Prima pagină » National » Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei a anunţat în ce condiţii se pot carantina sectoarele Bucureştiului
Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei a anunţat în ce condiţii se pot carantina sectoarele Bucureştiului

Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei a anunţat în ce condiţii se pot carantina sectoarele Bucureştiului

08 oct. 2020, 09:23,
George Cristian în National

Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei a anunţat în ce condiţii se pot carantina sectoarele Bucureştiului. Într-o intervenţie telefonică pentru un post de televiziune, prefectul a explicat că s-ar putea trece la o izolare a sectoarelor din Bucureşti, dacă situaţia o cere şi dacă numărul de infectări cu COVID-19 se va păstra.

Totuşi, lucrul acesta nu este de dorit mai ales că este foarte greu de aplicat şi mai ales că ar crea un întreg val de antipatie a populaţiei Capitalei, ţinând cont că sunt mulţi cei care lucrează în alte sectoare în care au reședința.

Gheorghe Cojanu anunţă că există posibilitatea izolării unor sectoare din Bucureşti

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu consideră că se poate trece la izolarea sectoarelor din Bucureşti. Măsură poate fi luată în cazuri extreme, dacă numărul de infectări dintr-un sector va creşte alarmant. Totuşi, Cojan crede că scenariul izolării Bucureştiului este departe de a se concretiza:

„Nu, este foarte dificil, dar eu am această convingere că împreună cu autoritățile competente am luat acum măsuri de control. Conștientizarea populației se va face și datorită cifrelor și îmi este greu să cred că vom ajunge în cazul izolării Bucureștiului”, a declarat Gheorghe Cojanu, prefetul municipiului București, informează B1 TV.

Cum s-ar putea izola sectoarele din Bucureşti

În continuarea intervenţiei la un post de televiziune, Gheorghe Cojan a vorbit despre procedura de izolare. În condiţiile în care, între sectoare, nu exista delimitări clare cum ar fi ziduri sau graniţe, procedura de izolare ar fi extrem de dificilă, dar nu imposibilă.

„Teoretic se poate, practic este foarte greu și de aceea vă spuneam că autoritățile centrale vor emite prevederi legale ca să știm și noi cum este cu această izolare, carantiare a Bucureștiului dacă se depășește rata de incidență de 3. Dacă vorbim despre o comună dintr-un județ, se poate izola la ambele capete și da nu mai intră nimeni.

Bucureștiul însă este foarte dificil să faci acest lucru. Este poarta aeriană de intrare, toate trenurile converg aici, dar eu sunt sigur că se vor găsi soluții pentru limitarea traficului în București, în cazul în care rata de incidență depășește 3”.

Referitor la existența unui plan pentru închiderea unui sector, realizat în baza cartografierii acestuia, prefectul a explicat:

„Imposibil nu este, vă dau un exemplu, Sectorul 5 și Sectorul 4 au Șoseaua Giurgiului ca limită între sectoare, deci nu ar fi imposibil, dar eu nu cred că se va ajunge la acest lucru. Da, se poate face, teoretic, dar este foarte dificil pentru că un om locuiește în Sectorul 4, dar se duce la serviciu sau la afacerea lui în alt sector și atunci este dificil. Vedem care va fi decizia autorităților centrale. Noi întotdeauna ținem cont de cadrul general. Ce aplicăm în teritoriu este urmarea cadrului general”, a declarat Gheorghe Cojanu, în platoul B1 TV.

În Bucureşti s-au închis restaurantele, cafenelele şi cazinourile

Din cauza unui număr mare de infectări cu virusul COVID-19, prefectul Capitalei a decis, împreună cu autorităţile centrale, închiderea restaurantelor interioare, a cazinourilor dar şi a teatrelor, cinematografelor etc. Măsurile luate de autorităţi a stârnit revolta angajaţilor din HoReCa care au organizat o serie de proteste în cursul serii de miercuri, 7 octombrie 2020. Aceştia se plâng că vor rămâne fără locuri de muncă şi acuză Guvernul de nepăsare, în condiţiile în care în domeniul reprezentat de aceştia nu au existat focare mari de COVID-19.

La Iași, al doilea oraş din România după numărul de infectări, situaţia este similară. Restaurantele şi spaţiile închise sunt închise în Iași. În altă ordine de idei, pelerinajul de la Sf. Cuv. Parasacheva, cel mai mare din România, a fost anulat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *