Prima pagină » Local » George Simion: Comoara românească din Saranda, de la Marea Ionică. Ce se mai întâmplă cu terenul și casa dăruite lui Nicolae Iorga de Regele Zogu al Albaniei |- VIDEO
George Simion: Comoara românească din Saranda, de la Marea Ionică. Ce se mai întâmplă cu terenul și casa dăruite lui Nicolae Iorga de Regele Zogu al Albaniei |- VIDEO

George Simion: Comoara românească din Saranda, de la Marea Ionică. Ce se mai întâmplă cu terenul și casa dăruite lui Nicolae Iorga de Regele Zogu al Albaniei |- VIDEO

18 iul. 2023, 09:41, 8 ,
în Local

George Simion se află în Saranda, la Marea Ionică unde statul român are o casă și un teren pe care nu le-a revendicat. Casa și terenul au fost dăruite lui Nicolae Iorga de Regele Zogu al Albaniei. Liderul partidului AUR explică faptul că nu mulți știu că marele Nicolae Iorga i-a dăruit statului român această casă, dar Ministerul de Externe pur și simplu nu dorește să pună mâna pe acest obiectiv. Redăm mesajul publicat de George Simion pe priopriul blog:

Dacă vă întrebați cum e la mare, în Albania, la Saranda, și ce obiective turistice sunt acolo, trebuie să citiți și aceste rânduri.

Pentru mulți români, Saranda din Albania este noua Greciei. Pe unde mergi auzi vorbindu-se limba română, pe unde te uiți vezi mașini înmatriculate în România.

Nu mulți știu însă, și toți trebuie să afle, de la mine, de la voi, de la noi, că în Saranda, la Marea Ionică, pe țărmul golfului Corfu, există un dar imens pe care marele Nicolae Iorga l-a făcut României. Din păcate, aceste este neglijat de statul român…

Încă neglijat…

Este vorba despre casa și terenul pe care Regele Zogu I al Albaniei l-a donat istoricului român Nicolae Iorga, drept recunoştinţă pentru redactarea primei Istorii a Albaniei, realizată de academicianul român şi publicată în 1919.

Nicolae Iorga a cedat acel teren statului român în 1934. Cu o condiţie: aceea de a se construi acolo o clădire care să servească drept Institut de studii şi cercetări arheologice.

În cadrul concesiunii a fost fondat în 1937 un astfel de Institut Român, care a funcţionat între 1937–1940, apoi din nou între 1942–1944. Clădirea Institutului Român din Saranda a fost proiectată de arhitectul român Petre Antonescu.

Ce face statul român în cazul casei lui Nicolae Iorga din Saranda?
Odată cu instaurarea regimului comunist în Albania, clădirea Institutului Român din Saranda și terenul pe care acesta era construit, proprietate a statului român, au fost naţionalizate. După căderea regimului comunist din Albania, terenul și clădirea au fost vândute în 1992 unei persoane private.

Și, ce face statul român pentru a le recupera? Pe hârtie multe, în realitate…spre nimic.

Anul trecut, Senatorul AUR Adrian Costea s-a adresat lui Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe, abordând tema retrocedării clădirii și terenului fostului Institut român din Saranda.

Ministerul Afacerilor Externe a comunicat anterior că:

„Subiectul privind situaţia Casei Iorga figurează constant şi prioritar pe agenda de discuţii bilaterale, fiind subliniat, cu fiecare ocazie, interesul statului român pentru clarificarea statutului acestui imobil cât mai curând posibil. În paralel cu demersurile pe cale administrativă şi jurisdicţională, problematica recuperării imobilului a fost ridicată de partea română în cadrul mai multor întrevederi bilaterale, inclusiv la cel mai înalt nivel, cu solicitarea de a fi puse în aplicare deciziile instanţelor albaneze. La nivelul dialogului politic bilateral s-au dat asigurări, în mai multe rânduri, că situaţia acestui imobil va fi rezolvată în conformitate cu deciziile justiţiei albaneze. Aceste declaraţii au rămas fără efecte concrete până în prezent, principala problemă invocată fiind despăgubirea cuvenită cumpărătorului care a achiziţionat imobilul în 1992. Demersurile la nivel politic vor continua la toate nivelurile până la soluţionarea dosarului”.

Până când AUR va face pași concreți, până când România va avea din nou deschidere la Marea Ionică, vă prezint și acest material video de acolo, din fața casei lui Nicolae Iorga din Saranda, Albania. a conchis George Simion în mesajul publicat pe propriul blog.

Comentarii
  • scriptic e al României

  • Concesiunea română din Saranda (în albaneză Koncesioni rumun në Sarandë) a fost un teritoriu din cadrul orașului albanez Saranda administrat de România între 13 august 1934 și 7 aprilie 1939.
    Teritoriul, situat pe o coastă a Mării Adriatice, a fost acordat în 1934 de regele Zog I al Albaniei istoricului și politicianului român Nicolae Iorga, în semn de recunoaștere pentru întreaga activitate științifică a acestuia din urmă cu privire la istoria albaneză.[1]
    La 13 august 1934 Iorga a donat jumătate din acest teritoriu statului român, acordând astfel României un teritoriu de peste mări și o coastă la Marea Adriatică.[2][3]
    În cadrul concesiunii a fost fondat în 1937 un institut românesc. Clădirea institutului a fost proiectată de arhitectul român Petre Antonescu. Institutul a funcționat între 1937 și 1940, apoi din nou între 1942 și 1944.[1][3]
    Concesiunea a fost achiziționată de România prin „soft power” și, prin urmare, elemente ale Forțelor Armate Române nu au fost niciodată dislocate în zonă. Teritoriul a fost în cele din urmă cucerit de Italia, împreună cu toată Albania, în aprilie 1939.
    Autoritățile române au subliniat de-a lungul timpului importanța finalizării rapide a procesului de retrocedare a Casei Iorga din Saranda, proprietate a statului român, naționalizată după instaurarea regimului comunist în Albania și vândută de autoritățile albaneze unei persoane private după căderea regimului totalitar în 1991.

  • E ca si cum ai cere Cadrilaterul de la bulgari

  • istoriaNuIarna

    wow… totusi, cine l-a omorat pe Iorga asta de a facut un dar poporului roman?

  • Simion cu 1000 de fete si toate sunt de prost. Nu mai zic de votantii AUR ca imi scade IQ-ul la jumate…

  • Pai mergi mai Sulica și cere de la albanezi teritoriul…și poate scăpăm de tine…

  • corectorul gramatical

    Wikipedia! nu Vikipedia 😃😃😃😃

  • Să trăiască PRO TV , a văzut și Simion știrea și acum e mare patriot…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`