În urma efectuării unui nou studiu ştiinţific s-a tras o concluzie alarmantă. Gheaţa din Groenlanda şi Antarctica se topește într-un ritm îngrijorător de alert. Concluzia corespunde celui mai negru scenariu în ceea ce privește creşterea nivelului global al mărilor şi oceanelor lumii.
Gheaţa din Groenlanda şi Antarctica se topește într-un ritm alert
Milioane de locuitori care au domiciliul în zonele joase de coastă vor fi ameninţaţi de inundaţii catastrofale, într-un viitor apropiat
Reamintim faptul că o vastă majoritate a gheţii de pe Pământ se află în Antarctica. În cazul în care aceasta s-ar topi în totalitate, ar cauza o creştere a nivelui mărilor şi oceanelor cu nu mai puțin de 58 de metri.
În ceea ce privește stratul de gheață din Groenlanda, acesta este mult mai redus ca volum. Studiile precedente arată că s-ar topi, deja, ireversibil, care ar cauza o creştere de circa 7 metri, în cazul topirii totale.
În momentul de față nu este aşteptată topirea completă a gheţurilor, însă pericolul există.
Regiunile de coastă sunt amenințate de inundații catastrofale
În ultimele decenii, volumul gheţii care s-a transformat în apă, a condus deja la o creştere de nu mai puțin de 1,8 centimetri. Acest nivel este unul care se potriveşte cu cel mai grav scenariu dezvoltat de Grupul interguvernamental pentru schimbări climatice.
„Dacă rata actuală de topire se menţine, nivelul global al mărilor şi oceanelor ar mai creşte cu 17 centimetri până la sfârşitul acestui secol. Iar diferite regiuni de coastă unde trăiesc, în prezent, 16 milioane de oameni, ar fi ameninţate de inundaţii catastrofale, anuale sau poate de mai multe ori pe an.”, se arată în noul studiu efectuat de specialiştii de la Universitatea Leeds şi Institutul Danez de Meteorologie.
Alertă în Italia! Un gheţar de pe Mont Blanc riscă să se prăbuşească
O porțiune dintr-un gheţar aflat pe versantul estic al piscului Grandes Jorasses, în partea italiană a masivului Mont Blanc, riscă să se prăbuşească din cauza temperaturilor ridicate. Joi, 6 august 2020, autoritățile locale au decis eevacuarea a mai multor zeci de rezidenţi şi turişti din zonă, potrivit AFP.
Ordonanță emisă de autorități! Un volum de gheaţă estimat la nu mai puțin de 500.000 de metri cubi este pe punctul de a se desprinde din gheţarul Planpincieux, situat pe teritoriul comunei Courmayeur, potrivit ordonanţei emisă de municipalitate din regiunea Valle d’ Aosta, de la frontiera cu Franţa.
Circulaţia pe mai multe drumuri aflate la o altitudine mai joasă, care duc la Val Ferret, a fost sistată, conform autorităților.
Oamenii legii au ordonat evacuarea a circa 30 de case aflate în centrul ”zonei roşii” situate în partea inferioară a Val Ferret, în care se află aproape 70 de persoane (15 rezidenţi şi peste 50 de turişti).
Operaţiunile de evacuare şi de securizare au început din această dimineaţă, 6 august 2020, de forţele de ordine şi de protecţia civilă, autorităţile locale fiind îngrijorate de temperaturile ridicate din următoarele trei zile în această perioadă de intensă căldură estivală.
250.000 de metri cubi au fost pe punctul de a se prăbuși în anul 2019
În septembrie şi octombrie 2019, acest gheţar din Planpincieux a fost pe punctul de a se prăbuşi parţial, pe o porţiune de aproape 250.000 de metri cubi.
Autorităţile italiene au restricţionat accesul pe două drumuri şi au evacuat mai multe cabane din împrejurimi, după ce experţii au avertizat că o bucată din gheţarul Planpincieux, de pe Mont Blanc, se poate desprinde în orice moment, potrivit BBC.
Aproximativ 250.000 de metri cubi de gheaţă se puteau desprinde din gheţarul Planpincieux, situat pe versantul estic al piscului Grandes Jorasses, au declarat oficialii italieni în septembrie 2019.
Primarul comunei Courmayeur, Stefano Miserocchi, a semnat la acel moment un ordin privind închiderea drumurilor de pe Val Ferret, după ce experţii au avertizat că o porţiune din gheţar s-a dislocat, deplasându-se cu o viteză de 50-60 de centimetri pe zi. Cabanele montane din zona Rochefort au fost evacuate ca măsură de precauţie.