Prima pagină » Culinar » Ghebe de toamnă. Cum să le gătești pentru a obține niște mâncăruri delicioase

Ghebe de toamnă. Cum să le gătești pentru a obține niște mâncăruri delicioase

04 sept. 2023, 08:21,
în Culinar

Multe gospodine pregătesc în sezonul rece diverse mâncăruri cu ghebe de toamnă. Ghebele se dezvoltă pe trunchiuri de copaci și se găsesc mai ales toamna, după câteva zile ploioase. Ghebele au o textură cărnoasă, sunt bogate în substanțe nutritive și sunt ideale de pregătit la orice masă. Iată cum să le gătești pentru a obține niște mâncăruri delicioase.

Ghebe de toamnă

Savuroasele ghebe de toamnă sunt ideale de pregătit în sezonul rece, dar pot fi conservate la borcan și pentu iarnă. Ghebele sunt gustoase, sănătoase și pot fi gătite în diferite moduri, după rețetele marilor bucătari sau după rețetele tradiționale ale bunicii.

Ghebele de toamnă se găsesc pe trunchiurile de copaci, mai ales după câteva zile ploioase, iar dacă ținem cont de câteva trucuri simple, vom reuși să le păstrăm savoarea mai mult timp, la borcan. La fel de bine, putem să îi cucerim pe cei de la masă cu o salată de ghebe, o tocăniță aromată sau o ciulama savuroasă.

Pe placul multora dintre noi este tocănița de ghebe. Pentru acest deliciu vom avea nevoie de 1,5 kg de ghebe, 1 ceapă, 2 căței de usturoi, 1 ardei gras, 1 ardei iute, 4 linguri de ulei, 150 g de pastă de roșii sau bulion, 400 ml de apă, sare și piper după gust, mărar verde sau pătrunjel.

Într-o cratiță mare se pune apă la fiert împreună cu o lingură de sare. Se amestecă sarea până când se dizolvă apoi se adaugă ghebele și se lasă la fiert timp de 10 minute. Când sunt gata, se scot, se clătesc ghebele cu apă rece și se lasă la scurs.

Între timp se pune un pic de ulei la încins într-o tigaie apoi se adaugă ceapa tocată și ardei tăiați cubulețe. Se potrivește gustul cu sare apoi se pune și usturoiul tocat împreună cu pasta de roșii. Se amestecă toate ingredientele apoi se adaugă și ghebele tăiate mărunt. Se mai pune un pic de sare, se acoperă tigaia cu capac și se lasă tocănița la foc potrivit timp de 20 de minute.

Când tocănița este aproape gata, se pune mărar verde tocat și un pic de pătrunjel. Cu siguranță mâncarea va fi delicioasă. Pe lângă tocănița de ghebe, putem face pentru cei dragi și un escalop de pui cu ghebe. Acest preparat este ideal la mesele festive alături de alte bucate alese. Ciupercile sunt sănătoase, sățioase și pot fi pregătite în diferite moduri.

Cum să pregătești o mâncare de ghebe gustoasă și sănătoasă

Un alt deliciu cu ghebe de toamnă este salata. Salata de ghebe se face rapid, cu doar câteva ingrediente, iar dacă ținem cont de câteva secrete din rețeta marilor bucătari, succesul culinar va fi garantat.

Pentru acest preparat vom avea nevoie de 5 kg de ghebe, 5 kg de ardei și gogoșari, 3 kg de morcov, 3 kg de ceapă, 1 l de ulei, 1 l de oțet, 1 kg de zahăr, sare și piper boabe. Salata de ghebe o putem conserva pentru iarnă la bocan.

Mai întâi se curăță ghebele, se spală, se lasă la scurs apoi se pun întregi la fiert. Când sunt gata se scot, se clătesc cu apă rece și se lasă la scurs într-o sită. După aceea se pun la fiert morcovii, apoi se taie rondele. Ceapa se curăță și se taie solzișori apoi se opărește în apă clocotită, iar gogoșarii și ardeii se curăță și se taie felii.

Într-o cratiță se pune uleiul apoi se adaugă zahărul și oțetul pentru a pregăti sosul. Imediat după ce zahărul se topește, se adaugă gogoșrii și ceapa opărită. Se călesc toate la foc mic, apoi se adaugă morcovii tăiați rondele împreună cu ciupercile. Se potrivește gustul cu sare și piper. Salata de ghebe se pune fierbinte în borcane pentru a fi păstrat pentru iarnă.

Ghebele de toamnă pot fi gătite după diverse rețete, iar dacă ținem cont de câteva secrete culinare din rețeta marilor bucătri, vom obține niște mâncăruri savuroase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *