Un tânăr în vârstă de 18 ani a băut până când a ajuns în comă la spital. Primele explicații acordate medicilor din UPU SMURD Iași au fost legate de o tentativă de suicid. Când a fost consultat de medicii de la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași, băiatul a negat faptul că ar fi recurs la un astfel de gest
Medicii de la Institutul de Psihiatrie „Socola” întâlnesc frecvent pacienți care, pe fondul consumului de alcool, recurg la gesturi necugetate. Aflați în stare de ebrietate, apar certuri în cuplu în care se adresează amenințări sau sunt acte de violență. Într-un moment de disperare, unele persoane se rănesc sau iau mai multe medicamente cu intenția de a se sinucide. Ajunși la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” Iași sunt ulterior transferați pentru consultații de specialitate la Spitalul de Psihiatrie „Socola”. Treziți din coma alcoolică, povestec că totul a pornit de la o ceartă cu partenera. Supărările și certurile din cuplu se soldează mult mai tragic din cauza faptului că unul dintre parteneri a consumat băuturi alcoolice.
Tânăr de 18 ani, ajuns în comă alcoolică, riscă să își piardă viața
Pe data de 21 februarie 2021, la doar 18 ani, un băiat a ajuns în comă alcoolică la UPU SMURD din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași. Aflat în stare gravă, a fost intubat și ventilat mecanic. Gestul extrem ar fi putut duce la deces în cel mai scurt timp. Pacientul a avut o evoluție favorabilă și, când a fost detubat, a declarat că problemele sentimentale l-au determinat să recurgă la tentativa de suicid.
„Tânăr, în vârstă de 18 ani, găsit de SMURD în comă profundă, în Budăi, cu o sticlă de vin consumată și puternică halenă etanolică, intubat de către echipajul cu medic SMURD la fața locului. După perfuzare a fost detubat în UPU din Spitalul «Sfântul Spiridon» și a declarat tentativa suicidară după o decepție în dragoste. Ulterior, a fost dirijat la Spitalul de Psihiatrie „Socola”, stabil hemodinamic și respirator”, a declarat dr. Diana Cimpoeșu, sefa Unității de Primiri Urgențe Iași.
Evaluat în psihiatrie, tânărul a negat faptul că a intenționat să se sinucidă
După ce a fost evaluat și la Spitalul de Neurologie și a fost reevaluat psihiatric, băiatul le-a comunicat medicilor că nu a încercat de fapt să își ia viața. Tânărul este internat pentru investigații medicale în Spitalul de Psihiatrie „Socola” din Iași.
„A fost trimis din Unitatea de Primiri Urgențe, unde a ajuns cu intoxicație alcoolică acută. A fost trimis pentru evaluare la neurologie pentru excluderea unor cauze organice care ar fi putut explica gestul tânărului. Pacientul neagă ideația suicidară. Este internat pentru investigații, nefiind confirmate cauze neurologice sau neurochirurgicale. Are o evoluție bună și va fi reevaluat psihiatric. Pe fondul consumului de alcool se declanșează deseori certuri între parteneri care duc la amenințări”, a declarat dr. Raluca Prepeliță, director medical al Spitalului de Psihiatrie „Socola” din Iași.
Un final tragic al unor certuri în cuplu este cel care s-a petrecut în localitatea Tg. Frumos din Iași, acolo unde un bărbat s-a spânzurat după ce și-a înjunghiat soția la jumătatea lunii februarie 2021. Acesta a fost găsit de oamenii legii fără suflare. Soția acestuia a fost transportată de urgență la spital și a decedat două zile mai târziu.
Val de sinucideri în ultimele săptămâni în județul Iași
În ultima perioadă, pe raza judetului Iași, au avut loc mai multe sinucideri și tentative suicidare. Vorbim despre faptul că se poate observa o creștere a acestor fenomene. Cele mai multe sinucideri s-au realizat prin spânzurare. Într-o singură gardă la UPU SMURD Iași a ajuns un bărbat de 27 de ani care s-a aruncat de la etaj încercând să se sinucidă, iar un alt bărbat, de 35 de ani, a fost găsit spânzurat în propria locuință.
„O situație gravă pe care o vedem de la începutul anului, aceste tentative de suicid sau suiciduri realizate… ar trebui să fie făcută prevenția, iar familia, prietenii trebuie să realizeze că este o problemă, iar persoanele respective să ceară ajutor până să ajungă la un final tragic. Au nevoie de suportul familiei, al comunității și al grupului și tratamentul psihiatric sau de intervenție psihologică”, încheie șefa UPU SMURD Iași.