Prima pagină » Actualitate » Germania ar putea rămâne fără bere dacă Rusia oprește in totalitate gazele naturale

Germania ar putea rămâne fără bere dacă Rusia oprește in totalitate gazele naturale

08 aug. 2022, 08:35,
în Actualitate

Nu este un secret că în Germania consumul de bere este mai degrabă un sport național. Totuși, berarii se tem că rafturile supermarketurilor vor rămâne fără bere dacă Rusia oprește în totalitate gazele naturale.

Asta în condiţiile în care în Germania există deja o problemă a gazelor naturale și a prețurilor acestora care s-au triplat pentru consumatorii casnici.

Germania ar putea rămâne fără bere

Costul în creștere al energiei și amenințarea că Rusia ar putea reduce aprovizionarea cu gaze către Germania riscă să agraveze temerile post-coronavirus a producătorilor de bere, a anunțat luni Federația Berarilor din Germania. După ce a trecut șchiopătând peste pandemie, „industria germană a berii încă funcționează în regim de criză”, a spus șeful federației de bere Holger Eichele.

Sunt multe festivaluri tradiționale dedicate consumului de bere în Germania

Berarii germani au vândut 157,2 milioane de litri de lichid în primele șase luni ale anului, o creștere anuală de 3,8%, potrivit cifrelor publicate luni de biroul federal de statistică Destatis. Dar, în ciuda îmbunătățirii, cifra din prima jumătate a anului a fost încă cu 5,5% sub nivelul de dinainte de criză din 2019.  O criză energetică care se profilează în Germania a lăsat puține speranțe într-o îmbunătățire suplimentară a vânzărilor în a doua jumătate a anului, potrivit Federației Germane de Berari. Prețurile energiei au crescut, deoarece Rusia a redus livrările de gaze naturale către Germania și a provocat temeri de o penurie acută dacă ar întrerupe complet aprovizionarea.

„Fără gaz, rafturile vor fi goale”, a spus Eichele.

Amploarea crizei energetice și impactul acesteia „poate fi doar de ghicit”, a adăugat el.  Berarii s-au străduit în ultimii ani să-și reducă consumul de energie, dar în prezent este „imposibil” să înlocuiască gazul ca sursă cea mai importantă pentru industrie, a spus Eichele.  Potrivit federației, industria alimentară și a băuturilor este cel mai mare consumator de gaze din Germania, în spatele industriei chimice.

Probleme mari pentru Germania referitor la importul de gaze naturale

Toată industria din Germania se bazează pe importul de gaze naturale din Rusia. Din cauza sancțiunilor aplicate Kremlinului, Germania face cu greu față reducerilor livrărilor de gaze naturale. Oficialii de la Gazprom au explicat faptul că sunt mai multe probleme de ordin tehnic în ceea ce privește gazoductul Nord Stream  1. Pe cealaltă parte, nemții acuză oficialitățile rusești de șantaj și consideră că nu există nicio problemă de ordin tehnic. Gazprom a explicat, la rându-i că există o problemă la o turbină și faptul că Occidentul impune sancțiuni îi impiedică pe aceștia să obțină echipamentele necesare pentru a putea să repare.

Una peste alta, Germania începe să ia măsuri sociale care să vină în ajutorul cetățenilor care nu o să mai facă față, la iarnă, costurilor ridicate la utilități. Au fost înființate adăposturile foamei, adăposturi destinate celor care se află în situații dificile. Ba mai mult, Germania pare că a uitat de politica energiei verzi și a redeschis mai multe mine de cărbune pentru a asigura o oarecare independență față de Rusia. Așadar, în toată această situația vom vedea dacă Germania va rămâne fără bere pe rafturile supermarketurilor și ce măsuri vor lua autoritățile dacă acest lucru se va întâmpla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`