Prima pagină » Actualitate » Germania ar putea să refuze românii sezonieri care nu sunt vaccinaţi anti-Covid-19
Germania ar putea să refuze românii sezonieri care nu sunt vaccinaţi anti-Covid-19

Germania ar putea să refuze românii sezonieri care nu sunt vaccinaţi anti-Covid-19

25 ian. 2022, 09:58,
în Actualitate

Având în vedere contextul epidemiologic ridicat, Germania ar putea impune reguli mult mai stricte în ceea ce priveşte vaccinarea anti-Covid-19 pentru românii sezonieri. Forţa de muncă pentru piaţa germană este furnizată în principiu de statul român, iar aceste restricţii suplimentare ar putea afecta mii de muncitori sezonieri.

Accesul cetăţenilor români pe piaţa muncii din Germania ar putea fi mai dificil față de anii precedenţi. Mai mult decât atât, conaţionalii care au deja un loc de muncă şi l-ar putea pierde în perioada imediat următoare dacă nu se imunizează împotriva SARS – CoV – 2.

Germania vrea să angajeze forţa de muncă calificată şi vaccinată anti-Covid-19

În ultima perioadă, Germania s-a confruntat cu un deficit masiv al forţei de muncă. Astfel, statul are în vedere angajarea unui număr de 400.000 de muncitori calificaţi din străinătate, în anul 2022. Guvernul cancelarului Olaf Scholz a hotărât de asemenea şi creşterea salariului minim pe oră, la 12 euro, pentru a atrage cât mai mulţi doritori.

De reamintit faptul că Germania a întâmpinat o serie de probleme în anii trecuți cu muncitorii români care urmau să culeagă sparanghel. Autorităţile susţine că au fost prea puțini, iar apoi au fost acuzați că au reaprins focarele COVID-19. De asemenea, după cum e bine cunoscută și situația românilor care lucrează în abatoare, fiind acuzați la un moment dat că nu respectă normele impuse împotriva SARS – CoV – 2.

În cauză, Berlinul a impus obligativitatea vaccinării anti-COVID pentru mai multe categorii profesionale, precum medici și polițiști, iar acum, o lege în ceea ce priveşte imunizarea generală care este în discuția Parlamentului german.

Proiectul vaccinării obligatorii, pe masa Bundestagului

Proiectul privind vaccinarea obligatorie, inclusiv pentru muncitorii străini, intră în discuția Bundestagului în cursul acestei săptămâni. În cazul în care va obţine un aviz favorabil, se va ajunge cel mai probabil în vară la un vaccin obligatoriu pentru toată populația adultă, pe o perioadă limitată, un an sau doi ani. În momentul de faţă, însă, este valabilă vaccinarea obligatorie doar pentru personalul din sectorul medical, personalul din sectorul de îngrijire și pentru militari, a precizat la Alina Khunel, jurnalist Deutsche Welle.

În altă ordine de idei, pentru muncitorii sezonieri încep angajările din luna februarie. Sunt necesari aproximativ 300.000 de persoane și mare parte din acești muncitori vin de obicei din sud-estul Europei, şi marea majoritate sunt din România. Duminică, 23 ianuarie 2022, România a fost plasată pe lista statelor cu risc epidemiologic ridicat, ceea ce semnifică că persoanele care vin din România în Germania trebuie să prezinte cel puțin un test negativ, iar dacă nu sunt vaccinate trebuie să intre în carantină.

Mai mult decât atât, se încearcă impunerea vaccinării obligatorii în abatoare, dar pentru că este foarte mare nevoie de forță de muncă, persoanele care lucrează deja pot prezenta zilnic sau la două zile un test rapid, care este gratuit și se poate face în număr nelimitat.

Românii din Germania, refuză să se vaccineze anti-Covid-19

Românii care lucrează pe teritoriul statului german în sectorul medical și în cel al îngrijirilor (dacă este vorba despre o instituție) vor fi obligați, din lună martie a acestui an, să fie vaccinați anti-Covid-19.

De precizat este faptul că în momentul de faţă există multe persoane care lucrează în Germania ca forță de muncă necalificată, în domeniul logisticii, la abatoare sau la curățenie. Aceştia de obicei refuză vehement să se vaccineze, spune Alina Kuhnel. Aceştia refuza să se vaccineze împotriva virusului şi preferă să se testeze, mai ales că testele sunt gratuite.

Refuzul de a se vaccina le-ar putea pune, însă, probleme, pentru că dacă ajung să se infecteze, mulți dintre ei nu sunt asigurați și dacă trebuie să se trateze, dacă au complicații și trebuie să se interneze, se trezesc cu costuri foarte mari, de câteva mii de euro.

În egală măsură este o problemă și pentru angajatori, care încearcă să facă presiuni și să le impună vaccinarea, dar în perspectiva acestui deficit de forță de muncă, este greu să le impună tuturor angajaților vaccinarea, a explicat jurnalista din Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *