Într-un interviu pentru Der Spiegel, Christian Drosten, virusolog și consilierul ştiinţific al guvernului german în privinţa pandemiei de COVID-19, a declarat că se teme de potențialele creșteri explozive ale îmbolnăvirilor din primăvară şi vară, din cauza răspândirii îngrijorătoare a noii tulpini britanice de SARS-CoV-2.
Potrivit unui studiu realizat recent de Universitatea Oxford, varianta mutantă britanică a virusului, B.1.1.7, este mai contagioasă cu până la 35%. Virusologul german a dezvăluit că inițial a avut îndoieli în acest sens.
„Este un lucru uluitor că virusul şi-a sporit în asemenea măsură caracterul infecţios. Din nefericire, asta e mult mai periculos decât dacă ar fi fost vorba de o variantă cu potenţial letal mai mare, întrucât un singur infectat va transmite virusul la mai mulţi oameni şi ei devin contagioşi pentru şi mai mulţi oameni, astfel că ajungem la o creştere exponenţială a cazurilor”, a spus acesta.
Christian Drosten: „Uriaşe valuri de oameni vor fi infectate într-o scurtă perioadă de timp”. Germania trage un semnal de alarmă!
Noua variantă a virusului nu este extrem de răspândită în Germania, însă poate fi ținută sub control, prin intermediul unor măsuri de prevenție stricte.
„În privinţa B.1.1.7, ar putea fi vorba de un efect al pragului critic. Dacă vom fi capabili să păstrăm nivelurile de transmitere sub un nivel de referinţă critic, putem măcar spera că nu avea o răspândire rapidă”
Expertul a tras un semnal de alarmă în privința unei potențiale explozii de cazuri în primăvară şi vară, având un risc destul de mare dacă numărul actual al infecţiilor nu e păstrat sub control.
„Odată ce vârstnicii şi poate o parte din grupele de risc vor fi vaccinaţi vor exista mari presiuni economice, sociale, politice şi chiar legale în sensul stopării măsurilor anti-coronavirus. Iar apoi uriaşe valuri de oameni vor fi infectate într-o scurtă perioadă de timp, mai mulţi decât ne putem imagina în acest moment. Nu vom avea probabil 20.000 sau 30.000 de noi infecţii zilnice, dar în cel mai rău scenariu putem ajunge şi la 100.000 de cazuri”.
Christian Drosten consideră că noua tulpină va afecta tinerii, chiar dacă nu sunt predispuşi la simptome grave, unii vor avea forme severe şi vor ajunge la terapie intensivă şi vor muri. Specialistul mai punctează că această nouă variantă de virus nu dispare odată cu creşterea temperaturilor.
„Mă tem că nu va mai fi cazul de această dată şi situaţia va semăna cu cea din Spania, unde numărul e infecţii a crescut rapid după ridicarea carantinei, chiar dacă au fost temperaturi ridicate. În Africa de Sud, de asemenea, unde este acum vară,numărul infecţiilor este mare”, a spus acesta.
Christian Drosten: „Variantele sud-africană şi braziliană ar putea fi capabile să infecteze oameni care au avut deja boala”
Virusuologul transmite că cercetătorii germani examinează îndeaproape varianta britanică şi că aceasta reprezintă un pericol imediat din cauza contagiozităţii ridicate a acesteia, în cadrul unei populaţii neimunizate.
„Variantele sud-africană şi braziliană ar putea fi capabile să infecteze oameni care au avut deja boala, dar cel mai probabil asta nu le oferă un avantaj în cadrul unei populaţii unde imunitatea nu e larg răspândită”.
Printre atâtea vești rele, virusologul aduce și o veste bună. Vaccinurile nu vor deveni ineficiente în cazul noilor mutații ale coronavirusului.
„Imunitatea dată de celulele T protejează mai puternic contra unei evoluţii mai severe a bolii. Dacă virusul suferă mutaţii, acestea nu vor avea impact asupra imunităţii celulelor T. Prin urmare, nu cred că trebuie să ne temem că vaccinurile devin ineficiente”.
Christian Drosten preconizează că efectele campaniei de vaccinare la nivelul populaţiei generale se vor resimţi cel mai probabil în toamnă, undeva la mijlocul sezonului.