Prima pagină » Local » George Simion, președintele AUR: Centralizarea Uniunii Europene. Încă un avertisment față de modificarea tratatelor UE

George Simion, președintele AUR: Centralizarea Uniunii Europene. Încă un avertisment față de modificarea tratatelor UE

27 oct. 2023, 12:03, 1 ,
în Local

Președintele AUR, George Simion, explica faptul că există un semnal de alarmă referitor la Centralizarea Uniunii Europene. Redăm, integral, editorialul publicat de liderul AUR pe propriul site:

Așa cum am anunțat în urmă cu nici două săptămâni, când eram la Varșovia, într-un articol apărut ieri în cunoscuta publicație Express, din Marea Britanie, se trage un semnal de alarmă cu privire la Centralizarea Uniunii Europene.

Centralizarea Uniunii Europene este acum o „obsesie” germană care reprezintă o amenințare pentru întregul bloc, susține Jacek Saryusz-Wolski, negociatorul aderării Poloniei la Uniunea Europeană.

Modificarea tratatelor ar duce la construirea unui „superstat” condus de Germania. Eurodeputatul Jacek Saryusz-Wolski, membru al Partidului Lege și Justiție din Polonia, a oferit un verdict dur cu privire la adoptarea amendamentelor propuse de Parlamentul European, conduse, printre alții, de către Guy Verhofstadt, criticul înrăit al Brexitului.

Saryusz-Wolski, care a vorbit în numele grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni din Parlament, a declarat:

„Reforma propusă a tratatelor UE ar însemna o schimbare completă a sistemului și construirea unui superstat. Ea propune o centralizare radicală a UE, transformând-o de facto într-un superstat european oligarhic centralizat, dincolo de controlul democratic. Adoptarea acestor schimbări înseamnă slăbirea statelor membre prin reducerea și preluarea competențelor acestora.”

Textul care a fost propus de Guy Verhofstadt (Renew), Sven Simon (PPE), Gabriele Bischoff (S&D), Daniel Freund (Verts/ALE) și Helmut Scholz (Stânga) este rezultatul discuțiilor care au avut loc în cadrul Conferinței privind viitorul Europei, în mai 2022.

Grupul ECR a criticat cu înverșunare conferința, pe motiv că aceasta a fost „dominată de vorbitori care au reprezentat o perspectivă centralistă și părtinitoare din punct de vedere politic”.

Saryusz-Wolski a explicat, avertizând:

„Lucrările la raport s-au desfășurat într-un mod netransparent și incorect. Deși consensul a fost stabilit ca principală procedură decizională, acesta a fost rapid schimbat în „consens minus unu” pentru a exclude ECR. În ciuda gravității subiectelor privind modificările constituționale ale UE, nu a existat o discuție suficient de aprofundată și o analiză cuprinzătoare cu privire la toate subiectele. Au fost promovate schimbări de natură pur politică și ideologică.”

Europarlamentarului polonez Jacek Saryusz-Wolski, care a ridicat în mod repetat obiecții la amendamentele propuse de reprezentanții celorlalte grupuri politice, spune că modificările propuse în tratat reduc rolul statelor la cel de state federale: statele membre mai mici vor fi vasale ale celor mari, iar Germania va fi principala forță, cea care va conduce.

„Centralizarea Uniunii Europene este, se pare, o obsesie germană, chiar dacă aceasta ar putea dărâma întregul edificiu al UE.”

Textul a fost adoptat în comisie cu 19 voturi pentru, șase împotrivă și o abținere, iar votul în plen este așteptat să aibă loc în noiembrie, la Strasbourg.” explică președintele AUR, George Simion.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *