Prima pagină » Actualitate » Generalul Florian Coldea și fostul șef al SRI Prahova, Sabin Iancu, vor fi audiați la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție
Generalul Florian Coldea și fostul șef al SRI Prahova, Sabin Iancu, vor fi audiați la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție

Generalul Florian Coldea și fostul șef al SRI Prahova, Sabin Iancu, vor fi audiați la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție

07 sept. 2020, 22:05,
Antonia Ceausu în Actualitate

Generalul Florian Coldea și fostul șef al SRI Prahova, Sabin Iancu, vor fi audiați în cursul zilei de mâine, 7 septembrie 2020,  la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Fostul șef operativ al SRI, Florian Coldea, va fi audiat marți, 7 septembrie 2020,  de procurorii la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Nu este pentru prima dată când acesta se prezintă în fața procurorilor SIIJ. Pe 23 aprilie acesta ar fi dat declarații în dosarul ce o vizează pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, în dosarul privitor la finanțarea repatrierii lui Nicolae Popa din Indonezia.

Se pare că nici fostul șef al SRI Prahova, Sabin Iancu, nu va avea o zi mai ușoară. Acesta se va prezenta, de asemenea, la audieri.

Generalul Florian Coldea și Sabin Iancu vor fi audiați la SIIJ după dezvăluirile făcute de Mircea Negulescu

Procurorul „portocală” a făcut dezvăluiri care au pus pe jar autoritățile din România. Acesta a oferit detalii despre implicarea generalului Serviciului Român de Informații (SRI) Florian Coldea în dosarele DNA. Acesta îl acuză pe Florian Coldea că ar fi dat telefoane pentru a interveni în dosarul în care era vizat fostul deputat Sebastian Ghiță. Pentru a-și susține afirmația a menționat că, odată, era de față la o astfel de conversație.

Mircea Negulescu susține că a fost martorul unei discuții telefonice în care Florian Coldea îi cerea explicații fostului șef SRI Prahova, Sabin Iancu, cu privire la prezența lui Sebastian Ghiță la Direcția Națională Anticorupție Ploiești, Procurorul „Portocală” a mai adăugat că a primit un apel de la generalul SRI Coldea prin care îi erau adresate felicitări: „M-a incurajat”.

“Am mai avut o experienta, nu stiu cum sa ii spun… La un moment dat eram in oras cu un angajat al domniei sale care atunci lucra la Prahova, si persoana respectiva a primit un telefon de la Coldea, era 11 seara, si primul lucru care a intrebat a fost ‘de ce l-au chemat pe ala acolo?’. Despre Sebastian Ghita. Exact in ziua in care a dat singura declaratie olografa. Din discutia pe care a avut-o persoana respectiva am inteles ca Ghita Sebastian era sfatuit sa nu dea nicio declaratie.

Zice: ‘pai nu i-am zis sa nu dea declaratie?’. Atunci l-am informat pe seful meu ierarhic de la vremea respectiva si am hotarat sa ii limitam accesul la informatii domnului de la Prahova. La un moment dat a fost si foarte incantat de chestia asta pentru ca imi povestea ca cel putin o data la doua saptamani il duc la poligraf, la Bucuresti. Ca stie ceva”, a declarat Mircea Negulescu.

Procurorul „Portocală” a scăpat în cursul lunii august de arestul preventiv

Mircea Negulescu, fost procuror al Direcției Naționale Anticorupție Ploieşti, scapă de arestul preventiv. Judecătorii de la Instanţa Supremă au hotărât să înlocuiască măsura arestului preventiv cu cea a controlului judiciar pentru cel denumit „Portocală”.

Magistrații au analizat contestaţia formulată de către Mircea Negulescu prin care se solicita eliberarea din arestul preventiv în care se afla. Măsura a fost înlocuită cu controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Totodată, fostul procuror are interdicţia de a vorbi cu foşti colegi de-ai săi, dar şi cu martorii din dosarele pe care le instrumenta.

„Portocală”, dat afară din magistratură în 2018

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis în 2018 excluderea din magistratură a procurorului DNA Mircea Negulescu. Decizia este executorie, dar nu și definitivă, putând fi atacată de acesta. Față de anchetator, care a instrumentat dosarele lui Vasile Blaga, Sebastian Ghiță și Victor Ponta, Inspecţia Judiciară a deschis trei dosare disciplinare.

Decizia Secției pentru procurori a CSM vizează cinci din cele șapte acuzații de abateri disciplinare aduse de Inspecția Judiciară procurorului Mircea Negulescu.

La începutul anului 2017, Negulescu și-a demisia din cadrul DNA Ploiești și a revenit la Parchetul Câmpina. Ulterior, ca urmare a deschiderii dosarelor disciplinare, el a fost suspendat.

În 16 februarie 2017, Secţia pentru procurori a CSM a dispus sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul procurorului Mircea Negulescu privind abateri disciplinare şi încălcări ale Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor, iar în aceeaşi zi, CSM a admis solicitarea procurorului Mircea Negulescu de încetare a activităţii la DNA Ploieşti şi continuare a activităţii la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina. În 28 februarie, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM a decis să îl suspende din funcţie pe Mircea Negulescu.

Inspecţia Judiciară a stabilit că procurorul Mircea Negulescu a discutat cu soţia unei persoane cercetate penal, a dezvăluit date din dosare, a făcut aprecieri defăimătoare în cazul unor procurori, a avut un limbaj care poate contraria şi indigna şi a dat indicaţii privind formularea unei plângeri penale de către un inculpat împotriva procurorului de caz. IJ a mai stabilit că acesta a cerut unui magistrat informaţii despre interceptări dintr-un dosar.

Revenim cu detalii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 noiembrie 2024
05 noiembrie 2024