Prima pagină » International » Germania blochează noile sancțiuni împotriva Rusiei. De ce se teme guvernul lui Scholz
Germania blochează noile sancțiuni împotriva Rusiei. De ce se teme guvernul lui Scholz

Germania blochează noile sancțiuni împotriva Rusiei. De ce se teme guvernul lui Scholz

13 iun. 2024, 16:00,
BZI.ro, în International

Guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz blochează adoptarea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza îngrijorărilor că firme germane ar putea cădea sub incidența lor, scrie joi agenția DPA, citată de portalul de știri T-Online.

Surse diplomatice europene ale jurnaliștilor de la DPA, o agenție germană de presă, afirmă că îngrijorările Berlinului și solicitările sale sunt un motiv cheie pentru care planificarea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei nu a fost finalizată înainte de summitul G7 ce a început joi în Italia, în localitatea Borgo Egnazia din Puglia.

Un oficial european a declarat pentru DPA că, recent, s-a simțit ca și cum Germania ar fi noua Ungarie, o aluzie la faptul că guvernul condus de Viktor Orban a întârziat în mod repetat adoptarea unor decizii privind sancțiunile împotriva Moscovei, dar și pentru ajutorarea Ucrainei.

La fel ca anteriorul pachet de sancțiuni, noile măsuri punitive planificate de UE sunt menite în cea mai mare parte să elimine căile de evitare a penalităților deja impuse împotriva Rusiei. De exemplu, una dintre problemele semnalate de numeroase investigații de presă ține de faptul că industria de armament a Rusiei poate încă să folosească tehnologia occidentală pentru a produce arme.

UE vrea să sancționeze exporturile rusești de GNL

În plus, este planificată în premieră impunerea unor sancțiuni dure împotriva afacerilor rusești cu gaze naturale lichefiate (GNL), în valoare de miliarde de dolari. Potrivit diplomaților, Comisia Europeană dorește să interzică folosirea unor porturi precum cel din Zeebrugge, Belgia, pentru a transporta GNL rusesc către țări terțe.

Măsura este menită, evident, să limiteze exporturile Rusiei de GNL din cauza lipsei capacității de transport și, prin urmare, să investească mai puțini bani în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei.

Potrivit diplomaților europeni, rezervele germane cu privire la planuri se referă în primul rând la măsurile menite să facă mai dificilă evitarea sancțiunilor UE.

De ce se teme guvernul Germaniei

Guvernul lui Scholz solicită, printre altele, adoptarea unei reguli clare privind înlăturarea răspunderii companiilor pentru activitățile sucursalelor lor sau limitarea răspunderii doar pentru anumite bunuri. Teama guvernului de la Berlin este că anumite companii germane ar putea fi trase la răspundere pentru acțiunile sucursalelor lor din Rusia.

În plus, potrivit informațiilor transmise de DPA, guvernul lui Scholz consideră că anumite obligații de raportare privind sancțiunile sunt inutile și dorește să slăbească o măsură care are scopul de a restrânge și mai mult utilizarea sistemului rusesc SPFS pentru schimbul de mesaje electronice despre tranzacțiile financiare.

Inițial a fost planificat să existe un acord asupra noului pachet de sancțiuni până la începerea summitului G7. Însă, potrivit diplomaților, nu se poate ajunge la un acord politic până vineri, cel mai devreme.

După o întâlnire a reprezentanților permanenți ai statelor UE, ce a avut loc miercuri la Bruxelles, s-a transmis că unul dintre statele G7 consideră în continuare părți ale planurilor ca fiind problematice, fără a fi oferite explicații suplimentare.

Comentarii
  • cel mai slab cancelar

  • Atat timp cat sancțiunile ne fac rău nouă, cei care trăim in Europa, nu sunt sancțiuni pentru rusia. Prețul gazului a explodat odată cu sancțiunile impuse de Ursula și gașca ei. Sancțiunile impuse rusiei care ne afectează direct sunt pentru noi, nu pentru Rusia. Rusia ar trebui sa fie afectată, nu noi si buzunarul nostru. Fmm de ciocoflenderi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *