Prima pagină » Eveniment-Social » Gest admirabil și emoționant al unui profesor care predă la o școală îndepărtată, din mediul rural, aflată în județul Iași! Cu toții putem să ajutăm un grup de copii aflați în dificultate
Gest admirabil și emoționant al unui profesor care predă la o școală îndepărtată, din mediul rural, aflată în județul Iași! Cu toții putem să ajutăm un grup de copii aflați în dificultate

Gest admirabil și emoționant al unui profesor care predă la o școală îndepărtată, din mediul rural, aflată în județul Iași! Cu toții putem să ajutăm un grup de copii aflați în dificultate

30 aug. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Cu toții putem să ajutăm un grup de copii aflați în dificultate! Totul are în prim-plan un gest admirabil și emoționant al unui profesor care predă la o școală îndepărtată, din mediul rural, aflată în județul Iași. Prof. Ioana Diaconu de la Școala Profesională de Industrie Alimentară, din localitatea Țibana, a demarat o nouă campanie umanitară pentru copiii care provin din medii defavorizate. Aceasta este intitulată „Ajută un copil în Parohia «Adormirea Maicii Domnului» Țibana să înceapă școala”

Prof. Ioana Diaconu de la Școala Profesională de Industrie Alimentară, din localitatea Țibana, județul Iași, a demarat o nouă campanie umanitară pentru copiii care provin din medii defavorizate. Aceasta este intitulată „Ajută un copil in Parohia «Adormirea Maicii Domnului» Țibana să înceapă școala”.

„Indiferent dacă elevii vor începe anul școlar în unitățile de învățământ sau acasă, on-line, ei au nevoie de rechizitele de bază pentru a putea parcurge lecțiile la fiecare materie și a efectua temele primite. Lista este lungă, nevoile sunt mari, însă ne dorim să oferim cât mai multor copii din Parohia Țibana, proveniți din medii defavorizate, câte un ghiozdan nou, complet echipat”, face apel prof. Ioana Diaconu.

Începerea școlii se apropie cu pași repezi și, pentru mulți elevi din mediul rural, acest lucru nu reprezintă neapărat un motiv de bucurie

Mai departe, aceasta arată că începerea școlii se apropie cu pași repezi și, pentru mulți elevi din mediul rural, acest lucru nu reprezintă neapărat un motiv de bucurie.

„Proveniți din familii cu situații financiare precare, unii copilași nu vor avea nici anul acesta posibilitatea de a întâmpina noul an școlar așa cum se cuvine. Pentru mulți dintre ei, visul de a avea un ghiozdan nou, un penar cu un personaj preferat, carioci, stilou sau caiete reprezintă încă, în România anului 2021, un țel greu de realizat. Lista este lungă, nevoile sunt mari, însă ne dorim să oferim cât mai multor copii din Parohia Țibana, proveniți din medii defavorizate, câte un ghiozdan nou, complet echipat, care să conțină: rechizite, cărți, materiale de igienă. Prețul unui ghiozdan echipat este de 300 de lei. Școala trebuie să înceapă pentru toți copiii și niciun copil vulnerabil nu trebuie lăsat în afara educației. Dumnezeu să vă răsplătească gândurile bune și generozitatea cu care ne-ați înconjurat de fiecare dată!”, completează prof. Ioana Diaconu.

Prof. Ioana Diaconu crede cu adevărat în importanța educației pentru a avea o lume normală și evoluată

Prof. Ioana Diaconu predă Limba și literatura română la Școala Profesională de Industrie Alimentară din localitatea Țibana, județul Iași. Mereu receptivă la nevoile elevilor, aceasta organizează și ore de Educație remedială. Munca și efortul cadrului didactic constau în implicare, educație, pasiune și sacrificiu pentru elevii ei și școală. Ea crede cu adevărat în importanța educației pentru a avea o lume normală și evoluată. Ioana Diaconu derulează constant campanii de sensibilizare a problemelor în Educație. Una dintre acestea, derulată în plină pandemie COVID-19, l-a impresionat chiar și pe fostul ministru al Educației și Cercetării (MEC), Monica Anisie. Pedagogul a făcut apel pe rețelele de socializare pentru strângerea de dispozitive digitale pentru elevii ei.

Chiar și la greu, când a fost pe punctul de a se lăsa copleșită de nemulțumire, neputință, oboseală, Ioana Diaconu nu a cedat

În fața acestor realități, reporterii Cotidianului „BZI” au dialogat cu prof. Ioana Diaconu despre ce au însemnat la catedră și în lucrul cu elevul anul 2020 și primele luni din 2021.

„Ultimul an a fost unul plin de încercări, un an în care preocuparea pentru calitatea actului educațional desfășurat mare parte în mediul on-line s-a împletit cu activitățile de sprijinire și a celorlalte nevoi ale copiilor, devenite parcă mai pregnante în această perioadă: nevoia de comunicare, nevoia de socializare, nevoia de afecțiune și susținere permanentă”, arată Ioana Diaconu.

Mai departe, profesorul mărturisește că:

„Accesul la educație nu a mai fost atât de facil, iar eforturile cadrelor didactice și ale copiilor au crescut considerabil în intensitate. Întregul an marcat de pandemie a stat sub semnul nerenunțării. Chiar și atunci când ne-a fost greu, când am fost pe punctul de a ne lăsa copleșiți de nemulțumire, neputință, oboseală, stres, am mers mai departe. Și am învățat să ne obișnuim cu situația, să ne adaptăm, conștientizând că nu putem pierde timp prețios pentru educația și devenirea noastră. Astfel, dincolo de toate frustrările acumulate, am luptat să readucem normalitatea și bucuria în viețile noastre de zi cu zi, încercând chiar să învățăm lecția pe care pandemia ne-o oferă”, arăta anul trecut pentru „BZI” dascălul Ioana Diaconu.

Premiul oferit de Fundația World Vision România, o surpriză deosebit de frumoasă!

De asemenea, Ioana Diaconu a primit în 2020 un premiu de la Fundația World Vision România.

„Primită cu deosebită recunoștință, această distincție de «Cel mai activ cadru didactic implicat în proiecte europene» vine să încununeze, după aproape 3 ani de la debut, o colaborare deosebită cu partenerii noștri care au implementat, alături de Inspectoratul Școlar Județean Iași, proiectul «Comunități implicate, educație de calitate» în unitatea noastră școlară”, evidențiază profesorul de la Țibana.

Peste toate acestea, acum, Ioana Diaconu derulează cu o parte dintre elevii din comunitate un proiect de suflet numit „Școala după Liturghie” în parteneriat cu Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Țibana și cu părintele paroh Cezar-Ionel Mai.

„Prin acest proiect, ne propunem să fim mai aproape de copiii și tinerii din localitatea Țibana. «Școala după Liturghie» își dorește să strângă în băncile sale copii și tineri pe care să-i educe în spiritul valorilor creștine pentru a deveni făuritorii unui viitor mai bun pentru satul și țara lor”, declara dascălul.

Dezvoltarea, în rândul participanților, a unor calități umane, convingeri morale, valori sociale și comportamente dezirabile

În completare, obiectivele urmărite de campania „Școala după Liturghie” sunt: dezvoltarea, în rândul participanților, a unor calități umane, convingeri morale, valori sociale și comportamente dezirabile, precum: bunul-simț, respectul față de familie și membrii comunității; deschiderea către dialog și comunicare; implicarea în problemele comunității și empatizarea cu semenii; călăuzirea și sprijinirea părinților în educarea copiilor; oferirea unei alternative la realitatea digitalizată, prin atragerea participanților către jocuri și activități educative distractive.

„Vrem să ajutăm la dotarea elevilor cu rechizite școlare, stimularea lecturii din scriitori clasici, pregătirea pentru testele naționale, la disciplinele de examen sau orientarea profesională a tinerilor”, a conchis Ioana Diaconu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`