Pentru gemul de prune fără zahăr nu ai nevoie decât de fructe, foarte bine coapte, însă vei obține un rezultat delicios.
Este printre puținele gemuri pe care le poți face fără vreun pic de zahăr, fără să te temi că nu va fi suficient de dulce.
Cum să prepari gemul de prune fără zahăr?
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1,5-2 kg de prune. Începe prin a spăla foarte bine prunele alese și lasă-le la uscat. Scoate-le apoi toți sâmburii și pune-le într-o oală ce are fund dublu. Se pune oala pe un foc mediu și se amestecă din când în când.
Se lasă pe foc pentru aproximativ o oră, apoi se dă focul foarte mic și se amestecă mai des. Se curăță și pereții vasului, iar când prunele devin ca o pastă, înseamnă că gemul este gata.
Acesta este ideal de consumat la micul dejun, pe o felie de pâine prăjită cu unt sau în alte preparate, precum un bol cu ovăz, orez cu lapte sau griș cu lapte, ca și topping. Se poate pune și la nenumărate rețete de prăjituri, unde va oferi o aromă deosebită oricărui preparat.
Dacă îți dorești ceva mai special, poți adăuga miez de nucă, caise sau migdale, pentru o textură mai crocantă și o aromă deosebită. Chiar dacă acest gem nu are zahăr, poate rezista chiar și 3 ani, dacă este păstrat în spații închise, ferit de căldură și de razele soarelui. Pentru a se păstra foarte bine pentru un timp cât mai îndelungat, este necesar să sterilizezi borcanele înainte de a pune gemul făcut.
Iată cum poți steriliza borcanele
Este necesar să sterilizezi borcanele, dacă îți dorești buna păstrare a conținutului dinăuntrul acestora. Prin sterilizare, vor fi îndepărtate orice tip de bacterii sau de ciuperci, ce se pot strecura neobservate.
Primul pas este să verifici borcanele, astfel încât să nu fie ciobite și să îndepărtezi etichetele de pe ele. Pentru a începe procesul, se preîncălzește cuptorul la 140 de grade, apoi se spală borcanele în apă caldă, cu orice detergent de vase. Important este să fie clătite foarte bine, pentru a îndepărta orice urmă de detergent.
Se întinde o foaie de copt în tava de cuptor, pe care trebuie să pui borcanele cu puțină distanță între ele, astfel încât să nu se atingă între ele. Se pune tava cu borcanele la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 20 de minute, apoi se sterilizează și capacele lor în aceeași manieră.
De asemenea, acestea se pot steriliza și în cuptorul cu microunde, unde trebuie întâi spălate, apoi puse la cuptor la cel mai puternic program. Important de menționat este că dacă au capace metalice, acestea nu se pot pune, doar borcanele de sticlă fiind sigure. O altă modalitate o reprezintă sterilizarea în mașina de spălat vase, unde se pun la temperatura maximă a acesteia.
La finalizarea procesului, nu trebuie adăugat conținut rece în borcanul fierbinte sau invers, deoarece există riscul ca acesta să se spargă cu usurință.
Gemul de prune fără zahăr este o alegere excelentă pentru persoanele ce își doresc un produs natural și foarte delicios.