Multe gospodine vor să afle cum pot pregăti acasă cel mai bun gem de portocale. Acesta are o savoare deosebită, este cremos și merge de minune la prepararea unor prăjituri savuroase. Gemul de portocale poate fi servit simplu, uns pe felii de pâine sau folosit pentru a umple niște cornulețe, prăjituri și fursecuri de casă. Iată rețeta bunicii pentru o dulceață aromată și fină.
Gem de portocale
Când vine vorba de gemul de casă, rețetele sunt diverse și pot fi adaptate după preferințe. Pe placul multora dintre noi este gemul de portocale. Acesta este incredibil de aromat, rafinat și adorat de mulți dintre noi.
Gemul de portocale se poate face foarte ușor acasă. Pentru acesta avem nevoie de 1 kg de portocale, 1 kg de zahăr și 1 lămâie. Se spală foarte bine portocalele și se rade coaja. Se pun portocalele în apă rece într-o oală apoi se pune capacul și se lasă oala la frigider până a doua zi. După aceea se fierb portocalele timp de trei ore pentru a se înmuia foarte bine. După aceea se scurg și se pun din nou în apă rece timp de două ore.
Într-o cratiță se pun două căni cu apă și zahărul și se amestecă foarte bine până când se obține un sirop apoi se ia cratița de pe foc și se adaugă portocalele tăiate felii subțiri. Se pune vasul din nou la foc și se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie.
Se lasă gemul la foc mic să se lege siropul și să mai dea câteva clocote apoi se pune deliciosul gem de portocale în borcane sterilizate și se depozitează la loc uscat și răcoros.
Rețeta simplă pentru o dulceață delicioasă
Dacă vrem să îi răsfățăm pe cei dragi cu un gem savuros, aromat și sănătos, putem face un gem de portocale cu ghimbir, fără zahăr. Pentru acesta vom folosi 1 kg de portocale, zeama de la o lămâie, 600 ml de apă, îndulcitor, 40 g de ghimbir proaspăt, scorțișoară și extract de vanilie.
Se spală portocalele foarte bine și se decojesc. Cojile se toacă, iar din feliile de portocale se scot sâmburii. După aceea se curăță ghimbirul și se taie mărunt.
Într-un vas se pune miezul portocalelor împreună cu cojile tocate și ghimbirul la macerat timp de trei ore. Ulterior, se pun ingredientele într-o oală cu apă apoi se adaugă sucul de lămâie și se fierbe totul la foc potrivit timp de 2 ore.
Se amestecă gemul din când în când pentru a nu se lipi de oală, iar când gemul este aproape gata se pune îndulcitorul pudră, un pic de scorțișoară și extract de vanilie. Gemul se pune în borcane și se depozitează la loc uscat și răcoros.
Gemul de portocale este gustos, aromat și ușor de făcut acasă. Acesta merge servit simplu, uns pe pâine sau folosit ca ingredient de bază pentru prepararea unor prăjituri de casă pufoase și delicioase. Gemul de portocale cu lămâie și esență de vanilie este pe placul multora dintre noi, iar dacă ținem cont de câteva trucuri simple, succesul culinar va fi garantat.