Prima pagină » Titlurile zilei » Ghenuța SRL primește zeci de milioane de lei de la CFR! Mizeria rămâne pe scaune, iar banii merg în buzunarele patronului! – GALERIE FOTO/VIDEO

Ghenuța SRL primește zeci de milioane de lei de la CFR! Mizeria rămâne pe scaune, iar banii merg în buzunarele patronului! – GALERIE FOTO/VIDEO

05 aug. 2022, 02:00, 7 ,
Andreea Andrei în Titlurile zilei

Situația mizeriei din trenurile CFR este cunoscută de oricine a avut ghinionul de a fi nevoit să călătorească astfel. Ghenuța SRL este firma care de ani de zile are contracte de zeci de milioane de lei pentru serviciile de curățenie din trenurile companiei de stat

Compania de curățenie Ghenuța are anual contracte de zeci de milioane de lei de la CFR. Licitațiile se fac la pont, Ghenuța SRL primind multiple contracte pe același pachet de servicii în aceeași zi. În anul 2021, aceasta a primit de la SNTFC „CFR Călători” S.A. – Sucursala București nu mai puțin de 16.961.490 de lei pentru pachetul de servicii.

Ghenuța pune „gheruța” anual pe zeci de milioane de lei

Una dintre „căpușele“ locale ce se hrănește cu banii CFR-ului este Ghenuța SRL. Această companie, deținută de Ștefan Ciolpan, are de ani de zile contracte imense cu diverse sucursale CFR din țară pentru servicii diverse de curățenie, erbicidare și reparații. Firma are o vechime de 27 de ani pe piață și are sediul social în Iași.

Cele mai multe contracte și cele mai bănoase au fost în anul 2021, când Ghenuța a avut nu mai puțin de 5 contracte identice, în valoare totală de 16.961.490 de lei. Patru dintre aceste contracte au fost atribuite către compania de curățenie, în data de 10 august 2021. Procedura prin care au fost atribuită a fost de licitație deschisă. Este important de menționat că 2 dintre contracte au chiar și bugetul identic, anume 5.202.000 lei.

Cu filiala CFR de la Iași, Ghenuța a avut doar 2 contracte, pentru servicii de „reparații curente clădirea de călători stația Gârleni”, fiecare în valoare de 250.000 de lei, totalul fiind de 500.000 lei.

Pe lângă aceste contracte, tot în 2021, Ghenuța SRL mai avea contracte și cu Telecomunicații CFR SA pentru diverse reparații ale coșurilor de fum. Valoarea totală a câștigurilor de la CFR pe care firma de curățenie le-a încasat în 2021 este de 17.614.988 de lei.

Cât de curat este, de fapt, în trenurile CFR curățate de Ghenuța SRL

În trenuri, cei care fac naveta sau merg ocazional cu CFR-ul sunt deja obișnuiți cu mizerele condiții din vagoane. Reporterii BZI au mers cu trenurile CFR de la ora 07:02, din data de 4 august 2022, cu direcția spre Suceava. De asemenea, la ora 07:45, reporterii au urcat în trenul care venea din direcția Bacău. Aceste două trenuri sunt folosite frecvent de persoanele care fac naveta din zona metropolitană către municipiul Iași.

„Eu merg la muncă cu trenul. Stau în Târgu Frumos, cel mai des găsesc scaune jegoase, nici la toaletă nu am curaj să intru. Cel mai murdar este în trenurile de seară. O fi și oamenii de vină, dar la prima oră am prins trenuri în care coșurile erau pline, semințe pe jos, iar de praful de pe scaune nu mai zic, e de-o vârstă cu mine… Nu cred că le curăță la 24 de ore”, spune Mircea Scripcariu, navetist.

Cei care merg ocazional cu trenul știu condițiile din CFR și, cumva, nu mai sunt sensibilizați de „mireasma” de la toaletă, de praful antic din plușul scaunelor sau de pelicula groasă de praf de pe podeaua „proaspăt curățată”.

„Vin de la Piatra Neamț, am o treabă în Iași. Merg rar cu trenul… Mi s-ar părea normal să se facă mai des curat în tren… În general, nu e cum ar trebui să fie… E și vina oamenilor, dar cel mai mult a CFR-ului, nu își face treaba cum trebuie”, a declarat Ciprian Bălan, călător dintr-un tren CFR.

Teoretic, toate vagoanele CFR sunt salubrizate o dată la 24 de ore, acest lucru a fost confirmat, în tren, de agentul de supracontrol.

„În garnitura asta se face curat după-amiaza, la Bacău. Dar, oricum, o dată la 24 de ore se face curat…”, a declarat agentul de supracontrol.

Conducerea ANPC a expus situația

Povestea curățeniei din trenurile CFR este cunoscută de foarte multe persoane. Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Horia Constantinescu, a făcut mai multe controale recent în legătură cu acest subiect. Acesta a descoperit numeroase nereguli cu privire la lipsa de personal pentru curățenie, produsele slabe sau chiar inexistente și lipsa de interes pentru igienizarea corectă a spațiilor CFR.

Horia Constantinescu a avut o misiune pe subiectul curățeniei în trenurile CFR. Acesta s-a întâlnit cu personalul care face curățenie în tren și a dovedit că, de fapt, nu se salubrizează corect niciun vagon.

 

„S-au aplicat sancțiuni și s-au luat măsuri drastice în cadrul CFR. Dialogul este permanent cu reprezentanții instituției, am și făcut un program de implementare a măsurilor impuse în urma controalelor inopinate. Din păcate, recepțiile nu sunt făcute corespunzător, lucrurile ar trebui făcute mai bine, vizăm, în continuare, desfășurarea de acțiuni de control în cadrul tuturor structurilor CFR”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Acesta a făcut verificări inclusiv la loturile de produse de curățenie, precum și la numărul de persoane angajate la curățenie, rămânând stupefiat de ceea ce personalul de salubrizare numește „curățenie”.

Ghenuța SRL are istoric lung cu filialele CFR

În ultimii ani, se poate spune că Ghenuța a dat lovitura cu contractele de la CFR. Cu toate că firma există de 27 de ani, cea mai mare creștere a fost în perioada 2019–2021, când a avut diverse contracte atribuite prin licitație deschisă, cumpărare directă sau procedură simplificată cu filialele CFR.

În anul 2020, Ghenuța SRL a încasat de la sucursalele CFR suma de 32.936,898 de lei pentru servicii de salubrizare, dezinfecție, dezinsecție, erbicidare, deratizare și diverse reparații. În contracte figurează ca autorități contractante aceleași SNTFC București, Compania Națională de Cai Ferate „CFR” SA și CNCF „CFR” SA – Sucursala Regională CF Iași – Unitate Operațională Iași.

Primul an în care Ghenunța a primit bani frumoși de la CFR a fost 2019. Bineînțeles, autoritățile contractante au fost aceleași sucursale de la București și Iași. Suma totală pe care a încasat-o firma lui Ștefan Ciolpan a fost de  25.201.105 lei.

În anii 2018 și 2017, firma Ghenuța a avut câștiguri mai puține, la fel și contracte. Pentru 2018, firma a încasat doar 406.850 de lei din contractele cu sucursalele CFR. În 2017, există un singur contract, în valoare de 1.210 lei.

Menționăm că reporterii BZI.ro au încercat să ia legătura cu Ștefan Ciolpan, dar acesta nu a putut fi contactat.

Ghenuța a pus „gheruța” pe zeci de milioane de lei de la CFR, dar lipsa serviciilor de curățenie și erbicidare se vede de departe, lucru care dovedește că aceste sume au fost direcționate către buzunarele încăpătoare ale lui Ștefan Ciolpan.

@horiaconstantinescuanpcLucruri făcute de mântuială plătite de stat și din păcate puse la dispoziția dumneavoastră!♬ original sound – Horia Constantinescu

@horiaconstantinescuanpcCa nu au, ca nu stiu, ca nu pot, ar putea fi de inteles, dar ca cineva se face ca nu vede, asta sigur nu este de iertat!♬ original sound – Horia Constantinescu

@horiaconstantinescuanpcȘi aici se fură ca-n codru! Curățenie făcută superficial, dar contabilizată ca perfectă!♬ original sound – Horia Constantinescu

Comentarii
  • 95% din aceste aspecte semnalate de catre dvs. de datoreaza ghiolbaniei,neam prostiei,marlaniei ,needucatiei si proasta crestere a calatorilor.Ce palaria mea sa cauti cu seminte in tren.Sunt oameni care nici macar nu stiu sa traga apa la wc.Uitati-va si la noile tramvaie aduse.Incep sa arate ca si tramvaile mai vechi.MARLANIA SCUFUNDA ROMANIA!!!!!

  • trenurile cara ghiolbani care se cufuresc in fundu gradinii, de la Iasi la targu misto merg doar rapeni care se freaca intre buci cu ciucalai

  • De ce aceste doamne care fac curatenie nu au echipament de protectie?Fiecare vine de acasa cu ce are?ALO…. PROTECTIA MUNCII SE AUDE?

  • Sunt partial de acord ca este si datoria oamenilor sa respecte regulile de igiena. In trenuri este mizerie oriunde te-ai duce in lume. Hai sa fim seriosi, ar costa mult mai mult cursele, daca ar fi sa vina o echipa de femei/barbati de serviciu sa stranga dupa fiecare.
    Mai revoltator este ca faci 16-18 ore pana in Brasov/Cluj/Sibiu(!!!), pe niste scaune de torturat detinuti in puscarii, pentru ca:
    1. Nu sunt locuri destule la cuseta
    2. Esti nevoit sa schimbi trenul, si nu exista decat optiunea pe scaune.
    3. Trenul opreste si sta pe loc in toate haltele, care arata mai ceva ca garile bombardate din Ucraina
    In situatia actuala este si presiune mai mare pusa pe drumurile nationale/europene. Nu ai decat optiunea sa mergi cu masina.

  • Doamna adevărul

    Sunt infecte trenurile, wc…. Prea inalt sau prea jos.. Dai cu capu in ușa… Cel putin Iași-Timișoara.
    Aerul condiționat dat maxim, se Fumează și sunt foarte multi BEȚIVI!!!
    NASU LE PERMITE SĂ BEA!!!

  • Numai cand auzi numele de Ghenuta ,parca ti se ridica……

  • Reziliazale contractul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024