Stan Poetas (n. 5 decembrie 1870, Romania – d. 8 ianuarie 1919, Calaraseuca, Basarabia, acum Republica Moldova) a fost un general de armata roman in timpul Primului Razboi Mondial, fiind deseori creditat pentru multe victorii ale Romaniei din timpul razboiului.
A urmat scoala primara, gimnaziul, mai apoi scoala militara, pe care a absolvit-o in 1889. La varsta de 19 ani a devenit ofiter. Din acel an a inceput ascensiunea sa in cariera militara de la gradul de sublocotenent, comandant de pluton, pana la gradul de colonel.
Comandant al Regimentului 40 Infanterie Calugareni, in 1916, cand Romania a intrat in razboiul pentru intregire.
Intre anii 1916-1918, Stan Poetas a luptat in Dobrogea, a participat la luptele pentru Bucuresti din noiembrie 1916. Vara anului 1917 l-a gasit la Marasesti.
Vezi si Generalul roman Grigore Crainiceanu
Colonelul Stan Poetas a condus eroic batalia de la Neajlov – Arges supranumita si batalia Bucurestilor. Acesta declanseaza un atac furibund la Balaria si ia 200 de prizonieri, trei tunuri grele si numeros material de razboi. Statul Major al diviziei germane 217se refugiaza la Ghimpati.
Vezi si Viata fostului general roman Ioan Mihail Racovita
In anul 1918 sosind la Drochia si mai apoi la Hotin, generalul Stan Poetas a organizat unitatile militare in asa fel incat sa nu fie atacate prin surprindere de bandele bolsevice. Situatia era foarte complicata. Raul Nistru era inghetat si unitatile teroriste treceau liber in Basarabia. In nordul Basarabiei, dupa cum scrie istoricul roman Costin Scurtu, au existat trei sectoare de trecere din Ucraina in Basarabia: 1) Zveniek-Hotin, 2) Berezovo-Lamancauti si 3) Moghiliov-Otaci. In zona Hotinului era concentrata banda lui G.I..Barbuta. La 5/18 ianuarie 1919 au fost primite anumite informatii despre pregatirea bandelor bolsevice si petliuriste de a trece Nistrul. S-au luat masuri de intarire a frontierei. La orele 9 dimineata generalul Stan Poetas a primit informatii ca bolsevicii au trecut Nistrul si in alte sate de frontiera. Trupele romane au fost atacate din spate, din unele sate unde populatia ruso-ucraineana s-a rasculat. Vazand ca situatia este complicata, generalul Stan Poetas a decis sa inspecteze sectorul din dreapta Batalionului 2 din Regimentul 34 Infanterie. S-a indreptat pe soseaua Otaci-Calarasauca. In timpul inspectarii trupelor sale din zona satului Calarasovca a fost impuscat din spate de catre oamenii din banda lui G.I. Barbuta. A fost omorat si cadavrul batjocorit. Cercetarile ulterioare au stabilit ca generalul Stan Poetas a fost ochit de catre un bandit rusificat din banda lui G.I. Barbuta –un oarecare S. Fosu. Acest S. Fosu a fost prins, judecat si condamnat la moarte in anul 1929, iar G.I. Barbuta si banditii lui au fost prinsi si executati de catre fortele hatmanului Petliura dincolo de Nistru.
Istoricul Constantin Kiritescu a scris astfel despre moartea generalului Stan Poetas: „I-a fost dat sa moara, lovit de un glont misel, tras din spate, acestui erou legendar al armatei romane, care la Topraisar. Neajlov si la Marasesti, infruntase de atatea ori moartea in fata, in cele mai dramatice momente ale razboiului nostru“.
In aceasta zi de 11 ianuarie 1919, „corpul mult regretatului comandant Poetas a fost dezgropat din zapada, depus in sicriu si evacuat spre Soroca”. A fost inmormantat la 14 ianuarie 1919 in or. Soroca.
In perioada interbelica o serie de acte administrative incearca sa cinsteasca memoria generalului:
o comuna din judetul Caliacra primeste numele Comuna General Stan Poetas.
Strada General Stan Poetas din Chisinau.
Strada General Stan Poetas din Soroca.