Prima pagină » Sport » Gheorghe Hagi a explicat de ce a renunțat să antreneze la Viitorul: „A fost un moment”. Cu cine l-a comparat pe Ianis
Gheorghe Hagi a explicat de ce a renunțat să antreneze la Viitorul:

Gheorghe Hagi a explicat de ce a renunțat să antreneze la Viitorul: „A fost un moment”. Cu cine l-a comparat pe Ianis

15 oct. 2020, 02:00,
în Sport

Gheorghe Hagi a surprins, la începutul lunii august, când a anunțat că nu va mai fi antrenorul echipei Viitorul, dar acum, la peste două luni de la acel moment, a explicat motivele din spatele deciziei. Patronul formației din Ovidiu a oferit un interviu publicației austriece Derstandard, înaintea meciului naționalei României cu Austria din Liga Națiunilor, în care a transmis că a dorit să se concentreze mai mult pe partea administrativă a clubului Viitorul și a Centrului de copii și juniori, acesta fiind principalul motiv pentru care a părăsit banca tehnică a echipei.

De ce a renunțat, de fapt, Gică Hagi la postul de antrenor de la Viitorul

„A existat un moment sezonul trecut când am luat decizia de a lăsa un alt antrenor pe bancă, pentru a mă concentra doar pe partea administrativă, dar și pe Academie, care a fost, de fapt, ideea inițială a acestui proiect. Eu am lucrat constant 10 ani la acest club, în conducere, pe partea tehnică, am făcut scouting”, a spus Gheorghe Hagi.

De asemenea, Gheorghe Hagi a dezvăluit că a avut mai multe oferte în ultimele două luni, dar a ales, pentru moment, să ia o pauză de la antrenorat.

„Voi începe o nouă provocare când va fi momentul potrivit. Am avut oferte foarte interesante și tentante, dar am decis să fac un pas în spate acum”.

„Ca stil de joc, Ianis Hagi se aseamănă cu Zinedine Zidane”

Ianis Hagi a fost, cumva firesc, comparat deseori cu tatăl său în ultimii ani, de când a făcut pasul la fotbalul la nivel de seniori, însă Gheorghe Hagi susține că actualul mijlocaș al lui Rangers se aseamănă, ca stil de joc, cu un alt mare fost fotbalist, Zinedine Zidane.

„Față de mine, Ianis lovește mingea la fel de bine cu ambele picioare, el este mai subțire și mai înalt decât am fost eu. Stilul său de joc aduce mai degrabă cu al lui Zinedine Zidane decât cu al meu, dar pot trăi cu gândul ăsta”, a spus Gheorghe Hagi.

Naționala României a ajuns într-un nou punct critic după ce a ratat prezența la Euro 2020, iar numeroase voci din fotbal susțin că întreg fenomenul trebuie reformat.
Gheorghe Hagi a spus că România poate să producă din nou jucători valoroși, dar numai dacă va exista un proiect de lungă durată. Într-un interviu acordat pentru Digi Sport, Viorel Kraus Jr a prezentat problemele cu care se confruntă fotbaliștii români care pleacă în străinătate:

„Dacă este vorba de faptul că jucătorii nu au reușit să se impună în campionatele de top, motivul este destul de complex. El începe nu cu zilele în care au ajuns să devină competitivi în fotbal – la nivelul junioratului – ci cu zilele când erau copii și făceau primii pași în fotbal.

În România există un nivel foarte scăzut de pregătire a copiilor aflați între 5 și 10 ani, care vin la fotbal. Iar aici nu este vorba de pregătirea specifică jocului de fotbal, ci – în primul rând – de pregătirea necesară copiilor din punct de vedere mental pentru a-și da seama dacă vor cu adevărat să facă fotbal, educarea lor în ceea ce înseamnă să încerce să ajungă sportivi de performanță, cu menționarea și acordarea atenției necesare ca ei să înțeleagă toate greutățile care trebuiesc înfruntate – de la prezența consistentă la antrenamente și până la necesitatea de a fi gata să depună orice efort pentru a deveni permanent mai buni.

Viorel Kraus Jr: „Mulți antrenori consideră că antrenarea copiilor este sub nivelul lor”

Nu știu dacă această deficiență este cauzată de faptul că cei mai mulți antrenori consideră că antrenarea copiilor este cumva sub „nivelul” lor, din cauza pregătirii profesionale defectuoase a antrenorilor implicați în pregătirea copiilor și așa mai departe. Până la urmă, ceea ce contează cu adevărat este crearea unui viitor pentru fotbalul românesc – deci ce jucători de viitor pot fi crescuți să ajungă fotbaliști de top și nu motivele pentru care nenumărați jucători nu pot face asta.

Este vorba de a ajuta copiii din România să înțeleagă și să accepte faptul că succesul are multe nivele la care trebuie să ajungă dacă vor să devină jucători de top; nu este doar un singur salt și – gata! – a „reușit să ajungă faimo”. Este mult mai greu decât atât!

Cei mici trebuie să înțeleagă și să accepte că niciunul din aceste nivele nu este reprezentat de un platou perfect orizontal – deci niciodată nu își pot permite luxul să ia o pauză de odihnă, să se oprească, sau chiar să se întindă puțin pentru relaxare. Fiecare din aceste nivele este reprezentat de un platou înclinat, iar ei – dacă vor să ajungă cât mai departe în fotbal – trebuie ca permanent să facă orice eforturi necesare, nu numai pentru a ajunge mai departe la următorul nivel, ci și pentru a avea grijă să se mențină pe cel pe care abia a ajuns”, a spus Viorel Kraus.

Cine este Viorel Kraus Jr.

Viorel Kraus Jr. este fiul lui Viorel Kraus (80 de ani), una dintre gloriile Rapidului. În 1991, Kraus Jr. a plecat în Statele Unite ale Americii, unde a început să antreneze juniori. Kraus Jr. avea 27 de ani la momentul respectiv.
În 1997, băiatul lui Viorel Kraus a pus bazele unei școli de fotbal, „World Soccer School” în Arizona. Ulterior, Viorel Kraus Jr. a reușit chiar să înființeze un club de fotbal în Arizona, Inter FC. Echipa a reușit să câștige câteva trofee în statul Arizona, însă visul american a ajuns la final în 2011.

În urmă cu 9 ani, Viorel Kraus Jr a venit în România pentru o scurtă vizită, dar a ales să rămână aici. Așa s-a născut echipa VK Soccer, formație aflată în Liga 4 pe București. Prin acest proiect, Viorel Kraus Jr. încearcă să le ofere cât mai multe șanse jucătorilor tineri din zona Bucureștiului.
Seniorul Viorel Kraus a evoluat pentru Rapid între 1961 și 1967. Ca antrenor, acesta a condus Rapidul în trei rânduri: 1981/1921, 1985 și 1987. Fiul său, Viorel Kraus Jr., a evoluat în echipa de tineret a Rapidului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025