Geoffrey Hinton, unul dintre câștigătorii Premiului Nobel pentru Fizică din 2024, a făcut o declarație surprinzătoare anul trecut, când a fost întrebat despre posibilitatea ca inteligența artificială (IA) să distrugă omenirea, similar scenariului din „Terminator”.
Academia Regală Suedeză de Științe a decis să acorde Premiul Nobel pentru Fizică din 2024 lui John J. Hopfield și Geoffrey E. Hinton „pentru descoperiri și invenții fundamentale care permit învățarea automată cu rețele neuronale artificiale.”
„Realizările laureaților din acest an în fizică stau pe fundația științei fizice. Ei au arătat un mod complet nou prin care putem folosi computerele pentru a ne ajuta și ghida în abordarea multor provocări cu care se confruntă societatea noastră”, notează Academia Regală Suedeză de Științe într-un comunicat.
Geoffrey Hinton a câștigat Premiul Nobel pentru Fizică
Hinton, supranumit „Nașul IA” datorită contribuțiilor sale în dezvoltarea rețelelor neuronale artificiale la Google, a răspuns la întrebarea provocatoare: „Dacă o IA superinteligentă ar distruge omenirea, dar ar crea ceva superior din perspectiva conștienței, ați fi de acord cu acest rezultat? Dacă nu, cum ați propune să protejăm dominația conștienței umane?”
„De fapt, sunt pentru acest lucru, dar cred că ar fi mai înțelept să spun că sunt împotrivă,” a spus el, provocând uimirea moderatoarei care i-a cerut să continue.
În discuție, Hinton a explicat că nu este clar dacă oamenii reprezintă cea mai avansată formă de inteligență.
„Oamenilor nu le place să fie înlocuiți,” a glumit el, continuând cu ideea că, la un moment dat, termenul „umanist” ar putea fi perceput ca un concept rasist.
Aceste declarații au fost făcute într-o prelegere online pentru Programul de Știință, Tehnologie și Societate al MIT, dar au rămas neobservate până la mijlocul acestui an, când au fost rediscutate pe Reddit, după ce un utilizator a deschis o dezbatere pe acest subiect.
Deși Hinton a atras atenția asupra pericolelor IA după demisia sa de la Google, el a primit Nobelul pentru Fizică în 2024 pentru contribuțiile sale fundamentale în domeniul rețelelor neuronale artificiale, alături de John J. Hopfield. Aceștia au revoluționat modul în care utilizăm computerele pentru rezolvarea provocărilor moderne, contribuind la progresul în știință, inginerie și viața cotidiană.