Agenția germană de presă DPA a transmis că în lunile februarie și martie trei avioane de luptă Eurofighter germane vor pleca spre România, în contextul în care NATO încearcă să își sporească prezența în Europa de Est, ca parte a unei confruntări cu Rusia.
Scopul avioanelor este să fie pregătite să răspundă rapid la alerte în colaborare cu forțele italiene, precizează Luftwaffe – forțele aeriene germane. Misiunea a fost planificată de ceva timp.
„Contingentul german va fi integrat pe scară largă în contingentul italian. Acest concept de interoperabilitate permite o extindere rapidă a organizaţiei de apărare aeriană existente, cu o presiune minimă asupra materialului şi personalului”, conform sursei citate.
Situația tensionată dintre Rusia și Ucraina dă naștere la noi colaborări
Uniunea Europeană și SUA au anunțat astăzi, într-o declarație comună, că lucrează pentru furnizarea de „volume suplimentare de gaz natural” pentru Europa, pentru a face față unei eventuale repercusiuni a unei eventuale invazii ruse în Ucraina.
„SUA şi Uniunea Europeană lucrează în comun la asigurarea unei aprovizionări continue, suficiente şi punctuale de gaze naturale pentru UE, din diverse surse ale planetei, pentru a evita şocuri de aprovizionare, inclusiv cele care ar putea rezulta dintr-o nouă invazie rusă în Ucraina”, afirmă preşedintele american Joe Biden şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Statele Unite sunt deja cel mai mare furnizor de gaz natural lichefiat al UE. Noi colaborăm cu guverne şi operatori de pe piaţă în vederea aprovizionării cu volume adiţionale de gaz natural pentru Europa, din surse diverse de la planetă”, au adaugat cei doi lideri.
Occidentul a acuzat Moscova că pregăteşte o potenţială ofensivă militară contra Ucrainei şi a ameninţat cu sancţiuni fără precedent dacă preşedintele Vladimir Putin trece la acţiune. Washingtonul a afirmat că gazoductul controversat Nord Stream 2, finalizat dar deocamdată neoperaţional, nu va fi activat dacă Rusia atacă Ucraina.