Pompierii români, care s-au deplasat în Grecia pentru a oferi sprijin în stingerea flăcărilor, afirmă faptul că sunt emoționați de gesturile grecilor: „S-au oferit să ne sprijine, ne-au adus tot timpul apă rece, care valorează foarte mult după câteva ore de stat în preajma flăcărilor”.
Pe pagina de Facebook a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) a fost postată mărturia pompierilor români plecați să stingă flăcările în Grecia.
„Ne-au mișcat gesturile localnicilor… Am mers în Grecia să ajutăm, însă am primit mult mai mult! Nu ne așteptam la așa o mare recunoștință. Ne bucură sufletul să vedem cum ne privesc, cum ne dau „Bună ziua” și ne zic „Mulțumesc!”. Toți cei care ne-au ieșit în cale s-au oferit să ne sprijine, ne-au adus tot timpul apă rece, care valorează foarte mult după câteva ore de stat în preajma flăcărilor”, spun pompierii.
Pompierii români apreciați de locuitorii din Grecia
Salvatorii români afirmă că o mare surpriză a fost făcută de un copil, care i-a vizitat vineri dimineață, 13 august 2021.
„A venit cu plăcinte și porumb fiert, drept mulțumire pentru că îi protejau satul”, au transmis pompierii.
Pompierii transmit că momentele de mare încărcătură emoțională i-a făcut să treacă peste clipele de epuizare.
„În aceste ultime zile a fost depus un efort considerabil din partea pompierilor pentru limitarea propagării incendiilor, însă au avut parte și de momente cu o mare încărcătură emoțională, care le-a dat putere și i-a făcut să treacă peste clipele de epuizare. Mulțumim, Grecia!”, scriu pompierii români.
Pompierii români intervin vineri, în cea de-a șasea zi a acțiunii din Grecia, pentru stingerea incendiilor din zona localităților Metochi și Kalyvia.
Pompierii români, cazați gratuit în insula Thassos vara viitoare
Pompierii români, care intervin la stingerea incendiilor din Grecia, vor fi cazați gratuit în locaţii turistice din insula Thassos în vara anului viitor. Anunțul a fost făcut de municipalitatea Thassos, în cooperare cu Asociaţia Hoteliers Thassos şi Federaţia Camerelor.
”Municipalitatea Thassos, în cooperare cu Asociaţia Hoteliers Thassos şi Federaţia Camerelor, oferă pompierilor români care ajută la stingerea incendiilor forestiere din statul elen, cazare gratuită timp de două zile în vara anului următor”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Municipalităţii din Thassos.
Statul elen a solicitat ajutorul armatei, pentru a lupta cu flăcările, iar state precum Elveţia, Spania, Franţa şi Egipt au trimis avioane care să sprijine eforturile autorităţilor elene de a stinge flăcările.
România a trimis nu mai puțin de 108 pompieri. Cei care intervin la incendiile de pădure din Grecia sunt din: județele Argeș, Alba, Hunedoara, Bihor, Sălaj, Dâmbovița, Dolj, Teleorman, Călărași, Buzău, Brașov, Prahova.
”Mulţumesc întregului departament de pompieri şi tuturor pompierilor pentru eforturile continue şi de mai multe zile de a stinge incendiile şi de a proteja zonele sensibile. Mulţumim în mod special forţelor din alte ţări care ajută şi de aceea încercam să contribuim”, a transmis primarul din Thassos, Eleftherios Kyriakidis, pe aceeaşi pagină de Facebook.
Convoiul format din maşinile de intervenţie şi suport care a plecat cu 108 pompieri salvatori din România a ajuns sâmbătă în Atena. Prima misiune a salvatorilor români a avut loc duminică, pe insula Evia.
Pompierii români, lăudați după prima intervenție într-una dintre cele mai afectate zone din Grecia
Duminică, 8 august, pompierii români au intervenit, pentru prima dată, într-o misiune în Grecia. Aceștia au fost lăudați pentru organizare, determinare și curaj. Aceștia au intervenit în zona Spathari, pe insula Evia, printre cele mai afectate de incendii, unde localnicii au fost evacuați de pe plajă cu bărcile și unde, în mod aproape miraculos, o biserică a scăpat de flăcări.
„La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering și logistică proprii.
Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor.”, arată fines.gr
În relatarea publicată de fimes.gr, pompierii români au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. Totodată, s-au mutat pe drumuri izolate, pentru a nu obstrucționa circulația.
„În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu obstrucționa circulația.
Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată, așa cum mulți o văd”, se menționează în relatarea publicată de fimes.gr.