Prima pagină » Actualitate » Georgia își ia adio de la Europa, potrivit primelor rezultate oficiale ale alegerilor
Georgia își ia adio de la Europa, potrivit primelor rezultate oficiale ale alegerilor

Georgia își ia adio de la Europa, potrivit primelor rezultate oficiale ale alegerilor

27 oct. 2024, 14:21, 12 ,
Redacția BZI în Actualitate

Cel mai puternic om din Georgia a câştigat alegerile legislative de sâmbătă, potrivit primelor rezultate oficiale. Este o lovitură pentru georgienii care speră la o integrare mai strânsă cu Europa într-un vot prezentat ca o alegere între Occident şi Rusia, relatează Reuters.

Bidzina Ivanishvili, fondatorul miliardar al partidului Visul Georgian, opoziţia şi diplomaţii străini au prezentat alegerile drept un moment de răscruce care va decide dacă Georgia se va apropia de Occident sau se va apropia de Rusia în contextul războiului din Ucraina.

Partidul de guvernământ a obţinut 53% din voturi

Primele rezultate oficiale, cu 70% din secţiile de votare numărate, reprezentând majoritatea voturilor exprimate, au arătat că partidul de guvernământ a obţinut 53% din voturi, a declarat comisia electorală. Rezultatele nu includ majoritatea voturilor exprimate de georgienii care locuiesc în străinătate.

Sondajele rivale la ieşirea de la urne au oferit previziuni foarte diferite pentru alegeri: postul de televiziune Imedi, care susţine Visul Georgian, a arătat că partidul de guvernământ a câştigat 56%. Sondajele la ieşirea de la urne realizate de canalele pro-opoziţie au indicat câştiguri majore pentru partidele de opoziţie.

Rusia a spus în repetate rânduri că vrea ca Visul georgian să câștige alegerile

Ivanishvili, fondatorul miliardar retras al partidului de guvernământ şi fost prim-ministru, şi-a revendicat victoria şi a lăudat poporul georgian.

„Este un caz rar în lume ca acelaşi partid să obţină un asemenea succes într-o situaţie atât de dificilă – acesta este un bun indicator al talentului poporului georgian”, le-a spus Ivanishvili susţinătorilor care îl aclamau.

Deşi Visul georgian a pierdut în faţa opoziţiei combinate în unele părţi ale capitalei, Tbilisi, a obţinut marje de până la 90 % în unele zone rurale.

Comentarii
  • La ce ne-a folosit noua romanilor UE ?????????????????????

  • Georgia este plina de jidani spurcati paduchiosi si nazisti, si cu toate astea georgienii s-au dovedit mai inteligenti si mai realisti decat europenii si le-a dat-o prin guritza celor din mUE, spunandu-le Pas.

    Tinutul uitat de timp Barasabia nu se compara nici pe departe cu Georgia si nici basarabenii crertini cu georgienii.
    Basarabenii sunt IDIOTI si TRADATORI recunoscuti, sclavi pupincuristi !

    Bravo, georgienilor !

    • Nu te ingrijora

      Stai linistit ca Basarabia nu va aduce nimic bun. Gagauzia se desprinde de Moldova si se lipeste de Transnistria daca proasta aia de Sandu cere oficial aderarea la UE.
      NATO/UE deja au pierdut in Georgia si Ucraina. Crezi ca or sa faca mare branza in Basarabia, care oricum se va rupe in nu stiu cate bucati daca kurva aia de Sandu incepe oficial demersurile de aderare? Gagauzia e republica autonoma si prin constitutie are dreptul la secesiune. Peste 90% din gagauzi au votat nu la referendum. Stai sa vezi tu cum Rusia se extinde pana in Basarabia.

      • Cati gagauzi sunt? Cam 20000 in scripte. Deci f. putini. Marea lor majoritate sunt plecati la munca in Rusia sau UE. Peste 80% din ei nu folosesc gagauza nici macar in familie. Folosesc rusa.
        Concluzia : paguba in ciuperci daca se desprind.
        A nu se intelege ca sunt fan UE. Nici pe departe. Dar nici nu poti sta cu tara prizoniera a unor minoritati etnice.

        • De fapt sunt in jur de 140 000 de gagauzi. Deci nu sunt nici pe departe putini. Or fi minoritari dar sunt albi si crestini ortodocsi practicanti. La ei in Gagauzia paradele LGBT sunt interzise si nici nu vor sa auda de NATO si de UE. In acest moment eu ca roman am mai multe in comun cu minoritarii gagauzi decat cu coorvele moldovene care au votat da la referendum.

          • Macar ei au avut referendum. Noi n-am avut. Au decis politicienii. Si inca ceva : UE de pe vremea aia era altfel decat cum este acuma. Parea o idee buna. N-a fost.

            • Degeaba l-au avut pentru ca a fost fraudat. Numai un imbecil ar crede ca exact in ultima ora au aparut asa, prin magie, mii si mii de voturi cu DA cand absolut toata noaptea majoritare fusesera cele cu NU. In acelasi mod a furat Basescu alegerile in 2009. Alt exemplu e cel din SUA cand in 2020 Biden a obtinut brusc, parca prin magie, o groaza de voturi care l-au pus inaintea lui Trump. Numai un handicapat ar crede ca un guvern care interzice partide politice, publicatii, posturi tv si de radio nu ar frauda si alegerile.
              Lumea din Georgia s-a trezit. Ucrainienii sunt pe cale sa se trezeasca si ei. Turcii au zis yok UE-ului si s-au dus catre BRICS. UE-ul nu mai are zile multe.

      • Găgăuzii sunt un amestec de bulgari și turci. Sunt o rămășiță minusculă a defunctului Imperiu Otoman. Da, acum sunt complet rusificați.
        Numele Stoianoglu este turcizarea lui Stoianov – nume tipic bulgăresc. .

        • Gagauzii sunt albi europeni care vorbeau candva turca. Acum prefera rusa. Gagauzii vor exact ceea ce vor si romanii. Adica vor sa traiasca intr-o lume normala, fara parade LGBT, fara ciori din lumea a treia, fara ONG-uri gen Elie Wiesel care sa vina sa le spuna non stop ca parintii lor au fost criminali. Gagauzii imi sunt aliati. Nu ma intereseaza ca sunt minoritari. Sunt albi. Sunt europeni. Sunt crestini ortodocsi. Am mai multe in comun cu ei decat cu boarfa de Sandu.

  • De fapt, au avut de ales între război cu Rusia și pace cu Rusia. Au ales pacea. Război au mai avut și s-a terminat foarte prost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 octombrie 2024
28 octombrie 2024