Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Genele condamnă unii copii la obezitate?
Genele condamnă unii copii la obezitate?

Genele condamnă unii copii la obezitate?

23 dec. 2020, 14:34,
în Sanatate

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Tehnică din München, factorii de mediu, sociali și comportamentali fac o diferență mai mare decât genele in ceea ce priveste obezitatea prezenta la copii.

Obezitatea infantilă este o mare provocare în întreaga lume. În Germania, cercetătorii au studiat impactul genelor asupra dezvoltării obezității. Conform concluziilor, „genele obezității” joacă un rol minor în succesul intervențiilor de slăbire, în timp ce factorii de mediu, sociali și comportamentali fac o diferență mai mare.

Într-adevăr, acestia din urmă sunt mult mai importanti de luat în considerare în strategiile de tratare a obezității la copii, au sugerat cercetătorii.

„Distingerea persoanelor care sunt mai mult sau mai puțin susceptibile de a răspunde la tratamentul obezității pe baza predispoziției lor genetice nu va duce neapărat la un succes mai bun al tratamentului. Chiar și persoanele cu variante de risc ale genelor legate de obezitate vor beneficia de un stil de viață sănătos, incluzând o dietă echilibrată in calorii și o activitate fizică regulată”, a declarat autorul studiului, Melanie Heitkamp, ​​cercetător la departamentul de prevenire, reabilitare și medicină sportivă de la Universitatea Tehnică din München, potrivit Sante Magazine.

Genele condamnă unii copii la obezitate? Peste 900 de variante genetice asociate cu obezitatea

Studiul a inclus peste 1.400 de tineri cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, supraponderali sau obezi. Toți au fost înscriși într-un program de patru până la șase săptămâni care a inclus activitate fizică zilnică, o dietă hipocalorică și terapia comportamentală. Cercetătorii au studiat, de asemenea, genele a aproape 1.200 de participanți. Autorii raportează că unii oameni au suferit de o formă rară de obezitate cauzată de anomalii monogene, dar că la majoritatea oamenilor, nici o genă nu ar putea fi identificată ca fiind cauza. Interacțiunea complexă dintre genetică și un stil de viață nesănătos contribuie la obezitate, spun autorii. Studiile au identificat peste 900 de variante genetice asociate cu obezitatea.

„Cea mai semnificativă constatare este că variantele genetice cunoscute legate de obezitate par să joace doar un rol minor în reducerea greutății pe termen scurt la copiii supraponderali și obezi”, a explicat cercetătorul. Oamenii de știință au fost surprinși să constate că trei dintre cele cinci variante genetice semnificative statistic au fost asociate cu o scădere mai mare în greutate. Acest lucru a însemnat că purtătorii celor mai riscante gene au pierdut mai mult in greutate decât se aștepta datorită acestor modificări ale stilului de viață. Rezultatele au fost publicate online în JAMA Pediatrics.

„Un individ are de două până la opt ori mai multe șanse să fie obezi dacă membrii familiei sunt ei înșiși obezi. Rețineți că, dacă fiecare genă luată individual are doar un rol mic în masa corporală și în compoziție, contribuția acestor gene devine semnificativă atunci când interacționează cu factori externi, cum ar fi dezechilibrul energetic”, notează Inserm Franta. Privind în perspectivă, noile cercetări trebuie să stabilească dacă alte gene care nu au legătură cu obezitatea pot afecta și pierderea în greutate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`