Fermierii din Iași care dețin livezi cu caiși și cireși spun că din cauza gerului din ultima săptămână, de pe timpul nopții, înregistrează pierderi cuprinse între 15 și 40 la sută. Situația însă este mai bună ca cea de anul trecut, când fermierii au avut și pagube totale. Ieșenii care au livezi nu au putut face foc pentru a le încălzi, fiind necesar un aviz de la Agenția pentru Protecția Mediului
Ieșenii care au livezi cu caiși și cireși susțin că nopțile geroase de săptămâna trecută au afectat producția de fructe din acest an. Dacă unii producători de fructe vor avea pierderi de numai 15 la sută, alții susțin că acestea vor ajunge la 40 la sută, comparativ cu un an bun. Aceștia compară această primăvară cu cea din anul 2020 și spun că în anul precedent pierderile au fost mult mai mari. Mai mult, în acest an nu au putut face focul în livezi pentru că o nouă lege apărută în acest an cu privire la protecția mediului interzice focul fără aviz de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași. Unul dintre fermierii care spun că vor avea pierderi de 40 la sută este Mihai Iftime. Ieșeanul are o livadă cu caiși și cireși, pe o suprafață de 5 hectare.
„Noi am pierdut anul trecut 60 la sută din pomi, anul acesta estimăm 40 la sută pierderi. Nu am putut să facem focul, pentru că am fost avertizați că nu avem voie, primim amenzi de la Garda de Mediu. Poluăm mediul dacă facem fum. Deci, dacă făceam, focul, probabil că reușeam să ajungem la un 20 la sută pierderi. Dar ce să facem? Așa-s legile la noi. Distrug producătorii. Vedem ce temperaturi vor fi zilele următoare, că s-au anunțat iar frig și ploi. Noaptea au fost temperaturi cu minus, de minus 4, 5 grade”, spune producătorul din Iași.
Fermierii care au livezi de mai mulți ani spun că vremea s-a schimbat, iar gerurile de primăvară le dau planurile peste cap.
Producător din Iași: „Nu a fost un pericol foarte mare, deci estimăm un 10-15 la sută pierderi”
Un alt producător care are 4 hectare cu caiși și spune că anul acesta nu va avea pierderi la fel de însemnate ca anul trecut este Mihai Hlihor. Fermierul spune că pierderile sunt de 10-15 la sută însă, din păcate, în ultimii 4-5 ani s-a obișnuit cu gerurile de primăvară.
„Nu am mai făcut foc pentru că nu am putut. Am făcut o adresă la Ministerul Mediului prin care am solicitat derogare legislativă pentru perioada înfloririi, să facem foc dacă e cazul, dar nu am primit niciun răspuns. Au fost temperaturi de minus 4 grade, chiar dacă s-a anunțat minus 1. Nu a fost un pericol foarte mare, deci estimăm un 10-15 la sută pierderi. Sunt câțiva pomi unde florile s-au făcut maro, dar nu e așa grav ca anul trecut, când am pierdut 50 la sută din producție„, susține Mihai Hlihor, producător din Bălțați, Iași.
Un alt producător din Iași cu 2 hectare de cireși spune că va avea pagube și anul acesta din cauza gerului. „Nu am calculat cât pierd, dar anul trecut am pierdut vreo 8.000 de lei, anul acesta cred că e la fel. O să văd”, spune Ionuț Stan. În județul Iași sunt aproximativ 11.000 de hectare cu livezi, din care aproape un sfert sunt cu caiși, 120 de hectare cu cireși și alte 40, cu pruni.
Fermierii din Iași au investit în livezile intensive fonduri europene în valoare de 3 milioane de euro
Numărul ieșenilor care investesc în domeniul pomicol fonduri europene a crescut în ultimii ani. Fermierii au accesat fonduri europene în valoare de 6 milioane de euro pentru a înființa plantații pomicole, iar jumătate din această sumă a fost plătită deja beneficiarilor din Iași. Aceștia vor să investească în livezi intensive mixte, cu cireși sau cu aluni. Sumele accesate sunt cuprinse între 200.000 și 800.000 de euro. O nouă sesiune de depunere a proiectelor în domeniul pomicol ar putea fi deschisă de la jumătatea acestui an.
Singura sesiune deschisă în prezent este cea din cadrul submăsurii 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri” – , destinată ieșenilor care au muncit în străinătate și s-au reîntors în țară, unde vor să deschidă afaceri agricole. Aceștia pot obține între 40.000 și 50.000 de euro, fonduri europene nerambursabile. Până acum au fost depuse pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) 19 proiecte, iar 6 dintre acestea sunt din Iași.