Prima pagină » Actualitate » Germania a trimis propria echipă de anchetă pentru avariile din Nord Stream

Germania a trimis propria echipă de anchetă pentru avariile din Nord Stream

10 oct. 2022, 12:15,
în Actualitate

Avariile din Nord Stream sunt anchetate de o echipă formată din poliţia şi forţele navale germane. Amintim că scurgerile de gaz din Marea Baltică au pornit în urma unor explozii ce au afectat gazoductul Nord Stream la sfârşitul lunii septembrie.

În acest sens, poliţia germană a confirmat duminică, 9 octombrie, că ofiţeri de-ai săi au fost „desfăşuraţi în Marea Baltică în apropierea insulei Bornholm cu sprijinul forţelor navale şi al unei nave a poliţiei federale”.

Uniunea Europeană şi NATO au presupus că cele două explozii subacvatice au fost acte de sabotaj

Avariile de la gazoductul Nord Stream sunt anchetate de o echipă germană

Cele patru avarii de la Nord Stream detectate simultan la sfârşitul lui septembrie, au provocat daune de mediu masive ca urmare a scurgerii unor cantităţi uriaşe de gaze.

Avariile au creat totodată temeri că Moscova ar putea viza obiective de infrastructură critică din Europa în răspuns la susţinerea militară acordată de aceasta contraofensivei ucrainene la invazia rusă.

În ceea ce priveşte misiunea de anchetă, oficiali din poliţie au precizat că sunt implicate acum atât un dragor de mine cu personal militar la bord cât şi o navă care transportă civili.

De asemenea, potrivit unui document la care au avut acces posturile germane NDR şi WDR, poliţişti scafandri urmează să facă fotografii cu avariile suferite de conducte în apropierea insulei daneze Bornholm.

Conform celor două surse amintite mai sus, şeful poliţiei germane Dieter Romann a solicitat săptămâna trecută forţelor armate germane „sprijinul pentru obţinerea unei imagini a situaţiei legate de daunele aduse conductelor Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 din Marea Baltică”. În acest sens, oficialii poliţiei au confirmat pentru dpa solicitarea de asistenţă.

Amintim că scurgerile s-au produs în apropierea insulei Bornholm, care se află parţial în apele daneze şi parţial în cele suedeze. Încă de la început, Uniunea Europeană şi NATO au presupus că cele două explozii subacvatice au fost acte de sabotaj, dar Kremlinul a respins speculaţiile privind o implicare a Rusiei drept „prosteşti şi absurde”.

Ipotezele vehiculate pentru defecțiunea conductelor Nord Stream

În cadrul aceluiași context, precizăm că s-au vehiculat mai multe întrebări legate de atacurile de la Nord Stream 1 și 2. Au circulat ipoteze precum că mai mulţi roboți de întreţinere sunt în spatele atacurilor. Experții de la The Guardian au menționat faptul că bombele au provocat patru fisuri în conducte, la o adâncime de peste 80 metri. Defecțiunile de la gazoduct au apărut în zonele controlate economic de Suedia și Danemarca. Acum însă, experţii vorbesc despre posibilitatea ca roboții folosiți pentru întreţinere să fi fost în spatele atacurilor.

„Bombele care au provocat patru fisuri în conductele Nord Stream 1 și 2, la aproximativ 80 de metri adâncime în zonele economice exclusive din Suedia și Danemarca, ar fi putut fi roboții de întreținere care operează în interiorul structurii conductei în timpul lucrărilor de reparații”, se arată în materialul publicat de jurnalişti care citează părerea a mai multor experţi.

Sursa citată mai arată că, dacă acest lucru s-ar dovedi, atunci ar putea crea incă un nou indiciu despre cine a fost în spatele defecțiunii.

O altă ipoteză mai spune că în atacul de la conducte au fost lansate aproximativ 500 de kilograme de tritol, un explozibil puternic. Rezultatele nu par a fi deloc coerente, iar autoritățile aşteaptă mai multe răspunsuri de la scafandrii și roboții care au început să colecteze noi detalii despre ce s-a întâmplat acolo.

Cu toate acestea, acum Germania a trimis propria echipă de anchetă privind avariile din Nord Stream.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`