Marți, 16 noiembrie 2021, autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Germania a luat decizia ca în urma controalelor efectuate, să suspende procedura de reglementare în vederea obținerii certificatului pentru gazoductul Nord Stream 2.
Acest lucru a primit proteste din partea mai multor state europene dar și din partea SUA, întrucât, prin această decizie, Europa este pusă în situația de a avea prea mai nevoie de gazul rusesc.
Gazoductul Nord Stream 2 nu are încă licență. Procesul de obținere a fost suspendat
Certificare gazoductul Nord Stream 2 întâmpină probleme din cauza autorităților de reglementare din domeniul energiei, care în urma neregulilor găsite, au decis azi, 16 noiembrie să suspende procesul pentru ca acesta să obțină certificatul.
Această decizie nu a fost deloc susținută de mai multe state europene dar și de SUA, care consideră că acest fapt va duce la creșterea dependenței Europei, pentru gazul rusesc.
Ce condiții impun autoritățile germane
Pentru ca procesul de certifiacare să fie reluat, printre principalele condiții se află ca autoritățile ce au sediul în Elveția să înființeze o companie care să fie conformă legislației germane, transmite Reuters.
„O certificare pentru operarea Nord Stream 2 va fi luată în considerare doar după ce operatorul va fi organizat într-o formă juridică conformă cu legislația germană”, a precizat autoritatea de reglementare.
Autoritatea de reglementare din doemniul energiei a declarat faptul că doar după ce va fi efectuat un transfer al activelor majore și al bugetelor privind plata personalului înspre filiala germană, va relua procesul de analiză a gazoductului în vederea acordării licenței.
Ce este gazoductul Nord Stream 2 și de ce Ucraina se bucură de suspendarea procesului
Prin faptul că aceast gazoduct ocolește Ucraina, pierderile cauzate de Kiev se ridică undeva la 2 miliarde de dolari pe an din cauza unui contract de tranzit încheiat cu Rusia, care are termen de finalitate în 2024. Prin nord Stream 2, acest contract nu mai este necesar, pentru că Ucraina își pierde statutul de țară de tranzit, motiv pentru care a fost atât de vehementă la adresa proiectului.
În acest context, Moscova își va pierde interesul privind conflictul din estul Ucrainei, acolo unde separatiștii de la Kremlin se luptă cu armata. Dacă Putin își pierde interesul de a negocia cu Ucraina, războiul din zonă care ține deja de șapte ani, ar putea continua.
Cu toate astea, nu doar Ucraina împărtășește aceste temeri, ci mai multe țări, membre UE, precum Polonia și țările baltice.
La Nord Stream 2 au început construcțiile în 2016, realizându-se o conductă de 1.200 de km care pleacă din Rusia către Germania. Valoarea proiectului se ridică la 11 miliarde de dolari. Prin acest gazoduct, va fi dublată capacitatea de export anuală, la aproximativ 110 miliarde de metri cubi, mai exact jumătate din tot ce înseamnă export anual de gaz care pleacă din Rusia către Europa.
Gazprom vrea să încheie criza de gaze naturale
În contextul în care, prețurile la gaze în Europa cresc tot mai mult, mai multe țări fiind afectate, Elena Burmistrova, directorul pentru grupul rus a declarata că se dorește realizarea unui echilibru pentru contractele pe termen lung, care are în vedere satisfacerea cererii europene.
„Voi spune din nou, nu ne interesează nici preţurile scăzute record, nici preţurile record ale gazelor. Acestea din urmă duc la degradarea cererii de gaze în Europa, ceea ce este în mod clar împotriva intereselor noastre ca producător şi furnizor de gaze. Vrem să vedem o piaţă echilibrată şi previzibilă, în care noi şi clienţii noştri ne putem dezvolta cu succes afacerea”, a spus Burmistrova.
Cu toate astea, pentru a împiedica Republica Moldova să iasă de sub controlul Kremlinului, Gazprom pune presiune în vederea modificărilor înțelegerilor pe care Moldova dorește să le încheie cu UE. Temerea rușilor are la bază tendința Moldovei de a se depărta de ei și a se alinia Europei.