Comunitatea academică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a făcut un nou gest emoționant! Inițiativa aparține Facultății de Istorie și îl are în prim-plan pe regretatul și valorosul (mort în 2019) prof. univ. dr. Octavian Bounegru. Astfel, în memoria acestuia a fost publicat un volum de studii. Acesta conține studii de istorie economică și socială, arheologie și istoria arheologiei, papirologie, numismatică și epigrafie (toate regăsindu-se în preocupările profesorului Bounegru), cu contribuții nu numai din istoria antică, ci și din istoria medievală și modernă.
Inițiativă specială și emoționantă a Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași! Aceasta îl are în prim-plan pe regretatul și valorosul (mort în 2019) prof. univ. dr. Octavian Bounegru. Astfel, în memoria acestuia a fost publicat un volum de studii. Acesta conține studii de istorie economică și socială, arheologie și istoria arheologiei, papirologie, numismatică și epigrafie (toate regăsindu-se în preocupările profesorului Bounegru), cu contribuții nu numai din istoria antică, ci și din istoria medievală și modernă. Lucrarea este intitulată sugestiv „Persevera lucere. Studia in memoriam Octaviani Bounegru”, editată de prof. univ. dr. Lucrețiu-Mihăilescu Bîrliba (decan Facultatea de Istorie) și cercetătorul științific CS III dr. Iulia Dumitrache, Institutul de Cercetări Interdisciplinare (ICI) – Domeniul Științe, Centrul de Cercetare ArheoInvest, Universitatea „Cuza”.
Volumul cuprinde studii în memoria lui Octavian-Nicolae Bounegru, plecat dintre noi acum doi ani. Profesorul ar fi împlinit anul acesta 65 de ani
Volumul cuprinde studii în memoria lui Octavian-Nicolae Bounegru. Acesta ar fi împlinit anul acesta 65 de ani. Cartea a apărut la prestigioasa Editură Harrassowitz din Wiesbaden – Germania.
„Este un volum de excepție, care conține studii de Istorie economică si socială, arheologie și istoria arheologiei, epifgrafie și papirologie, numismatică și epigrafie (toate regăsindu-se în preocupările profesorului Bounegru), cu contribuții nu numai din Istoria antică, ci și din Istoria medievală și modernă. Întrucât Octavian Bounegru a fost nu numai un mare profesor al Facultății de Istorie, dar și un adevărat descoperitor (a găsit cripta martirilor Epictet și Astion de la Halmyris – Murighiol), volumul conține studii care prezintă noi izvoare (inscripții, sigilii, papirusuri, ceramică, alte materiale arheologice) sau care reconsideră surse deja editate și le repun în circulație”, arată reprezentanții Facultății de Istorie.
Astfel, volumul prezintă foarte multe elemente de noutate, așa cum cu siguranță i-ar fi plăcut profesorului Bounegru. Au publicat profesori și cercetători din Franța, Germania, Austria, Marea Britanie, Israel și, firește, foști studenți, colegi sau discipoli ai lui Octavian-Nicolae Bounegru.
„Este astfel un mic omagiu adus profesorului Bounegru și ne bucură că a apărut chiar de Sf. Nicolae, patronul său”, au completat colegii acestuia.
Prof. univ. dr. Octavian-Nicolae Bounegru, specialist de recunoaștere internațională al Antichității greco-romane
Prof. univ. dr. Octavian-Nicolae Bounegru, specialist de recunoaștere internațională al Antichității greco-romane. Născut în Ploiești la 29 iulie 1956, acesta a urmat cursurile Universității „Cuza” din Iași (1975-1980), făcând parte dintr-o generație de excepție a Facultății de Istorie. După o carieră de profesor de Istorie în gimnaziu și de muzeograf la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, a urmat un „cursus honorum” universitar la Alma Mater Iassiensis, începând din 1990 până la dispariția sa prematură, unde a ilustrat Catedra de Istorie Antică Universală. A fost un arheolog și un istoric al Antichității care a marcat cercetarea în domeniu din România, fiind conducător de doctorat la Universitatea „Cuza”, calitate în care a îndrumat mai multe teze cu înaltă valoare științifică. A fost bursier al Fundației „Alexander von Humboldt”, al Institutelor Arheologice Germane din Istanbul și Atena, bursier al prestigiosului „Institute for Advanced Studies din Princeton”, al Fundației „Andrew W. Mellon la W. F. Albright Institute of American Research din Ierusalim”.
Prof. univ. dr. Octavian Bounegru este autor al unor monografii extrem de importante pentru cunoașterea economiei spațiului pontic și est-mediteranean în epocile elenistică și romană
Prof. univ. dr. Octavian Bounegru este autor al unor monografii extrem de importante pentru cunoașterea economiei spațiului pontic și est-mediteranean în epocile elenistică și romană: „Les Forces Navales du Bas-Danube et de la Mer Noire aux 1er- 6e Siècles”, Oxbow Books, Oxford, 1996 (în colaborare); „Trafiquants et navigateurs sur le Bas-Danube et dans le Pont Gauche”, Editura Otto Harrassowitz, Wiesbaden, 2006; „Mercator. Studien zur antiken Wirtschaft im Pontosgebiet und der Ägäis”, Kaiserslautern, 2013. Profesorul Bounegru a fost un membru marcant al celui mai mare șantier arheologic al țării, Histria, unde a lucrat, printre altele, la cercetarea celui mai impresionant edificiu histrian, Marea Basilică Episcopală. La Histria, arheologul și profesorul a susținut o veritabilă Școală de Arheologie, unde și-au desfășurat practica arheologică foarte mulți studenți ai Facultății de Istorie ieșene, unii dintre ei ajungând specialiști reputați în domeniu: Lucrețiu Bîrliba, Mihaela Iacob, Mihaela Simion, Dorel Paraschiv, Dan Aparaschivei. Practic, activitatea arheologică a UAIC în Dobrogea se datorează în cea mai mare măsură lui Octavian Bounegru.