Germania nu va impune un embargo instantaneu asupra gazelor din Rusia, în ciuda atrocităților din Ucraina, spune ministrul german al economiei, Robert Habeck. De la începutul războiului, Germania a încercat să limiteze importul de gaze naturale din Rusia. Oficialitățile au arătat că dependența a scăzut în mod considerabil.
Germania a anunțat că Uniunea Europeană trebuie să sisteze în totalitate livrările de gaze naturale din Rusia și să devină independenți. Din aceste considerente, Joe Biden a anunțat că SUA va începe exportul de gaze naturale în Europa pentru a ajuta la limitarea dependenței.
Germania nu va sista livrările de gaze naturale din Rusia, momentan
Ministrul german al economiei, Robert Habeck, susţine că este imposibil ca Germania să sisteze instant importul de gaze naturale din Rusia pentru că costurile ar fi prea mari
„Lucrăm spre un embargo, cu măsuri care în fiecare zi îl rănesc pe Putin. Suntem pe un curs bun și săptămâna aceasta vom face mai multe progrese pe acel curs. Lucrăm la independența față de gazul rusesc, cărbunele și petrolul”, spune el.
Habeck spune că înainte de invazia Rusiei în Ucraina, 35% din petrolul Germaniei provenea din Rusia, acum este mai mult de 25%. În declarațiile anterioare, el a spus că, de la invazie, dependența Germaniei de gazul rusesc a trecut de la 55% la 40%. Din cauza crimelor de civili din Bucha și din alte părți din Ucraina, noi sancțiuni împotriva Rusiei vor fi decise săptămâna aceasta, a spus el.
America poate juca un rol fundamental în această chestiune. Președintele Joe Biden a menţionat că SUA va importa gaze naturale în Europa pentru a reduce din dependența față de Rusia.
Rusia vrea plata gazelor naturale în ruble
Un alt context dificil este şi cel în care Vladimir Putin a dat ordin ca Rusia să primească plata în ruble rusești a exportului de gaze naturale. Uniunea Europeană a reacționat dur la această precizare şi a refuzat ”oferta” de la Moscova. În schimb, un important gazoduct din Rusia, care exporta gaze în Germania și Polonia a fost oprit. În acest context, specialiştii au anunţat faptul că prețurile la gaze naturale au crescut cu 7% în momentul în care mai mulţi oficiali din Uniunea Europeană au anunatat noi sancţiuni către Rusia. Contextul este cel în care, oricum gazele naturale s-au scumpit în ultima perioadă mai ales că UE este dependentă de Rusia.
Ce mai vocală oficialitate în sensul impunerilor de noi sancţiuni către Rusia a fost cancelarul german care a anunţat că UE trebuie să înceteze să mai importe din Rusia gaze naturale. Bursa de la Amsterdam a descris în creștere cu 2,6%, la un preț de 115 euro pentru megawatt per oră. Prețurile au crescut săptămâna trecută cu 11%. Fluctuaţiile au loc în contextul în care Rusia a cerut plata gazelor naturale în ruble, dar şi din cauza noilor sancţiuni.
Vom vedea ce se va întâmpla în comentul în care Germania va sista în totalitate importul de gaze naturale din Rusia.