SEC va lua cumva atitudine contra oficialului OMS şi a celor din conducerea companiei Modernă, pentru manipularea bursei şi delict de iniţiat.

Previzibil, nu se va lua nicio măsură, pentru că Wall Street-ul este acum mai preocupat de marea şi decisivă lovitura primită de la guvenrul chinez, care a reuşit sahul-mat al secolului, după ce a devalorizat cu cca 2 mii de miliarde de dolari acţiunile companiilor care activează (şi) în China, dar deţinute de vestici, după care le-a cumpărat la preţuri minime, devenind, fără prea mari costuri financiare, proprietarul tuturor acestor companii, care reprezintă, practic, manufacturierii lumii.

Dar va fi greu de explicat la cursurile de economie şi finanţe cu naiba de s-a întâmplat ca indicele Dow Jones să se fi prăbuşit, în timp ce o companie, una singură, a crescut în capitalizarea bursieră cu 30% în doar două zile.

A, şi să nu uităm, cică obligativitatea vaccinării este pentru imunitatea de turmă, şi nu pentru ultra-imbogatirea stăpânilor BigPharma”, scrie Gheorghe Piperea pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 octombrie 2024
04 octombrie 2024