Atunci când vrem să umplem cămara cu bunătăți pentru iarnă, putem pregăti acasă deliciosul gem de prune după rețeta ca la bunica. Acest deliciu culinar se face foarte ușor dacă ținem cont de câteva ,,secrete” din rețeta de odinioară. Pe lângă aromele inedite, gustosul gem de prune este sănătos și poate fi servit ori de câte ori vrem să ne încântăm papilele gustative cu un desert irezistibil. Iată câteva trucuri simple pentru un preparat savuros.
Gem de prune, rețeta ca la bunica acasă
Gustosul gem de prune este preferatul multora dintre noi. Acest desert tradițional ne amintește de vremea copilăriei și de rețeta de odinioară a bunicii. Când vine vorba de savurosul gem, gospodinele se întrec în tot felul de rețete. Pentru a pregăti cămara cu bunătăți pentru iarnă, doamnele pregătesc tot felul de dulcețuri delicioase.
Gemul de prune poate fi servit ori de câte ori vrem să ne bucurăm de gustul unui desert aromat și sănătos, dar poate fi folosit și la prepararea unor prăjituri de casă savuroase.
Pentru iubitorii de deserturi tradiționale putem pregăti și un pandișpan gustos cu cireșe proaspete sau cu prune. Rețetele de deserturi cu fructe sunt diverse și spectaculoase și pot fi adaptate în funcție de preferințe.
Dacă vrem să readucem la masă aromele din vremea copilăriei putem face și câțiva papanași la cuptor, delicioși și aromați cu dulceață și smântână. Aceștia sunt ideali și la mesele festive alături de alte deserturi savuroase.
Gemul de prune după rețeta ca la bunica este ușor de făcut, iar dacă ținem cont de câteva trucuri, la final vom obține un desert de casă irezistibil.
Cum să pregătești un gem delicios
Pentru gustosul gem de prune făcut după rețeta de odinioară a bunicii avem nevoie de 2 kg de prune, 800 g de zahăr și puțin zahăr vanilat sau esență de vanilie pentru un plus de savoare. Gemul de prune face parte din lista bunătăților de iarnă pentru cămară. Gospodinele pregătesc acest deliciu ținând cont de câteva trucuri.
Mai întâi se spală foarte bine prunele și se curăță de sâmburi. După aceea se lasă la scurs și se pun prunele timp de 2 ore la frigider. Într-o cratiță mare se pun gustoasele prune împreună cu zahărul. Se adaugă ulterior esența de vanilie sau zahărul vanilat.
După ce au stat la rece timp de 2 ore, se pun prunele la fiert la foc mediu. Se supraveghează și se amestecă continuu cu o lingură de lemn să nu se lipească prunele pe fundul vasului.
Deliciosul gem de prune se lasă la fiert până când se leagă foarte bine. Când gemul este gata, acesta se pune fierbinte în borcane sterilizate. Borcanele se închid ermetic și se lasă timp de 5-10 minute cu capul în jos. După ce se lasă la răcit, se duc borcanele cu gem în cămară la loc uscat și răcoros.
Cu siguranță la final vom obține un gem delicios și aromat. Gemul de prune poate fi consumat pe pâine, dar poate fi folosit și la prepararea unor plăcinte de casă gustoase sau prăjituri savuroase, făcute după rețeta de odinioară.
Gemul de prune făcut după rețeta bunicii este preferatul multora dintre noi, iar dacă ținem cont de câteva trucuri, vom obține un desert de casă aromat și gustos. Gemul de prune este pregătit de gospodine pentru sezonul de iarnă, alături de alte dulcețuri savuroase.