Liderul AUR, George Simion, a avut miercuri, 6 ianuarie, o întâlnire cu minsitrul Educației, Sorin Cîmpeanu. George Simion a adelcarat după întrevedere că i-a solicitat acestuia deschiderea școlilor și acuză militarizarea procesului de decizie, pe fondul pandemiei de coronavirus şi anunţă că va continua demersurile vizând reluarea cursurilor cu prezenţă în şcolo.
„Cred că am început să trăim într-o dictatură militară. Ministrul Câmpeanu ne-a spus că nu este decizia lui, că ar deschide şi mâine şcolile, dacă ar putea. Însă decizia aparţine Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). Nu considerăm admisibil acest lucru şi vom merge înainte cu solicitarea noastră, pentru cei din clasele a 8-a şi a 12-a, care au examene de dat, pentru cei din mediul rural, care nu au acces la şcoala online. O să mergem şi la CNSU, pentru dreptul fundamental la educaţie“, a declarat Geroge Simion.
George Simion: „Inspectoratele școlare au furnizat date false“
Liderul AUR a precizat că inspectoratele școlare au furnizat informații false atunci când au spus că în proporție de 94-96% dintre elevi au acces la învățământul online.
„Inspectoratele judeţene susţin că între 94 şi 96 la sută dintre elevi ar avea acces la învăţământ online. Aceste date mi se par false, similare raportărilor din perioada comunistă despre producţia agricolă la hectar”, a menționat George Simion.
AUR a solicitat în mod repetat redeschiderea tuturor unităților de învățământ, înainte ca anul școlar să fie compromis, aspect susținut atât de OMS și UNICEF, cât și de Academia Română, organizația Salvati Copiii si Consiliul Național al Elevilor.
Învățământul online va fi prelungit până pe 8 februarie
Învățământul online va fi prelungit până pe 8 februarie, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a spus că în ședința de Guvern de miercuri, 6 ianuarie, va exista o ordonanță prin care învățământul online va fi prelungit doar până pe 8 februarie, nu până la finalul anului școlar.
Sorin Cîmpeanu a precizat că există intenția de redeschidere a școlilor, astfel încât semestrul al doilea să aibă loc în bănci.
„Vom avea o ordonanță de urgență prin care putem să continuăm învățământul online. Așa cum am început semestrul întâi, cu siguranță îl vom termina, online. Speranța și dorința noastră este să organizăm semestrul doi într-o manieră clasică, dar el trebuie finalizat. Ca să poată să fie finalizate e nevoie de o schimbare la legea 55, care dădea dreptul ministrului Educației să decidă trecerea în online până la 31 decembrie 2020.
Am fost pus în fața unei situații: «Dacă inițiem ordonanță de urgență pentru învățământul online, haideți să inițiem până în septembrie 2021». Am refuzat acest lucru și am spus «Nu». Îl inițiem până în data de 8 februarie. Deci cu bună știință mi-am am redus dreptul de a decide peste data de 8 februarie învățământului online”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Examenele naționale se vor da ca și până acum
Ministrul Educației a menționat că examenele naționale se vor da ca și până acum.
„Nu am anunțat până acum și avem deja mai puțin de 6 luni până la organizarea examenului de Evaluare Națională. Examenele naționale trebuie să se deruleze. S-au derulat și în 2020. Ne dorim să se deruleze în maniera pe care acum o cunosc elevii. Dacă vor fi necesare schimbări vă asigur că aceste schimbări vor fi făcute în interesul elevului”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.