Un gest emoționant de solidaritate pentru Ucraina, astăzi, 5 martie 2022, pe scena Teatrului Național din Iași. Înainte de începerea spectacolului ”Orașul cu fete sărace” (ora 19:00), spectatorii prezenți în sala Teatrului³ (Teatrul Național Iași) vor asculta o emoționantă înregistrare audio. Asta în cadrul campaniei ”Rugă pentru pace”, inițiată de Radio România Cultural
Pe scena Teatrului Național (TNI) ”Vasile Alecsandri” din Iași este programat un moment emoționat, pentru Ucraina. Astăzi, 5 martie 2022, înainte de începerea spectacolului ”Orașul cu fete sărace” (ora 19:00), spectatorii prezenți în sala Teatrului³ vor asculta o emoționantă înregistrare audio, în cadrul campaniei ”Rugă pentru pace”, inițiată de Radio România Cultural. Partenerul instituției, poeta Ana Blandiana, va citi un fragment al autoarei Svetlana Aleksievici, scriitoare născută în Ucraina, câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură. Textul face parte din volumul ”Ultimii martori”, apărut la Editura Litera.
Gest emoționant pentru Ucraina, pe scena Teatrului Național din Iași
Piesa ”Orașul cu fete sărace”, în regia lui Radu Afrim, la Teatrul Național din Iași. Este unul dintre cele mai solicitate spectacole ale Naționalului, invitat frecvent pe scene de teatru din țară, prezent la importante evenimente teatrale naționale și din afara țării. Reprezentații vor mai avea loc pe 6 martie, ora 19:00, Sala Teatru³ și pe 8 martie 2022, ora 20:00, online. Datorită numărului mare de solicitări din parte publicului care nu poate vedea spectacolul la Iași, ”Orașul cu fete sărace” va fi distribuit online pe 8 martie, de la ora 20:00, timp de 48 de ore. Pe 8 martie se împlinesc 112 ani de la nașterea lui Radu Tudoran, autorul nuvelelor care au stat la baza producției ieșene.
”Orașul cu fete sărace”, în regia lui Radu Afrim, noi reprezentații la Teatrul Național din Iași
Biletul pentru vizionarea online se poate achiziționa de pe platformele de ticketing Entertix.ro și MyTicket.ro, precum și de la magazinele partenere specificate pe site-ul acestora. După efectuarea plății, beneficiarul va primi un bilet electronic care va conține toate informațiile necesare pentru a avea acces la transmisia online a spectacolului. Anul trecut, ”Oraşul cu fete sărace” a fost invitat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, în septembrie, la Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău, iar în noiembrie a participat la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti.
La Gala UNITER, actriţa Diana Vieru a primit ”Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar”, pentru interpretarea Marusiei. La începutul acestui an, spectacolul a fost jucat pe scena Teatrului de Nord din Satu Mare, cu ocazia aniversării celor 130 de ani de la inaugurarea clădirii. Scenografie: Cosmin Florea. Aranjament vocal, pregătire muzicală, pian: Diana Roman. Asistent de regie: Alexandra Vieru. Distribuția: Ada Lupu, Pușa Darie, Cosmin Maxim, Ionuț Cornilă, Dumitru Năstrușnicu, Diana Roman, Diana Vieru, Mălina Lazăr, Ioana Buta, Iuliana Budeanu, Alexandra Azoiței, Diana Amitroaie, Ioana Aciobăniței, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu, Florentin Hrițcu, Costică Baciu.
Spectacolul ”Orașul cu fete sărace” e despre restituirea unei lucrări clasice, aproape uitate, din Literatura română
Spectacolul ”Orașul cu fete sărace” este despre restituirea unei lucrări clasice, aproape uitate, din Literatura română.
”E despre restituirea unei lucrări clasice, aproape uitate, din Literatura română. E despre reconstituirea unei atmosfere familiare și totuși stranii. E despre rescriere. Ea vine în continuarea încercărilor mele cu «Inimi cicatrizate», după Max Blecher, «Năpasta», după Caragiale și «Pădurea spânzuraților», după Liviu Rebreanu. E despre regretul că timpul trece peste atâtea pagini sublime de literatură veche pe care aproape nimeni nu le mai deschide. Apoi e despre orașul ăsta cu fete sărace dintr-o țară cu fete sărace, plină de poezie tristă. O tristețe fără sfârșit, ca sărăcia însăși”, arată regizorul Radu Afrim.
Astfel, Piesa ”Orașul cu fete sărace”, în regia lui Radu Afrim, este un emoționant omagiu pentru Ucraina, pe scena Teatrului Național din Iași.